/ / NEPAL > Langtang czy EBC > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Langtang czy EBC

kategoria podróże po świecie

kraj Nepal

Sub dołączył
23.03.2008

Sub 01:46 | 11.10.2012

Na przełomie paźdiernika i listopada wybieram się do Nepalu. Początkowo planowałem zrobić trek do EBC lecz w trakcie poszukiwania niezbędnych informacji natrafiłem na opis Lagtang Helambu trek. Szczerze mówiąc nie wiem na który się zdecydować. Czy może ktoś wesprzeć mnie w podjęciu decyzji. Pozdrawiam Sub

Przemysław Supernak SuperGlob dołączył
06.11.2010

Przemysław Supernak SuperGlob 08:57 | 11.10.2012

W 2011 byłem na trakingu w Dolinie Langtang (Syabru Besi - Kyanjin Gompa - Langshisha Kharka) i absolutnie polecam. Szlak nie jest tak obłożony jak EBC i prowadzi do samego serca gór. Idąc do
Langshisha Kharka, byłem na szlaku praktycznie sam. W Kyanjin Gompa można zostać kilka dni, bo jest gdzi pójsć. Np: 1 dzień - całodniowa wycieczka do doliny Langshisha Kharka, 2 dzień - wejście na Kyanjin Ri (4773 m), 3 dzień - wejście na Tserko Ri (4984 m).
Na EBC nie byłem, ale słyszałem wiele opini od turystów i miejscowych, że zatłoczenie oraz wciąż rosnące ceny noclegów, jedzenie i wody odbierają dużo z radości obcowania z tym miejscem. Z drugiej strony najwyższa góra świata + Lhotse + parę innych spektakularnych szczytów - też warto.
Co do Langtangu, to widoki również spektakularne, więc wybór masz niełatwy. Parę obrazków z Langtang znajdziesz na moim profilu. Jeśli potrzebujesz więcej informacji pisz.

Sub dołączył
23.03.2008

Sub 21:09 | 14.10.2012

I właśnie element tłoku na szlaku jest tym co mnie nieco odstręcza od opcji EBC. Może (jak w poście poniżej) warto zrobić go na wiosne. Pamięatasz adres biura gdzie załatwiłeś pozwolenia na trek ?

agatttka dołączył
25.10.2009

agatttka 09:17 | 13.10.2012

Nie wiem jak to pierwsze, ale polecam EBC, jest po prostu magiczny fantastyczny. Bylam w lutym tego roku z mezem i praktycznie na szlaku bylismy sami, wiec polecam ten termin, bo listopad to pewnie kupa ludzi i trzeba wczesnie wychodzic na szlak zeby miec pewny nocleg, a tak hotele sa puste, tansze i jest przyjemnej, wyprawa staje sie bardziej "uduchowiona" ;) ach chcialabym tam wrocic.................

06.11.2010

Przemysław Supernak SuperGlob 21:30 | 14.10.2012

Wszystko załatwiałem przez właściciela Madhuban Guest House, który ma też agencję turystyczną w hotelu. Jeśli będziesz brał tragarza, to polecam Ci Bisznu - bardzo miły chłopak i mówi trochę po angielsku.

Sub dołączył
23.03.2008

Sub 21:14 | 14.10.2012

Domyślam się że trek dostarcza niezpomninych wrażeń, ale nie chcę sobie go zepsuć pokując się w tlum pędzących ludzi w pogoni za wolnym miejscem na nocleg. Może wiosna, jak napisałaś będzie bardziej sprzyjająca na ten trek.

06.11.2010

Przemysław Supernak SuperGlob 21:31 | 14.10.2012

Agatttko, a jak z pogodą w lutym? Bardzo zimno i dużo śniegu, czy nie?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl