/ / NEPAL > Spontanicznie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Spontanicznie

kategoria podróże po świecie

kraj Nepal

warmaker dołączył
22.02.2013

warmaker 08:26 | 22.02.2013

Dzień dobry, cześć i czołem :)
To mój pierwszy post tutaj (chociaż przeglądam forum od czasu do czasu) więc chciałem się ładnie przywitać.
Przychodzę do Was z prośbą o porady, opinie i wszystkie uwagi, które uznacie za stosowne.

Otóż bardzo spontanicznie (decyzja zapadła w poniedziałek, lecę w niedzielę) zdecydowałem się na spędzenie 2 tygodni w Nepalu.
Z tego co wyczytałem tu i ówdzie przedstawia mi się następujący obraz:
- kraj jest raczej bezpieczny, nawet dla samotnego turysty, a ludzie bardzo przyjaźni
- pogoda na przełomie lutego i marca jest wyborna
- poruszać można się praktycznie każdym środkiem lokomocji i pieszo

Bardzo chciałbym spróbować spływów kajakiem i pontonem, bungee, oczywiście wycieczek pieszych i rowerowych.
Czy to wszystko można bezpiecznie robić samemu czy trzeba mieć ze sobą kompana? Bez doświadczenia w wysokich górach, jedynie polskie Tatry latem, w jakie trasy/wysokości mogę celować? Jaki sprzęt i wyposażenie należało by zabrać ze sobą (muszę się chyba jutro doposażyć)? A może wypożyczyć na miejscu?

No i pytanie wstępne - jak to wszystko ogarnąć? Nie mam żadnego planu (tak jak mówię - wybitnie spontaniczny wyjazd), więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł (albo cały plan, np. ze swojej podróży) i zechciałby się podzielić to będę wdzięczny.
A może po prostu iść "na żywioł"? Wylądować w Katmandu i wtedy zacząć się zastanawiać?

Czy to w ogóle jest dobry pomysł, czy może dać sobie spokój i jechać na plażę na Majorkę? ;-)

Jeśli ktoś się w podobnym czasie wybiera to fajnie byłoby się spotkać.

Trochę mi się chyba chaosu wkradło w tego posta, ale liczę na zrozumienie - jestem zakręcony jak domek ślimaka ostatnio, a przez ten wyjazd to już całkiem :-)

Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam

AnnaKot01 dołączył
17.10.2012

AnnaKot01 18:51 | 24.02.2013

Hej,
my też wybieramy sie do Nepalu. Ok. 10 marca (+/- 1 dzień) planujemy wyjechać z Varanasi do Kathmandu lub Chitwan Park- nie wiem jeszcze w jakiej koleiności. Jeśli jesteś zainteresowany pisz na priv.

[konto usuniete] dołączył
02.10.2012

[konto usuniete] 19:20 | 24.02.2013

IDZ na ZYWIOL !!
na Tamelu w katmandu wszystko kupisz i zalatwisz !!!
duzo radosci zycze ...peace

KmicicAndrzej dołączył
27.12.2012

KmicicAndrzej 15:24 | 25.02.2013

co do sprzętu który musisz zabrać to dobre buty i wygodny plecak, czołówkę, a resztę sprzętu spokojnie możesz dokupić na Thamelu. Co do treku to chodząc nawet po polskich Tatrach spokojnie dasz radę i tam. Skoro jesteś ograniczony czasowo to odpadają Ci długie treki, ale na Poon Hill z Pokhary możesz spokojnie iść. Bardzo polecam wschód słońca na tejże górce.

agatttka dołączył
25.10.2009

agatttka 18:03 | 25.02.2013

Jeśli jesteś w dość dobrej formie, masz 2,5 tygodnia i lubisz treking, możesz zrobić EVEREST BC TREK (EBC). Ok. 12 dni na trek i 3-4 dni Kathmandu. Polecam, o tej porze mniej ludzi i niezapomniane wrażenia!!!

agatttka dołączył
25.10.2009

agatttka 18:06 | 25.02.2013

Ach widzę, że już wyleciałeś... Miłego pobytu :)

warmaker dołączył
22.02.2013

warmaker 13:07 | 02.03.2013

No niestety szef okazał się (....) i zrobił mnie w (....), a wyjazd odsunął się w bliżej nieokreśloną przyszłość...
Ale na pewno tego tematu nie odpuszczę, więc wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi i porady!
Gdyby ktoś jeszcze zechciał się podzielić jakimiś przemyśleniami, pomysłami, planami, adresami, kontaktami etc. to w dalszym ciągu będę wdzięczny. W międzyczasie sam jeszcze badam temat, ale nie ma to jak wskazówki praktyków.

Pozdrawiam!

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 13:34 | 02.03.2013

Gratuluję dobrego samopoczucia i optymizmu. Ale żeby od razu proponować komuś wycieczkę na wysokość pow. 5000 m n.p.m.? Pogratulować.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl