Forum dyskusyjne
do tych którzy znają ten kraj
kategoria podróże po świecie
kraj Finlandia
sansalome 21:37 | 19.07.2008
Witam serdecznie:)W styczniu jadę na pół roku na stypendium do Helsinek. W chwilach wolnych od zajęć na uczelni zamierzam zwiedzić co tylko dam radę:) Czy ktoś z Was byłby w stanie doradzić mi jak najtaniej można poruszać się po tym kraju, dokąd warto dojechać (i niekoniecznie muszą to być miejsca z przewodników:)). Będę w gruncie rzeczy wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki- także gdzie (poza przewodnikiem Pascala) mogę znaleźć informacje dot. Finlandii:)
lalata 22:06 | 21.07.2008
Witam-Moi moi..Nie wiem czy pomoge , ale chwilke opowiem o moich wrazeniach. W moich oczach kraj ten zachwycil mnie niezwyklym spokojem. Ladowalam w Tampere ( bardzo malenkie lotnisko), a celem byla Jurva, niedaleko Seinajoki. Piekne okolice, mnostwo drewnainych domkow z ogromnymi ogrodami ( trawiastymi) bez plotow i zadnego ogrodzenia. Teren rowninny z mnostwem lasow ( glownie brzoza) i jezior. Kraj ten odwiedzilam we wrzesniu, wiec grzybow co niemiara -ogromnych, soczystych i co najdziwniejsze nikt ich nie zbieral, rosly sobie spokojnie rodzinkami nie narazone na ludzkie koszyki. Kolejna rzecza ktora mnie zaskoczyla byla niezanjomosc jezyka ang. u tamtejszej ludnosci ( zwlaszcza mlodziezy), takze jezyk 'migowo'-kartkowy byl codziennoscia. :) ludnosc bardzo sympatyczna, cichutka, niekonfliktowa. Sklepiki na wioskach niczym u nas za komuny :) Nie wiem co polecic, w Helsinkach nie bylam...ale najlepszym wyjsciem to wypozyczenie rowerku i osobista eksploracja :) .
pozdrawiam serdecznie
ps. Podrozowanie pociagiem bardzo wygodne i szybkie, jednak moim zdaniem,kosztowne. Najlepiej samochodzikiem ( badz rowerkiem na krótsze trasy).
Roberto 22:52 | 21.07.2008
Ja mogę polecić podróżowanie po krainie tysiąca jezior, ktora rozciaga sie juz za Lahti. Oczywiscie nizapomniane wrazenia zdobedziesz z rowerowego siodelka ale czy to bedzie mozliwe juz w styczniu...watpie...
milka 22:04 | 25.10.2008
Ja też byłam pół roku na stypendium ( też os stycznia), ja byłam niedaleko Helsinek w Kouvoli. Rzeczywiście podróżowanie pociągiem jest sympatyczne ale drogie. Najlepiej w kilka osób wynając samochód i zrobić sobie wypady na zwiedzanie. Ja zdecydowanie polecam Turku, stare i bardzo urokliwe miasto. super jest też w okolicy koła podbiegunowego czyli okolice Rovaniemi. Jeżeli bedziesz miała czas i mozliwości finansowe to bardzo polecam wyjazd na Wyspy Alandzkie - super !!!