Forum dyskusyjne
Annapurna Cirquit - paszporty wizy itp
kategoria podróże po świecie
kraj Nepal
judit87 12:36 | 29.09.2014
Witam, wybieram się na AC a kiedy - to zależy od odpowiedzi na moje pytanie - czy aby wjechać do Nepalu - musze posiadać paszport minimum pół roku? różne źródła róźnie podają a na stronie MSZ nie znalazłam tej wiadomości - oprocz tego że potrzebuje wizy i moj paszport musi byc wazny m.in. na czas trwania tej wizy.Jak dokładnie sprawdzają paszposrt pod tym względem?
I czy zdarzają się kontorole na trasie?
Drugie pytanie : czy to prawda że aby wejść w okolice regionu Mustang (mam tam do przejścia ok 40km) muszę opłacić za każdy dzień pobytu tam 50 dolarów?
Jadu 13:12 | 29.09.2014
Paszport ważny na okres pobytu w Nepalu.Jeżeli idziesz dookoła Annapurny to nie potrzebujesz permitu do Mustangu.
Na trasie w check-pointach sa sprawdzane pozwolenia, karty Tims i bilety wstępu do parku.
Checkpoint do Mustangu znajduje się po północnej stronie Kagbeni, bez permitu możesz przejść do Muktinath i w stronę Thorung La. Permit kosztuje za 10 dni = 500USD poza sezonem i 700USD w sezonie i nie ma możliwości wyrobienia go w Kagbeni tylko w Kathmandu. Dodatkowo do permitu musisz mieć wynajętego przewodnika.
Jadu 13:14 | 29.09.2014
10 dni = 500USD poza
>sezonem i 700USD w sezonie
źle napisałem, za 10 dni 50x10 = 500USD + każdy następny dzień 50USD
judit87 19:44 | 29.09.2014
Dzięki Ci dobry człowieku - podniosłeś mnie na duchu :) tak to jest jak człowiek się zorientuje nieco nie w czas gdzie i w jakim stanie jest jego paszport.Z tymi permitami też dzięki za wyjaśnienie.
Będę męczyć napewno jak pojawią sie kolejne pytania. Dzięki jeszcze raz.
Jadu 10:42 | 30.09.2014
aktualizacja: permit do Mustangu można także wyrobić w Pokhara