Forum dyskusyjne
Wtcieczka na koniec świata
kategoria inne
kraj Hiszpania
ORION72 18:30 | 20.10.2012
Witam!Szukam odważnych osób na wyprawę do Hiszpanii w góry. Wyjazd w okresie od 15 listopada do końca grudnia 2012 roku.
Uwaga to nie żart co teraz napiszę :)
Celem wyprawy jest dołączenie do grupy osób wierzących w przebiegunowienie Ziemi, które ma nastąpić 21 grudnia 2012 roku. W grupie tej jest Patrick Geryl samozwańczy astrofizyk i autor wielu książek. Specjalnie poleciałem do Hiszpanii aby z nim porozmawiać i zdecydowałem sie do nich przyłączyć. Jest to grupa około 30 osób, która buduje całą infrastrukturę pod ten projekt. Ja traktuję ten wyjazd oczywiście w kategorii przygody i prawdopodobieństwo pesymistycznego scenariusza oceniam w promilach jednego procenta. Tak aby nie zostać sam wśród tej grupy jestem w stanie sfinansować nawet taki wyjazd dla jednej osoby - odważnej kobiety jeśli byłyby problemy z wolnymi środkami. Jeśli jest Was większa grupa to również zapraszam ( nie będę sam) . Jest to jedyny taki wyjazd z dużą dawką adrenaliny, bo przebywamy w śród osób oczekujących wielkich zmian na Ziemi. Jest ryzyko jest zabawa :) Zapraszam wszystkich chętnych
bynio 21:28 | 20.10.2012
Dzięki internetowi można dowiedzieć się jak wielu idiotów jest na Ziemi.Szekspir
mario-mil 21:45 | 20.10.2012
Zbyszek nie pisz takich tekstów gdy jem kolację bo się ze śmiechu o mały włos nie udławiłem!!
[konto usuniete] 22:09 | 20.10.2012
Hmm... Samozwańczy fizyk? Panowie - przestancie - to ciekawa wyprawa - dla psychologa przede wszystkim. O ile jakis sponsor tego nie finansuje, to chyba szkoda wlasnych pieniedzy. Choc lubie powiesci sci-fi.
ORION72 22:21 | 20.10.2012
Idiotyzmem jest odrzucać logikę. Zdarzenie przyszłe niepewne ma co najmniej dwa scenariusze. Zakładanie, że będzie na pewno jeden z nich jest po prostu nielogiczne :) Pomyśl proszę...Moja oferta jest nietypowa, to fakt
ORION72 22:23 | 20.10.2012
Do odważnych świat należy. Zaczyna się od marzeń. Powieści s-f to dobry początek :)
titi74 23:44 | 20.10.2012
ORION72 uwazaj tylko zebys nie padl ofiara zbiorowego samobojstwa - pewnie kolejna sekta wierzaca samozwanczemu astrofizykowi P.G
ORION72 00:05 | 21.10.2012
Wszystko jest możliwe i niczego nie wykluczam. Jednak rozmawiałem z nim przez dwie godziny i odniosłem pozytywne wrażenie. On naprawdę wierzy w swoją teorię i o dziwo ma bardzo mało bezpośrednich zwolenników. Są dwie grupy, które będą czekały w górach na 21 grudnia. Jedna będzie w Afryce a druga w na południu Europy. To bardzo małe grupy. Mówił mi, że rozmawiał z tysiącami ludzi, ale tylko nieliczni podjęli temat i zaangażowali się na poważnie. Powiedział, że wszystko co miał władował w ten projekt. Wierzę mu co do ilości osób, bo ludzie z założenia są nieufni do tego typu teorii, gdzie na końcu w wersji skrajnie pesymistycznej może spotkać ich śmierć. Czasami twórcy abstrakcyjnych teorii robią to wszystko zwyczajnie dla kasy. Tutaj odnosi się inne wrażenie , ale oczywiście niczego nie wykluczam. Ja odebrałem go jako osobę której nie zależy na kasie a na uratowaniu jak największej ilości osób. Niestety lub stety nastawieni sceptycznie do przewidywania przyszłości negujemy takie teorie z góry.Co do mnie to należę do osób które można śmiało nazwać "urodzony w czepku" Doszedłem jednak do tego ciężką pracą, więc twardo stąpam po tej ziemi. Można powiedzieć że jestem bardzo szczęśliwym człowiekiem i kocham życie. Tematem więc nie zajmuję się bo czuję się zagubiony, ale dlatego że jest on wg. mnie godny zainteresowania. Kazdy oczywiście może mieć swoje zdanie.
Oto moje słowa klucze które zainspirowały mnie do zgłębienia tematu
1. 21 grudnia 2012 Koniec Kalendarza Majów ( nie koniec dnia i dzień
pierwszy, tylko dzień pierwszy i rok pierwszy )
2. Koniunkcja planet w dniu 21 grudnia 2012
3. Potwierdzenia instytucji badawczych o wzmorzonej aktywności słońca na
przełomie 2012/2013
4. Ustawienie piramid w Gizie jako obraz konstalacji ORIONA w grudniu
2012
5. Malejące pole elektromagnetyczne ziemi
6. Naukowa teoria o przebiegunowieniach
W moich przemyśleniach staram się cały czas łapać równowagę i spójność myśli :)
Założyłem, że każda teoria mówiąca o katakliźmie będzie z góry podświadomie negowana. Sucha analiza będzie więc bardzo utrudniona. Dlatego mogą wystąpić skoki myślowe w ocenie teorii. Kolejne założenie to takie że nie jest teorią naukową taka, której nie da się jednoznacznie obalić ( Karl Popper "Logika odkrycia naukowego" ) Wszystkie kontrteorie do teorii Patryka Geryla to teorie naukowe dlatego warto zagłębić się w temat a nie w ciemno przyjmować każdą kontrteorię.
1. Podstawowe zastrzezenia do teorii Geryla
- Naukowcy twierdzą, że należy odróżnić odwrócenie pola magnetycznego
Ziemi od odwrócenia biegunów ziemskich. Patryk twierdzi inaczej na
podstawie przykładu z silniczkiem ( zamieniamy bieguny i silniczek obraca
się w drugą stronę)
- Naukowcy twierdzą, że przebiegunowienie jest możliwe ale w dłuższej
perspektywie czasowej ( tysięcy lat ) na podstawie próbek
wulkanicznych , Patryk twierdzi że nastapi to w bardzo krótkim 48
godzinnym czasie, co ciekawe również na podstawie próbek
wulkanicznych i zawartego w nich magnetytu.
- Naukowcy twierdzą, że koniunkcja planet ( ułożenie w jednej lini ) ma
znikomy wpływ na zachowanie słońca, Patryk twierdzi że ma ogromny.
Nie chcę rozwijać szczegółowo tych 3 podstawowych założeń i zajmować stanowisko po stronie jednych bądź drugich, bo jedno jest pewne, że zanegowanie każdego z nich powoduje obalenie teorii Patryka albo kontrteorii naukowców. Stawianie lub negowanie tez ma wyłącznie podstawy w domniemamaniach i na 100% teorii tych nie da się zweryfikować. Wyjaśni się to wszystko 21 grudnia.
Ja otwarty na przygody, stosujący zasadę przezorny zawsze ubezpieczony, nastawiony sceptycznie mimo wszystko do teorii Patryka ( powiedziałem mu to oficjalnie na spotkaniu ) przyłączyłem się do ich grupy i postaram się być razem z nimi 21 grudnia w górach. Z tego co mi wiadomo jestem jedynym Polakiem w tym projekcie, więc zróbcie coś dla Polski ;))
mrcanberra 00:15 | 21.10.2012
więc zróbcie coś dla Polski ;))ale co dla tego kraju nic już nie da się zrobić. Ten kraj osiagnal już kres swoich możliwości.
Dlatego bardziej obawiam się końca Polski niż końca swiata ;-)
ORION72 00:27 | 21.10.2012
Eno nie jest tak źle. Przebiliśmy dopiero co pierwszy bilion złotych zadłużenia narodowego i może nie będziemy mieli ujemnego PKB w przyszłym roku. Będzie dooobrze zobaczysz :)
ORION72 11:39 | 27.10.2012
ciekawy wywiadhttp://planetearth.wrzuta.pl/audio/6jrYOSYOT56/audycja_2012_-_rdc_robert_bernatowicz
GlobAdmin 21:18 | 28.10.2012
Witammimo zgłoszenia do moderacji, zostawiamy jako ciekawostkę ;-)
pozdrawiam
GlobAdmin
ORION72 21:29 | 28.10.2012
Ja chyba zgłosiłem przez pomyłke przepraszam. Chodziło mi o zmianę słówka tytułowego Wtcieczka na Wycieczka. :) A tak przy okazji to zgłosił sie do mnie człowiek który chce pojechać na tą wyprawę. Jest jeszcze bardziej zakręcony ponieważ jako jedyny Polak ma własną mini łódź podwodną. Potwierdziła to pewna dziennikarka która również chce uczestniczyć w tym projekcie i nakręcić film dokumentalny z tej wyprawy. Zapowiada się baardzo ciekawy wyjazd. Pozdrawiam wszystkich czytających :)
miejska 23:05 | 28.10.2012
No i git. Zainteresowanie mediów to podstawa tego typu przedsięwzięć.Nie opuszcza jednakże mnie niepokój - po co komu dokumentowanie końca świata, że niby kto to będzie oglądał jak nas już tu nie będzie?
ORION72 06:47 | 29.10.2012
Zwyczajnie, nasz umysł a konkretnie percepcja nie dopuszcza pewnych zdarzeń zwłaszcza o charakterze katastroficznym. Możemy liczyć wyłącznie na naszą intuicję. Pani reżyser niedawno to zrozumiała i dopuszcza pewnie taką ewentualność w małych promilach jednego procenta. Może to wymówka, aby uciekać tam gdzie bezpieczniej..? niewiem. Wiem, że dużo czytała na temat przebiegunowienia i tego co ma przejść przez świat. W tej grupie mogą znaleźć się osoby wyłącznie posiadające odpowiednią ilość jedzenia i odpowiedni sprzęt. Telewizja oczywiście nie dysponuje takimi środkami, więc poszukuje sponsorów. Dlatego mają szczęście, że znaleźli kogoś kto zadeklarował sfinanswowanie jedzenia dla 3 osób., a to niemała kwota. Jeśli jesteś zainteresowana/zainteresowany szczegółami wyprawy lub tezami związanymi z przebiegunowieniem pisz na maila martini72@onet.eu. Pozdrawiam