Forum dyskusyjne
przywóz żywności do Argentyny i Chile prośba o pomoc
kategoria podróże po świecie
kraj Argentyna
FRO 23:01 | 06.01.2016
Cześć! Wybieram się na wyprawę górską do Argentyny. Chciałabym przywieźć z Polski jedzenie: Kaszki, owsianki, liofilizaty, bakalie, batony, zapakowane szczelnie mięso (np. Kabanosy). Czy ktos z Was ma doświadczenie czy przywóz tego typu rzeczy jest dozwolony i jak traktowane są one na lotniskach? W szczególnosci chodzi mi o lotnisko w Mendozie (Argentyna) i w Santiago (Chile). Bede bardzo wdzieczna za Wasza pomoc!
linkalinka 14:34 | 07.01.2016
Santiago - żadnej żywności nie można wwozić, kabanosy szczelnie zamknięte, suszone, bakalie, kaszki - zabronione. Chodzą z psami przy taśmach z bagażem, każdemu "złapanemu"przyczepiają kartkę do plecaka, którą potem widzą celnicy. Dają do wypełnienia deklarację, kto nie wpisze, a znajdą, kara pieniężna. Ale koleżanka wwiozła niezadeklarowane kabanosy - zaryzykowała i udało się. Innej przyczepili właśnie taką kartkę. Zabierali ludziom kabanosy, bakalie, inne opakowania z żywnością. Miałam dużo jedzenia, bo mam specjalną dietę (choroba), miałam zaświadczenie od lekarza po angielsku, zadeklarowałam ją, ale i tak chcieli mi wszystko zabrać. Kolega, który świetnie znał hiszpański pokrzyczał na celników, postraszył szpitalem i końcem mojego życia w Chile no i się udało - odwrócili się, zrozumiałam, że mam wszystko sobie zabrać, co błyskawicznie zrobiłam.
FRO 06:02 | 09.01.2016
Dziękuję za pomoc, właśnie to czytałam o Santiago, mam nadzieję, że z Mendozą będzie inaczej, bo tam moi znajomi przywiozą mój prowiant:) Czekam jeszcze na komentarze co do Argentyny.
greengroszek 18:48 | 07.01.2016
Ja wwiozłam w tamtym roku żywność właśnie na wyprawę górską (jakieś liofizy etc). W zadzie lecieliśmy we czworo. Nie było żadnych problemach i nawet nie wiedziałam, że nam coś takiego grozi!
FRO 05:53 | 09.01.2016
Hej, dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że leciałaś do Mendozy, tak? Czy jakieś batony, owsianki też przeszły? Pamiętasz może czy mieliście jakieś mięso? np. kabanosy czy suszone mięso?