Forum dyskusyjne
MAJ W INDIACH INDIE W MAJU
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
kataa88 15:34 | 28.03.2013
01.05 wylatujemy do Indii 2 baby, 3,5 tyg - słyszałam już tak różne komentarze na temat podróżowania jedynie "płcią słabą", że już wszystkie zagrożenia znam, nie o tym.Mamy wstępnie ustaloną, bardzo bardzo ambitną, trasę.
Mumbaj - 2/3 dni
Ajanta/Ellora - 2 dni
Goa - 3/4 dni
Udaipur & Jaipus 3-4 dni
Fathepur Sikri po drodze do Agry
Agra - 1 dzień w sumie
Khajuraho
Varanasi
Delhi i powrót do domu
Transport : loty ( kupione ) i pociągi ( próbowałam ja, próbowałyśmy obie. Uważam się za osobę inteligentną, niestety w walce z systemem czuję się jak raczkujące dziecko, pomimo usilnych prób/maili/telefonów nie udało się. skapitulowałyśmy i kupiłyśmy bilety za pośrednictwem biura podróży, święty spokój kosztował mnie tyle co prowizja :))
Wiem, za dużo, za krótko, za wiele. Spróbujemy - to nas nic nie kosztuje,najwyżej parę punktów z trasy wypadnie
Noclegi - couchsurfing w większości miejsc + hotele ale to już znajdziemy na trasie
Moje pytanie brzmi.... czy jest coś, czego w tych punktach nie możemy pominąć? Chodzi mi o miejsca, który Wy, Podróżnicy odwiedziliście przypadkiem, bo ktoś powiedział, przekazał, pokazał a nie są one wytłuszczone w przewodnikach.
Jakieś rady ? Mam ich pełen zeszyt od rodziców, ciotek, dziadków, babć etc. a przydałyby mi się konkrety.
Kasia
piotrwaz 18:19 | 28.03.2013
Moim zdaniem Plan do zrealizowania . Proponuje jednak przeznaczyć 2 dni na Agre i Fathepur .
kataa88 19:18 | 28.03.2013
Może faktycznie źle napisałam, w drodze z Jaipuru rano zatrzymamy się w Fathepur Sikri , do Agry dotrzemy pewnie późnym wieczorem i nast dzień cały w Agrze + pociąg nocny do Khajuraho
kataa88 19:21 | 28.03.2013
może ktoś ma jakieś namiary na dobre osoby w Indiach/rikszarze/przewodnicy/cokolwiek? :)Mamy noclegi couchsurferowe w Mumbaju, Delhi, Jaipurze, Udaipurze...
Hotel tani fajny w Khajuraho?Varanasi?Aurangbad?
Goa - chatki, która plaża najlepsza? pora przedmonsunowa więc moga się już powoli zwijać ale może np. Agonda ? jak uważacie?
Słyszał ktoś o wodospadzie w okolicach Goa?
[konto usuniete] 20:23 | 28.03.2013
namiary na rikszarzy? :)
piotrwaz 21:20 | 28.03.2013
W Kharujaho fajny hotel to Harmony cena okolo 500 rp .Spokojnie jedna noc Wam wystarczy no chyba ,że miłośniczkami jestescie kamorkówyA co do namiarów na ryksiarzy to jak wysiądziecie z pociągi kierujcie na tego po lewej ,,,takie czarne włosy ma......
kasy1 00:01 | 29.03.2013
Hej!Co bedziecie robic przez trzy dni w Bombaju??Wezcie pod uwage Pushkar w Rajasthanie.Namiary na przewodnikow i riszarzy??:)Po co Wam przewodnik?Kwestie rikszarzy nie skomentuje:)))Bedzie baaardzo goraco w maju,pamietajcie o targowaniu sie...
Nie obrazcie sie,ale wyglada na to,ze jestescie srednio przygotowane do wyjazdu...Polecam lekture kilku relacji z podrozy po Indiach.W necie tego nie brakuje.Powodzenia!
K
kataa88 09:02 | 29.03.2013
Hej, spoko nie obrażam sie :) mam tylko pytanie czemu tak uwazasz?kazda rada dobra.W większości miejsc wiem co chcę zobaczyć, czytałam mnóstwo relacji, jedne bardziej pomocne inne nie, ale nie zaszkodzi się jeszcze popytać nie:)?
W Bombaju mamy 3 dni bo 1 dzien mamy niepełny, i chcę skoczyć do apteki rozpoznać się w terenie, iśc na bazar zakupić jakieś ichniejsze ciuchy itd + mamy couchsurfing także też trochę chcemy spędzić z tą osobą, a pociąg do Aurangbadu mamy 3 dnia późnym wieczorem.
Temperatura - zdaję sobie sprawę, pora wczesnomonsunowa.
Targowanie się - zdaję sobie sprawę, jestem w tym dobra po 6 mcach w Turcji :)
kataa88 23:58 | 28.03.2013
pytanie może nie najlepiej brzmi - śmiejcie się śmiejcie a dzięki takim pytaniom mam już ustalone zwiedzanie+ rikszę w Agrze za małe pieniądze a i człowiek sprawdzony :)
jamaj 12:12 | 30.03.2013
jak Goa to Palolem Beach polecam Big Fish byłem trzy razy dobre ceny rewelacyjne jedzonko, co do wodospadów to na Palolem znajdziesz setki taksiarzy którzy cię tam zawiozą polecam bo warto zobaczyć i wykąpać się z wielkimi rybami w chłodniejszej wodzie + kilkadziesiąt małp a orzeszki kupcie wcześniej bo na miejscu trzy razy tyle kasują normalnie odbywa się to w ten sposób że jedziesz na wodospady potem słonie (jazda lub mycie słonia) i na koniec farma przypraw cena za taxi to jakieś 2000 rupi oczywiście można stargować potem jakieś 600-700 za jeepa na wodospady słonie w podobnych cenach jednak jak dla mnie to warto zobaczyć tylko wodospady choć w maju jest duże prawdopodobieństwo że na wodospadach będzie znikoma ilość wody ps. mogę podesłać namiary lub nr telefonu co do rezerwacji chatki na palolem choć nie gwarantuję że będą jeszcze istnieć maj to totalna końcówka sezonu a wszystkie chatki na palolem są rozbierane i składane na nowo na początku sezonu
jamaj 12:24 | 30.03.2013
a co do Mumbaju to faktycznie odpuścił bym te trzy dni jest dość drogo i bardzo ale to bardzo tłoczno pamiętajcie że bilety na pociąg muszą być zarezerwowane przynajmniej dzień wcześniej w Agra mogę polecić Maja hotel jak powiecie że polecił wam to jakiś znajomy to macie upust jakieś 20% a jak stołujecie się w hotelu to macie upust 30% na jedzenie taki łit materningowy i do Tadż Mahal jakieś 300m ;)
kataa88 13:10 | 30.03.2013
wielkie dzięki za info! będę bardzo wdzięczna za kontakt do chatek, a nóż widelec się przyda! co do transportu na Goa - będziemy miały skutery :) co do pociągów - większe trasy czyli mumbai-aurangbad, udaipur jaipur i varanasi new delhi juz mamy :)
jamaj 14:10 | 30.03.2013
na wodospad jest jakieś 60 km i ostatni etap dla skuterów raczej nie przejezdny w dodatku jest to teren parku tak że mogą być problemy pieszo w maju raczej odradzam jakieś 9 km https://www.facebook.com/santosh.badwalmasz linka do Santchoscha na fb i nr tel +919763335669 w razie zaskoczenia z jego strony skąd masz nr to powiedz że od Martina i Anny
jamaj 14:17 | 30.03.2013
sorki ale ten link na fb nie działa możesz znaleźć na fb przez imię i nazwisko Santosh Badwal powodzenia i miłej podróży
Magz 11:04 | 01.04.2013
Moim zdaniem plan jest dość dobry. Tylko mam taką babską uwagę, jako że mieszkam w Indiach. Please żadnych ciuchów z bazarów. Jakość tragiczna plus będziecie wyglądać jak osoby z niższych warstw społecznych. Idźcie do dobrego centrum handlowego i kupcie pożądne salwar kameezy. No chyba że masz na myśli inny typ ubrań, np. uwielbiane przez białych turystó tutaj pumpiaste spodnie z krokiem poniżej kolan. Później ja muszę tłumaczyć mojej indyjskiej rodzinie czemu oni wszyscy się tak dziwnie ubierają i czy są narkomanami. OMG
kataa88 11:35 | 01.04.2013
haha MAgz wielkie dzięki za info! :) Osobiście jestem anty-pumpy z krokiem w kolanach także dobra nasza! Mieszkasz w Bombaju- jak tak to moze polecasz jakieś centrum handlowe albo ew. kolory ubrań, na jakie możemy sobie pozwolić żeby nikogo nie obrazić ?Jak Ci się mieszka w Indiach :)?
agakka 12:13 | 01.04.2013
Dziewczeta,My rowniez bedziemy w Indiach w tym czasie i przyzam, zew planach mamy owiedzeni podobnych miejsc.... rowniez 2 dziewczeta, wylatujemy 23 kwietnia, powrot 23maja... z tymze w kwietniu bedziemy weselichowac ale pozniej cale Indie nasze.... Moze macie ochote sie gdzies podrodze spotkac? mysle ze razem bedzie razniej... Dajci znac, podaje mojgo maila agakka@gmail.com
Magz 12:38 | 01.04.2013
Niestety nie mieszkam w Bombaju, ale bywam tam czasami. Z tym, że raczej jestem wtedy w Nowym Bombaju, gdzie polecam centra handlowe tuż obok stacji kolejki Vashi. Jest ich tam kilka, ale najbardziej polecam CH Inorbit. Z tego co wiem drugi Inorbit jest też gdzieś w samym Bombaju. Najlepiej sprawdźcie sobie online jakie centrum będzie najbliżej dla was.Jeśli chodzi o kolory to do wyboru do koloru! W końcu to Indie :D możecie sobie pozwolić na najbardziej zwariowane kolory tęczy na jakie macie ochotę. Dobre ubrania są w Shoppers Stop i Lifestyle, ale tam jest raczej drogo (około 100-200zł za cały komplet). Trochę taniej jest w Max, a najtaniej w Reliance Trends, nawet od 40zl za kopmlet. Ewentualnie mnóstwo dziewczyn nosi tunikę kurti i kolorowe legginsy. Mi w sumie tak jest najwygodniej.Tutaj mówię o ciuchach na codzień, bo Party Wear to inna bajka. Z resztą jak już będziecie na miejscu to same zobaczcie co i jak. :) Na bazarach też warto kupować, ale raczej bransoletki, kolczyki, szale są spoko. Powodzenia :)