/ / FINLANDIA > Laponia > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Laponia

kategoria podróże po świecie

Aniab5 dołączył
08.09.2015

Aniab5 19:43 | 08.09.2015

Szukam fajnej wyprawy do Laponii - prawdopodobnie Santa Village w Rovaniemi. Czy ktos byl i moze polecic? Ceny zorganizowanych wycieczek przerazaja...mysle wiec o wyjezdzie na wlasna reke. Jak jezdzi sie samochodem po Finlandii w grudniu???

[konto usuniete] dołączył
17.06.2006

[konto usuniete] 03:09 | 09.09.2015

Byłem dwa lata temu w fińskiej Laponi, dokładnie w Kemi.Wszelka zorganizowana turystyka jest koszmarnie droga. W Kemi masz co roku budowany największy zamek lodowy i sławny Lodołamacz atomowy ale ceny są raczej dla turystów z Hong Kongu i Izraela. Skandynawia jest droga ale Laponia jest potwornie droga. Mimo wszystko polecam.Polecam artykuł jaki napisałem w 2013 na ten temat. Pozdrawiam

Magda Kajzer dołączył
11.12.2014

Magda Kajzer 10:56 | 09.09.2015

Zgadzam się. Drogo, że hej!
Dlatego lepiej organizować takie wyjazdy na własną rękę. Często można podpiąć się do jakiś ekip, które planują wyprawę. To o wiele lepsze rozwiązanie, przynajmniej dla naszej kieszeni.

kuzynos dołączył
11.05.2011

kuzynos 10:42 | 09.09.2015

Hej Aniu
W zeszlym roku pod koniec grudnia przejechalem trase Helsinki - Rovaniemi i musze przyznac,ze bez wachania,moge Tobie polecic wyjazd samochodem.
Samochody w wypozyczalniach maja kolce na oponach , drogi sa pustawe a kary za przekroczenie predkosci sa wysokie,wiec nikt nie szaleje.
Przy - 25C bardzo przydaje sie ogrzewnica miski olejowej,ktora jest podstawa w finskich samochodach,choc bez tego i tak przezyjesz,tylko ze rano bedziesz rozgrzewac olej przez jakies pol godziny by byc w stanie zmienic biegi :-)
Poza tym ograniczenie na drogach do 70km/h daje sie we znaki,bo przy dluzszej trasie tak wolna jazda jest nuzaca.
Poza tym dla widokow i samego przezycia jak najbardziej polecam wyprawe,choc Santa Village to jest moim zdaniem bardzo przereklamowana.
Pozdrawiam

Aniab5 dołączył
08.09.2015

Aniab5 11:27 | 09.09.2015

Hej
Dziekuje za odpowiedzi! Jazda samochodem zabrzmiala zachecajaco- moznaby z tego zrobic tydzien po Finlandii z finiszem w Santa Village.
800 km z Helsinek do Rovaniemi to szmat drogi ale moze warto gdzies zatrzymac sie po drodze? Loty do Rovaniemi sa koszmarnie drogie i dlugie- z UK i Irlandii przynajmniej. Dlatego rozwazam wynajecie samochodu i przejazdzke. Co do samej santa village- jakie sa glowne minusy? Polecacie zatrzymac sie w innym miejscu a sante tylko odwiedzic??

johnypepelos dołączył
13.09.2015

johnypepelos 00:33 | 14.09.2015

Witam, kolega kuzynos nie potrzebnie straszy, w Finlandii w okresie zimowym można poruszać się po drogach zwykłych(jedno-pasowych) 80km/h a po autostradach 100km/h latem +20km/h tu i tu. Mieszkałem w Suomi prawie dwa lata w miejscowości Vassa.Z tym rozgrzewaniem oleju też troszkę przesadza. Zjeździłem ten kraj wzdłuż i w szerz i powiem szczerz, że poruszanie się samochodem po tym kraju to sama przyjemność, brak aut na drodze ma swoje +'y np, nie trzeba często zmieniać biegów:D, a i policje ciężko tam znaleźć na drodze po prostu nie ma ich:D są za to fotoradary i to prawie wszędzie gdzie są ograniczenia prędkości, trzeba uważać ale i tak jest lepiej niż w PL. Jeśli zaczniecie drogę w Helsinkach i macie dzieciaki na pokładzie, warto się wybrać do Kailo obok Naantali znajduje się tam wioska Muminków(tylko nie mam pojęcia czy zimą jest otwarta:/). Jadąc dalej na północ zależy jaką się drogę wybierze, można przez Lahti miejscowość bardzo ładna. W ogóle po drodze pełno lasów, jezior itp. Zależy kto co lubi jeśli interesują was miejscowości, sprawdźcie w necie co można w nich zobaczyć.
Napapiiri miasteczko na granicy koła podbiegunowego. Znajduje się tam "wioska świętego mikołaja" i "Park świętego mikołaja" chyba tak to się nazywało, w każdym bądź razie były dwa miejsca i dwie długie kolejki by się spotkać z mikołajem. Ogólnie jak macie małe dzieci to ok nie połapią się, ale dla dorosłych według mnie nie ma co robić. W tej jaskini organizują takie coś jak szkoła elfów siedzi się na małych ławeczkach i elfiki coś tam opowiadają o swoim życiu. Zdjęcie z mikołajem, tylko i wyłącznie jego aparatem;/ http://santaclauslive.com na tej stronie można na żywo podglądać mikołaja.
Nie wiem co więcej mogę dodać, można pytać chętnie opowiem, Finlandia zauroczyła mnie, a wszystko to przez zorze polarne które często występowały zimową porą przy bezchmurnym niebie...ahhh. pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl