Forum dyskusyjne
Pierwszy raz w Nepalu - kilka pytań
kategoria podróże po świecie
kraj Nepal
bejker 15:21 | 24.02.2015
Witam,Jadę z dziewczyną do Nepalu(jeden z punktów w dłuższej podróży) w okolicach marca. W samym Nepalu będę około 11-12 dni.
Mam kilka pytań i będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
Generalnie w moim podróżowaniu lubię unikać "turystycznych" miejscowości i krajów, chciałbym, bardzo chciałbym zobaczyć autentyczny Nepal, jak najbardziej prawdziwy.
1. Czy jest jakiś łatwy krótki trek (w sumie na kondycje nie narzekamy, mamy przeciętną, a po górach raczej nie chodzimy) na kilka dni, z pięknymi widokami, pustymi szlakami? Wiele osób chwaliło: Langtang, czy możecie napisać coś więcej? Polecić agencję?
2. Co zobaczyć przez tych krótkich 11-12 dni? Czy warto jechać do Chitwan?
Jakieś inne pomysły co zobaczyć w Nepalu?
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Jadu 17:35 | 24.02.2015
Langtang jest fajny, ale sam dojazd to masz 2 dni, dojście do Kyanjin Gompa kolejne 3 dni w górę, 2 dni na dół, wypad na Kyanjin Ri albo Tserko Ri po 1 dzień, wycieczka do Langshisha Kharka kolejny cały dzień... więc z tych 11-12 mało zostaje, Chitwan dojazd po 1 dzień w każdą stronę z Kathmandu, na miejscu dobrze być te 2 noce.
bejker 23:38 | 24.02.2015
Dziękuję za odpowiedź.A na te kilkanaście dni co byś polecał, czy prosty, z pięknymi widokami trek w górach, czy też park narodowy?
Generalnie myślałem nad (Kathmandu 3-4 dni z okolicznymi wioskami, Nagarkot 1 dzień, 2 dni w parku(plus dojazd 2 dni).
Choć przyznam że Kathmandu + fajny ale dość łatwy trek z niezapomnianymi widokami i wioskami gdzieś w himalajach, bez natłoku turystów, to też byłoby niesamowite przeżycie - coś mógłbyś polecić?
Kasiek21 08:50 | 25.02.2015
Zazdroszczę tego wyjazdu. Ale przyznaję, że też mam w planach odwiedzić to miejsce.
Jadu 12:07 | 25.02.2015
Mały trek możesz sobie zrobić w okolicy Nagarkotu (np. do świątyni Changu Narayan). Albo podobnie w okolicy Pokhara, tam także warto pojechać.
bejker 16:50 | 25.02.2015
Dzięki wielkie za odpowiedź.Możesz polecić jakąś agencje robiącą treki? Także ogólnie jaki to byłby koszt.
Generalnie myślę że może może uda mi się nieco więcej czasu wygospodarować na Nepal i myślę o 3/4 dniowym fajnym lekkim w miare treku.
Dzięki i Pozdrawiam