/ / ROSJA > Bajkał latem 2013 - jak spędzić 14 dni > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Bajkał latem 2013 - jak spędzić 14 dni

kategoria podróże po świecie

kraj Rosja

Witekj dołączył
22.02.2013

Witekj 14:17 | 22.02.2013

Proszę o porady/wskazówki jak zorganizować 14 dni pobytu nad Bajkałem.
Do Irkucka przylecę samolotem i chciałbym wykorzystać jak najlepiej 14 dni pobytu.
Chciałbym zobaczyć Olchon, pochodzić 2-3 dni po górach (Sludianka?), dotrzeć do Ułan-Ude zahaczając o Św. Nos.
Jak podejść do organizacji: wszystko na własną rękę tzn. komunikacja, noclegi ?
Czy jest możliwe wypożyczenie samochodu np. w Irkucku, aby dojechać do Ułan-Ude? Czy lepiej jednak podróżować transportem publicznym ?
Czy byłoby sensowne dołączenie się do rosyjskiej grupy zorganizowanej z Irkucka?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :-)
Witekj

maciasw dołączył
16.02.2013

maciasw 16:15 | 22.02.2013

Czyli dwa tygodnie nad Bajkałem. Rozumiem, że drogi powrotnej, czy to pociągiem czy samolotem nie wliczasz w ten okres.
Dwa tygodnie to dużo czasu a jednocześnie mało.
Irkuck sam w sobie jest ciekawym miastem i wartym odwiedzenia. Choćby ze względu na jeszcze zachowaną drewnianą zabudowę kontrastującą z nowymi, już betonowymi, budynkami. 75km od Irkucka masz Listwiankę. Z jednej strony drewniana zabudowa a z drugiej Bajkał. Przereklamowane miejsce. Najczęściej odwiedzane przez turystów, pewnie dlatego, że znajduje się najbliżej Irkucka. Między Listwianką i Irkuckiem codziennie kursuje kilka a może i kilkanaście marszrut. Po drodze z Irkucka do Listwianki (47km od Irkucka) jest irkuckie muzeum architektoniczno-etnograficzne "Talcy". Położone na 67 hektarach i nad brzegiem Angary. Ciekawe.
Sliudanka chyba nie oferuje niczego wartego zobaczenia. No może dworzec kolejowy (perełka). W całości zbudowany z litych bloków białego marmuru. Ze Sliudanki masz niedaleko w góry Chamar-Daban i szczyt Czerskiego (polski styczniowy zesłaniec). Do Sliudanki też kursują marszruty. Masz też magistralę kolejową. Dalej koleją dojedziesz do Ułan-Ude. W Ułan-Ude możesz zobaczyć największą na świecie głowę Lenina (chyba z 10m średnicy :))
Wyspa Olchon to piękne widoki i krajobrazy. Warte odwiedzenia.
Co do wypożyczalni aut to nie widziałem w Irkucku. W Irkucku, Listwiance, Sliudance znajdziesz jakiś motel czy gostinicę:) Na wyspie to nie wiem. Więc namiot może być pomocny.
Daj znać jak Twoja wyprawa dojdzie do skutku. Może się spotkamy.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 16:41 | 22.02.2013

Na Olchonie w miasteczku Chużyr (lokalna stolica) jest trochę miejsc noclegowych z Bazą Nikity na czele. W razie kompletu Nikita pomaga znaleźć miejsce w okolicy. Olchon jest rozległy, są organizowane wycieczki po różnych atrakcjach wyspy. W Słudiance masz największe na świecie prywatne muzeum mineralogiczne (przy okazji miejsce noclegowe - warto!)

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 16:15 | 22.02.2013

Ja bym optował za transportem publicznym, z Irkucka do Ułan Ude masz pociąg, na Olchon jeździ bus i marszrutki. Masz namiot ? Gdzie chcesz spać ? np. podczas tych 2-3 dni w górach w okolicy Słudianki. Myślałeś o Listiwance - jest najlepiej zorganizowana na masową turystykę. Nie słyszałem, żeby ktos wypożyczał samochód w Irkucku. Jak chcesz więcej info - daj znać (byłem w 2008 roku)

Witekj dołączył
22.02.2013

Witekj 21:14 | 22.02.2013

Ok. Raczej transport publiczny. Wolałbym spać w kwaterach lub w "hotelach" a namiot traktować jako ostateczność.
Czy wyprawa w góry w okolicach Sliudianki (chyba góra Czerskiego) wiąże się z noclegami w górach ?
A jak są tam oznakowane szlaki w górach?

Witekj dołączył
22.02.2013

Witekj 21:09 | 22.02.2013

Tak, 14 dni netto.
Czy zrealizowanie takiej dużej pętli jest możliwe:
- Listwianka
- Olchon
- wodą na wschód na drugą stronę ?
- Stamtąd z powrotem koleją
- W Sliudiance wyprawa w góry (szczyt Czerskiego ?)
- może Arszan (czytałem o dolinie Tunkińskiej ) ?
- sam Irkuck pozostawiłbym na koniec

A może pytanie podstawowe: czy warto jechać na wschodni brzeg Bajkału ?

jedjed dołączył
07.01.2008

jedjed 09:35 | 05.03.2013

Warto jechać na wschodni brzeg Bajkału. :-)

Przede wszystkim będziesz musiał sprawdzić rozkład (jak zostanie opublikowany na vsrp.ru) statku Barguzin, który pływa z Irkucka przez Olchon do Zat. Czywirkujskiej albo do Ust'-Barguzina. Rok temu chodził dwa razy w tygodniu, pod te dni trzeba by podpiąć plan wyjazdu.

Symulacja petli:
Dni 1-3 Irkuck - Listwianka - Krugobajkalka
4 Przejazd na Olchon
5-6 na Olchonie
7 Barguzinem do Czywirkuja (przybija w Zat. Zmiejnej)
8-9 Pieszo i okazją do Ust-Barguzina
10 do Ułan Ude
11 UU i okolice, wieczorem pociągiem do Sludianki
12-14 Pik Czerskiego
15 do Irkucka

A gdyby Listwiankę i Krugobajkałkę odłożyć sobie na koniec, jako wariant powrotu ze Sludianki do Irkucka, to wyszło by 14 dni.

Zapraszam po inspiracje na www.jeziorobajkal.pl i polecam przewodnik "Bajkał i góry Przybjkala", którego drugie wydanie powinno ukazać się tej wiosny!

Pozdrowienia,
Jedrzej

Witekj dołączył
22.02.2013

Witekj 19:07 | 10.03.2013

Baaardzo dziękuję ! Zaczynam planować ;-)

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 09:50 | 05.03.2013

Witek, nie wiem jak okolice Słudianki (chodziłem tylko trochę po okolicy), ale szlaki wokół Listwianki nie są oznakowane wcale (masz ścieżkę w lesie i tyle)

marka9 dołączył
06.01.2012

marka9 11:08 | 05.03.2013

Ja osobiście proponuję usunąc z palnu Ułan Ude, a w to miejsce proponuję Arszan. W raszanie szloak turystyczny nad wodospadami i góra miłości Pik Liubwi- górujący nad całym Arszanem. Tylko unikaj wyjazde weckendowego do ASrszanu, gdyż pojawia się tam wtedy pól Irkucka. A jeżeli chodzi o transport- ja poruszałem się marszrutkami i byłem bardzo zadwolonyh. Marszrutki we wszystkich kierunkacj jeżadżą z dworca autobusowego. Jeśeli chodzi o Olchon, to w bazie Nikity wykupisz wyjazad na objazd Olchonu gazikami - super atrakcja i w bardzo przystępnej cenie - POLECAM

jedjed dołączył
07.01.2008

jedjed 10:10 | 06.03.2013

Przez Ułan Ude i tak trzeba by jechać, ale można potraktować tranzytowo. Natomiast _warto_ zajrzeć do Iwołgińska i do starowierców...

A na Olchonie wycieczki trzeba załatwiać w _niebieskim_kiosku_ koło szkoły przy Bajkalskiej - robia najlepiej. Nikita ma duży narzut i zwykle kiepskich podwykonawców, a "Centrum Informacyjne" koło szkoły - jeszcze gorszych i dają mało ryby do uchy ;-) A mieszkać najlepiej w małych prywatnych turbazach czy na kwaterach, np. u Siergieja na Liesnoj 23.

achaa dołączył
23.01.2013

achaa 12:07 | 09.03.2013

Hej, byłam nad Bajkałem w 2010 , trasa jaką pokonaliśmy Sludjanka - Pik Czerskiego- Św. Nos- Ust Barguzin- Ułan Ude. Trasa na Pik Czerskiego przyjemna, jednak rosyjskie szlaki są dość słabo oznaczone, sporo miejsc biwakowych. Bardzo polecam Św. Nos i wejście na Glinkę ( wyprawa na szczyt 1 dzien) poza tym bagna i ogólny wypoczynek nad wodą, też dużo miejsc biwakowych, na św Nos trzeba wnieśc opłatę za pobyt w rezerwacie. Ze św. Nosa polecam statkiem transport do Ust Barguzina , okolica niesamowita i bardzo róznorodna, w szczególności bardzo orientalne ośrodki wiary Buriatów szamanizm-buddyzm, w Ułan Ude wystarczy w sumie jeden dzien, chyba ze masz ochote zwiedzac muzea. Niestety my byliśmy z wyprawą współorganizowaną z Rosjanami, więc niestety nie za bardzo pomogę z transportem i noclegami. Pozdrawiam :)
Asia

Witekj dołączył
22.02.2013

Witekj 19:12 | 10.03.2013

Dzięki - zanotowałem.

Witekj dołączył
22.02.2013

Witekj 19:11 | 10.03.2013

Dziękuję. Jeżeli moja druga połowa zaakceptuje przewagę gór, to spróbuję ten wariant.

Witekj dołączył
22.02.2013

Witekj 19:09 | 10.03.2013

Jednak gór w okolicach Sludianki...

Thea dołączył
06.04.2013

Thea 22:43 | 06.04.2013

To pewnie już na inną wyprawę, ale polecam północny Bajkał: koleją BAM do Sewerobajkalska (odbija od transsyberyjskiej w Tajszet, o ile mnie pamięć nie myli z Tajszet do Sewerobajkalska pociąg jedzie 2 dni).

Jest bardziej dziko, mniej turystycznie, i, choć wydaje się to niemożliwe, krajobrazy chyba ładniejsze niż nad południowo-środkowym Bajkałem.
Z Sewerobajkalska można łatwo dostać się do malowniczej wioski Bajkalskoje (można też przejść ok. 16 km wzdłuż brzegu i wrócić autobusem).
W okolicy są też ruiny gułagu Akukan - naprawdę warto odwiedzić (a do tego po drodze raj dla grzybiarzy).
Można się też wybrać w góry, ale na to nie starczyło nam czasu.
No i trochę najnowszej historii BAMu - większość mieszkańców Sewerobajkalska to budowniczowie kolei.

just.urb dołączył
10.04.2013

just.urb 19:51 | 10.04.2013

Jadę nad Bajkał pod koniec maja i również mam zamiar spędzić tam ok 2 tyg. więc sama chętnie skorzystam z powyższych wskazówek i napiszę jaką przebyłam trasę, zawsze będzie to w miarę ''na świeżo" A tak off topem - czy ktoś miał doświadczenia z wyprawą na Sachalin ?

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 20:59 | 10.04.2013

Pod koniec maja, to tam jeszcze może być śnieg, poza tym nie będzie tego wodolotu Irkuck-Sewerobajkalsk, więc będzie trzeba korzystać wyłącznie z pociągów lub marszrutek. Też będzie fajnie ....

mlabieniec dołączył
25.09.2008

mlabieniec 23:08 | 18.04.2013

Witam, osobiscie polecam zwiedzic Irkuck i potraktowac to miejsce jako miasto kontrastow z arcy-ciekawa historia w tle. Z Irkucka do Ulan-Ude najlepiej dotrzec koleja. Stamtad do Ust-Barguzinu, potem na Sw Nos - rewelka. Byloby wspaniale dotrzec na wyspy Uszkanie by zobaczyc foki Nerpy.
Olchon polcam - piekne miejce i ciekawa pferta turystyczna - nocleg najlepszy w malych gospodastwach, u Nikity jest tloczno i gwarnie.
Jesli chodzi o polnocna czesc to polecam odwiedzic Nizneangarsk i okolice- tam jest przepieknie.
Wiecej informacji pod adresem: magdalab@biol.uni.lodz.pl
pozdrawiam, Magda

rossi dołączył
21.05.2013

rossi 19:12 | 21.05.2013

31-1.06 będziemy w UU,potem jedziemy do Ust Barguzin,Olchon.Jak będziesz w tym czasie ,w tych okolicach mozemy sie spotkać.Wyjezdzamy
Transsibem 27V z Moskwy,a jesteśmy z Gdyni.

Witekj dołączył
22.02.2013

Witekj 15:30 | 22.05.2013

Wybieram się w drugiej połowie lipca, a też jestem z 3miasta...

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl