Forum dyskusyjne
N Argentyna Urugwaj S Brazylia - opinia o planie wyjazdu
kategoria podróże po świecie
kraj Argentyna
Michal100 15:52 | 04.01.2014
Hej,na przełomie lutego i marca wybieram się w podróż do Północnej Argentyny, Urugwaju oraz Południowej Brazyli. Podróżuje w 3 osoby wiek 24, 36, 47. Nastawieni na zwiedzanie + kilka dni relaksu na plaży. Kondycja ok. Jedyne wymagania odnośnie noclegów aby było bezpiecznie i w miarę czysto. Storzyłem trasę, która wydaje mi się racjonalna jednak poprosiłbym o spojrzenie na nią i opinie. Poniżej mam również kilka pytań:
18.02.2013 Przelot Madryt- Lima 6h czasu gdzie chciałbym umówić kierowcę i zrobić krótką objazdówkę po mieście. Wieczorny przylot do Buenos Aires
19.02.2013 Zwiedzanie Buenos Aires
20.02.2013 Przelot do Salta, zwiedzanie miasta nocleg na miejscu
21.02.2013 Wynajęcie samochodu z kierowcą i początek objazdówki po okolicachQuebrada del Toro , Salinas Grandes, PURMAMARCA
22.02.2013 QUEBRADA DE HUMAHUACA, UQUIA, HUMAHUACA
Nd23.02.2013 CAFAYATE, Salta przelot samolotem powrotny do Buenos Aires
24.02.2013 BA zwiedzanie
25.02.2013 Poranne przepłynięcie promem + autobusami do Colonia del Sacramento oraz popołódniu do Montevideo
26.02.2013 Przejazd na wschód urugwaju gdzie relaksujemy się na plażowaniu
27.02.2013 Plaża
28.02.2013 Plaża
1.03.2013 Przejazd do Gualeguaychú aby zobaczyć i pobawić się podczas Carnival
Nd 2.03.2013 Gualeguaychú Carnival
3.03.2013 Przejazd autobusem najlepiej nocnym na misje jezuickie na Północy Argentyny - Lanta María La Mayor, Santa Ana
4.03.2013 Iguazu Falls – strona Argentyńska
5.03.2013 Iguazu Falls – strona Brazylijska wyjazd autobusem nocnym w okolice Canyon Itaimbézinho
6.03.2013 Canyon Itaimbézinho
7.03.2013 Przejazd bus do Cascata do Caracol
8.03.2013 Plaża w południowej Brazyli
Nd 9.03.2013 Przejazd bus do Porto Alegre
10.03.2013 Porto Alegre
11.03.2013 9:50 przelot z Porto Alegre do San Paulo 10h czasu do kolejnego przelotu – szybka objazdówka po ważniejszych miejscach w San Paulo z wynajentym kierowcą. Nocny przelot do Madrytu
Pytania:
Czy przy objazdówce w Salta proponujecie samemu korzystać z komunikacji autobusowej czy lepiej jak planuje wynająć na 3 dni kierowcę? Czy miejesca, które wybrałem są warte przejazdu czy polecacie inne?
Przejazdy:
Jak z przejazdami z wschodniego wybrzeża Urugwaju do Gualeguaychú?
czy jest jakiś bus nocny z Gualeguaychú w rejony Misji Lanta María La Mayor, Santa Ana?
Czy lepiej polecieć samolotem do Porto Alegre i później busami do Canyon Itaimbézinho, Cascata do Caracol czy może jest autobus nocny z Iguazu Falls w rejony Kanionu Itaimbezinho?
Noclegi
W jakim mieście się zatrzymać aby zwiedzać misje. Które z okolic Misji Lanta María La Mayor, Santa Ana są najciekawsze?
Gdzie się zatrzymać do zwiedzania Canyon Itaimbézinho, Cascata do Caracol?
Jakie miejsce polecacie do plażowania w Urugwaju oraz południowej Brazyli (okolice Porto Alegre) raczej spokojne z dala od masowych turystów?
Smok-1 12:58 | 05.01.2014
Po co Ci info i porady do podróży którą odbyłeś ? Jeśli jednak pomyliłeś daty to dwie uwagi z mojej strony. Wypożyczenie samochodu w Argentynie jest dość drogie, ale warto. Po co Ci samochód z kierowcą ? Drogi masz bardzo dobre, oznaczone, mapy lokalne też dostępne... Dacie radę. Podobnie do zwiedzania misji jezuickich na północy (przeczytaj moją relację, może Ci pomoże) przydałby się samochód, jeśli będziesz miał czas na jedną to koniecznie San Ignacio, reszta stosunkowo słabo zachowana. Pozdrawiam
Michal100 14:14 | 05.01.2014
Jak najbardziej się pomyliłem z datami. Zanim przyzwyczaje się do 2014 roku trochę jeszcze minie:PDzięki za odpowiedź. Odnośnie wypożyczenia samochodu. Jak jest z poziomem respektowania przepisów i ich sposobem jazdy bo przeczytałęm że właśnie dość kiepsko i dodatkowo prawo silniejszego samochodu decyduje. Dlatego też myślałęm o wypożyczeniu samochodu z kierowcą. Nie jest tak? A twoją relację zaraz przeczytam.
Ktoś podpowie z pozostałymi pytaniami?
Smok-1 12:13 | 06.01.2014
Wypożyczałem samochód w 3-ech różnych miejscach w Argentynie, nie spotkałem się z nierespektowaniem przepisów, czy prawem silniejszego. W miastach Am Południowej masz dużo ulic jednokierunkowych (na przemian), w dużych miastach, szczególnie w godzinach szczytu jest duży ruch - trochę stoi się w korkach, ale to wszystko, generalnie jeździ się jak po Europie ....