Forum dyskusyjne
Relacji Rosjanie-Polacy
kategoria podróże po świecie
kraj Rosja
Akari 17:00 | 22.09.2012
Hej,Mam pytanie odnośnie relacji Rosjanie-Polacy. Większość relacji z podróży, które czytałam odnośnie zagłębiania się w Syberię, pochodziły z lat 90. A wiadomo wówczas byliśmy jeszcze częścią bloku wschodniego i podróżowanie tam nie było problemem. Witali jak swoich. A teraz jak to wygląda? Pytam się o tą część FR, która należy do Europy, ale i też interesuje mnie Syberia, część azjatycka. Jaki jest stosunek Rosjan do Polaków? Neutralny, przyjazny, czy wrogi?
Jesteśmy krajem w Europie Środkowej, toteż mamy pomieszanie kultury Zachodu i Wschodu, ale coraz bardziej widać naszą przynależność do Zachodu, chociażby poprzez członkostwo w Unii. I jak jesteśmy przez Rosjan postrzegani? Jako już część zgniłego Zachodu i wroga numer jeden? Neutralne państewko w Europie? Czy nadal są tendencje pozytywne?
Wiem, może się to wydawać dziwnym pytanie, ale muszę mieć na nie odpowiedź, gdyż planuję podróż w tamte rejony, a z racji biednego studenta, muszę liczyć na hojność rodzicielki, która stawia wysokie wymagania.
Byłabym wdzięczna za każdą odpowiedź.
Zelek 17:12 | 22.09.2012
Z opowieści znajomych którzy podróżowali po Rosji wiem, że są przyjaźnie nastawieni do Polaków : )
lukaszekmisio 19:25 | 22.09.2012
Hej.W zeszłym roku przejechałam stopem do zabajkalska
I jeśli chodzi o Rosjan mam mieszane uczucia. ale raczej na plus.
Większość młodych Rosjan była zachwycona że mogą nas poznać,
Starsi z którymi jeździliśmy zapraszali nas do domu, lub dawali adres by odwiedzić, W Moskwie spotkałem się z agresją w pubach od zazdrosnych kochanków :). I na dworcach tak zwanej elektryczki która kursowała poza centrum miasta. Lubili tam przebywać kieszonkowcy po zmroku. Większość ludzi się raczej o nas troszczyła i bała o nas i we wszystkim pomagali, Ale to pewnie z powodu naszego wieku:) .
Smok-1 00:24 | 23.09.2012
Ciężko stwierdzić jednoznacznie, może powinnaś najpierw poznać klimaty ukraińskie, białoruskie przed głębszą eksploracją Rosji ? Znasz rosyjski ? bo zdecydowanie przydaje się i to w wielu sytuacjach.
mlabieniec 22:22 | 23.09.2012
ja bylam na Syberii latem 2008 - i bylam zachwycona tym jak prezyjaznie wszyscy Rosjanie byli do nas nastawieni. Mysle, ze nie masz co sie bac jesli o to chodzi. To czesto bardzo prosci i zyczliwi ludzie. Pomagaja jak moga. Uwazam, ze jesli chodzi o Rosjan, zwyklych ludzi - to polityka w zaden spsob nie zawazyla na ich bardzo przyjaznym odbiorze nas Polakow. Jedz i sie nie martw jak Cie przyjma - jestem pewna, ze bardzo, bardzo dobrze :)
Akari 11:57 | 24.09.2012
Niestety u mnie z rosyjskim marnie, nigdy się go nie uczyłam. Ale w końcu na coś wymyślili elektronicznego translatora. Z resztą ma jechać znajoma, która akurat ten język umie.
Akari 11:58 | 24.09.2012
A i dziękuję wam za komentarze. Dzięki za rozwianie wątpliwości. :]
Smok-1 13:39 | 24.09.2012
Jeśli miałbym coś polecić, to warto choć trochę się podszkolić. Języki podobne, więc nie powinno być jakoś szczególnie trudno, a w wielu wypadkach pomaga. Co do nastawienia, to potwierdzam przedmówców, ludzie otwarci, można rzec, że faktycznie wielka polityka w ograniczonym stopniu wpływa na odbiór naszego kraju. Dla pewności unikałbym tematów związanych z IIWŚ, bo mają jednak do tego nieco inne nastawienie ... Pozdrawiam
maciasw 23:08 | 17.02.2013
Byłem na Syberii (Irkuck i okolice) na przełomie lipca i sierpnia 2012. Przejechałem koleją z Władywostoku do Petersburga. O Rosjanach złego słowa nie mogę powiedzieć. Szczególnie w Irkucku. Miło wspominam wszystkie zawarte w pociągu znajomości. W tym roku wybieram się ponownie.