Forum dyskusyjne
Pierwsza podróż
kategoria podróże po świecie
kraj Finlandia
CountessBathory 14:53 | 22.02.2015
Moi drodzy!Chciałabym poradzić się Was - doświadczonych - w kwestii pierwszej zagranicznej podróży.
Mam 20 lat, za kilka miesięcy kończę szkołę i ciągnie mnie niesamowicie do krajów Skandynawii.
Marzenie o zwiedzeniu Finlandii zrodziło się już dawno i postanowiłam spróbować zrealizować je w sierpniu/wrześniu tego roku.
Czy istnieją jakieś ogólne zasady/porady, które powinna brać pod uwagę osoba wybierająca się w taką podróż po raz pierwszy?
Pozdrawiam ciepło!
Klaudia
Smok-1 21:52 | 22.02.2015
Weź dużo pieniędzy ze sobą ...
aq5 22:42 | 22.02.2015
...no i przypomnij sobie lekcje geografii;))),Finlandia to nie Skandynawia,Skandynawia to Szwecja,Norwegia i Dania,nawet językowo Finlandia nie należy do grupy języków germańskich,a języki skandynawskie należą do germańskich.A z ta kasą w większej ilości to trafna uwaga,gdzie dobrobyt ponad miarę to i ceny nieprzyzwoicie duże...;).Powodzenia!;)
aq5 22:51 | 22.02.2015
...a przy okazji poczytaj sobie to:http://f.kafeteria.pl/temat/f1/zycie-w-finlandii-p_3126062
Wiele ciekawych spostrzeżeń...
piotrsanok 00:39 | 23.02.2015
mieszkam w Norwegii i dla lokalnych Finlandia i Islandia to kraje skandynawskie - tzn. swoi - niby skandynawia jest droga ale da się ją turystycznie zrobić za niewygórowane pieniądze
CountessBathory 17:57 | 23.02.2015
Ano właśnie :) Ze strony "lekcji geografii" oczywiście tak jest, ale wiem że i tak powszechnie są uznawane za kraje skandynawskie.Jeśli serio komuś to przeszkadza - dobra - niech będzie nie "skandynawskie" a nordyckie :)
Antoni 18:05 | 23.02.2015
Bywałem w Finlandii zarówno latem jak i zimą, finansowo jest znośna, pod warunkiem wcześniejszych rezerwacji przejazdów autobusem, bądź koleją, oczywiście można stopem, jak ktoś lubi. Na podobnej zasadzie warto rezerwować noclegi i w drogę...
Walhalla 22:38 | 19.06.2015
Jadę do Finlandii nie pierwszy raz, ale pierwszy raz chcę kupić z wyprzedzeniem przez internet bilety na OnniBus i autobusy Matkahuolto.Mam problemy z płatnością swoją kartą visa (do bankomatu) w banku ING. Zeszłego roku miałem już problem z opłatą biletu na prom nawet przez polski serwis (aferry.pl itp). Teraz chcę kupić bilet przez estońską stronę Tallinka, bo jest najlepsza cena, i moja karta też nie działa. Tak więc spodziewam się dalszych problemów z płatnościami internetowymi moją kartą w ING.
Bardzo proszę o radę jakie konto/ kartę w jakim banku założyć, żeby spokojnie kupować przez internet bilety na promy/ autobusy i inne rezerwacje w Finlandii (i Estonii). Po prostu proszę opinię tych, którzy kupują bilety na promy, OnniBus, Matkahuolto i pociągi VR też.
Z góry dzięki :)
aq5 18:36 | 23.02.2015
Ależ Hrabianko Bathory;),w żadnym wypadku nie zamierzałem urazić;) no i rzeczywiście,chyba lepiej nordyckie...;),zresztą potocznie to rzeczywiście wszyscy pakują S,N,DK i FIN do "skandynawskich";),zatem pewnie na co dzień błędu wielkiego nie ma;)
Antoni 19:05 | 23.02.2015
Smiem dodać, że na zamku w Turku dowiedziałem się, że zasługą polskiej księżniczki jest to, że wprowadziła w Finlandii zwyczaj posługiwania się nożem i widelcem. W roku 1562, przybyła do Turku, wraz ze swoim dworem Katarzyna Jagiellonka, (najmłodsza córka króla Polski Zygmunta I Starego i Bony Sforzy) i zamieszkała na zamku wraz z mężem Janem, księciem Finlandii, późniejszym królem Szwecji Janem III. Ich syn Zygmunt to następny król Polski i Szwecji.To taki akcent polski w Finlandii, mimo wszystko (myślę o różnicach językowych, oraz historycznych, które wiązały także Finlandię z Rosją) nie widzę przepaści pomiędzy narodami Skandynawii, raczej mają wiele wspólnego.
Smok-1 22:11 | 23.02.2015
Nie chodzi o to by Cię zniechęcic, ale odpowiednio przygotować. Nie wiem jak autobusy, ja jeździłem samochodem (prom z Tallinna), ale ceny moteli, hoteli przy trasie (Helsinki - Lahti - Jyvaskyla - Pori - Rauma - Helsinki) były z reguły mocno powyżej 100 Euro za pokój (2 osoby), tańsze kempingi ale to było ok. 55-60 Euro, jedzenie porównywalne cenowo do noclegów, a i z minusów sierpień był dość deszczowy ... (zdaje się że padało codziennie)
radionx 10:28 | 24.02.2015
Językowo to Finlandii bliżej do Azji niż Europy. Ale wyjazdu tam nie zaliczysz chyba jako azjatyckiej przygody ;)