Forum dyskusyjne
Czarnogóra - przepisy celne
kategoria podróże po świecie
kraj CzarnogÓra
kedzior101 18:12 | 12.07.2014
Witam wszystkich, wybieram się za tydzień do Czarnogóry i chciałbym się dowiedzieć jak to jest z wwozem alkoholu na teren Czarnogóry.Na stronach piszę, że można wwieść do 1 L, ale czy na osobe czy na samochód ? i czy jest to obejętne czy 1 L wódki czy 1 L piwa ??
I 2 pytanie jak jest z wwozem mięsa, przestrzegają tego przepisu, że jest calkowity zakaz ??
Pozdrawiam
rudapsycholozka 11:14 | 15.07.2014
Te normy alkoholu są na osobę.Generalnie w kwestii mięsa raczej bym uważała i go nie przewoziła (bo i po co, skoro na miejscu tanio i smacznie).
Jeśli chodzi o kontrole na granicy, to np. nam nigdy auta nigdzie nie sprawdzano, natomiast znajomym, którzy wybrali się na Bałkany i do Czarnogóry droższym samochodem, zostali równo przetrzepani. Zatem sporo zależy od "widzimisię" pograniczników.
arturo showman 13:24 | 01.08.2014
Potwierdzam, tanio, czasem smacznie, ale smaku naszych wędlin tam nie znajdziesz!!. Co do granicy - nas powitali tylko znudzonym machnięciem rękii bez kontroli wpuścili (wjazd z Serbii). W drodze powrotnej tylko Chorwaci na granicy zadali standardowe pytania o alkohol, papierosy i olej, ale żadnego zagrożenia wielką kontrolą graniczną nie było i póki kraje te będą żyć z turystyki nie należy się spodziewać wielkiej rewolucji.
Pablodiablo39 17:42 | 01.08.2014
Pytanie oczywiście jak najbardziej na miejscu i pewnie jakieś zasady i przepisy obowiązują tylko moje wątpliwości może naiwne po co do Czarnogóry wwozić wódeczkę jak miejscowa taka sama i w podobnej cenie a wino wręcz wyborowe chyba najlepsze jakie piłem w zyciu
kedzior101 13:08 | 02.08.2014
Witam wróciłem z Czarnogóry, na granicy nie sprawdzają nic, tylko dowody osobiste (w Bośni zieloną kartę) Chociaż na granicy z Czarnogóra dość dokladnie sprawdzali bagaże pasażerom autobusu.Nie jest wcale tak tanio
Mogę udzielić wszelkich informacji na temat dojazdu pobytu itp
pozdrawiam