Forum dyskusyjne
Plan Indie Południowe - bardzo wstępny z prośbą o weryfikację
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
arnie 17:07 | 03.10.2015
Cześćw styczniu wybieram się do Indii i mam na razie taki bardzo wstępny plan:
1.Przylot do Bombaju
2.Wylot do Chennai
3.chenai kancipuram - wyjazd z chennai i powrót tego samego dnia(realne?)
4.chenai mahabalipuram - wyjazd z chenai i powrót tego samego dnia(realne?)
5.chenai sriningan -pociąg(jest możliwe?)
6.srirangann - zwiedzanie
7.wyjazd z srirangan do madurai
8.madurai - zwiedzanie
9.madurai -allepey
10.bacwaters - łódką
11.allepey wyjazd do verkali
12.verkala
13.verkala
14.verkala - wyjazd do kochin na 1 dzień
15.verkala
16.wylot do bombaju
17.bombaj - zwiedzanie
18.bombaj -polska wylot
Wszelkie wasze uwagi mile widziane.Dzieki!
mehran 11:09 | 04.10.2015
WitajJeżeli jeszcze nie kupiłeś biletów na lot Bombaj-Chennai to postaraj się kupić je na lot poranny, wtedy możesz zaoszczędzić trochę czasu.
Lądując w okolicach południa w Chennai możesz pojechać do Kanchi lub Mahabalipuram pomijając Chennai.
Najlepiej zrobić to tak:
Po wyjściu z lotniska na piechotę około 500 metrów dostać na stację kolejową, stamtąd kupić bilet do Chengalpettu, tam wychodząc z budynku dworca kierujesz się w lewo i po przejściu 300 metrów masz dworzec autobusowy.
Autobusem możesz pojechać do Kanchi lub Mahabalipuram, jeżeli uda ci się dojechać w miarę wcześnie możesz jeszcze spróbować coś zwiedzić tego samego dnia np.Shore Temple w Mahabalipuram lub Kalisantha Temple w Kanchi
Następnego dnia zwiedzasz reszte i zmieniasz miejsce pobytu też jadąc przez Chengalpettu.
Jeśli nie zależy ci na zwiedzaniu Chennai to nie musisz do niego jechać wcale większość pociągów Chennai-Srirangam zatrzymuje się w Chengalpettu sprawdz na erail.in
Co do dalszej trasy to sporo czasu chcesz spędzić w Varkali pomijając Munnar a cytując pewnego pisarza "to błąd lub niedopatrzenie" :)
Pozdrawiam
arnie 12:32 | 04.10.2015
dziękia czy mogę mieszkać w chennai i jeżdzić do kanchi i mahabalipuram na 1 dzień i wracać do hotelu?
zależy mi żeby sobie odpocząć w kerali ale zaraz wrzucę Munnar i zobaczę o co chodzi:)
Czy na bacwaters najlepiej przyjechać do Allepey?
Bilety do Bombaju będę kupował za ok 2 tygodnie ale nie dam rady nie nocować w Chennai z tego co widzę,chyba,że przylecę tam za dnia a w nocy będę nocował w Bombaju,to też jest opcja.
Mam kierować się z Chennai do Chengalpettu?i tam przesiadka?
Pozd
mehran 14:03 | 04.10.2015
Możesz oczywiście nocować w Chennai ale to duże miasto i będziesz tracił czas na wydostanie się z niego i przyjazd z powrotem.Ja backwarers robiłem z Allepey i było fajnie.
Tak, w Chengalpettu przesiadka z pociągu na autobus
arnie 20:21 | 04.10.2015
Wielkie dzięki za infoJutro ma przyjść Lonely Planet:)Będę więcej wiedział,zainteresowało mnie to górskie miasteczko,po przyjeżdzie z maduraj,co tam można fajnego robić?stamtąd łatwo dostać się do Allepey?
To jest moja pierwsza podróż do Indii.
Poz
mehran 11:14 | 05.10.2015
Munnar to wiele atrakcji przede wszystkim plantacje herbaty i odetchnięcie od gorącego Tamilnadu. Piękne krajobrazy i szereg różnych wycieczek które zaproponuje ci praktycznie każdy taksówkarz.Z Munnar do Allepey najprościej będzie dostać się autobusem z przesiadką w Ernakulam.
Nawiązując do postów powyżej tytułem wyjaśnienia nie chodzi mi o to żebyś nocował w Chengalpettu tylko traktował to jako punkt przesiadkowy.
W Mahabalipuram noclegów jest cała masa, w Kanchi jest z tym dużo gorzej hoteli jest mało i są drogie ale w pobliżu dworca autobusowego na pewno co znajdziesz.
Pozd
arnie 14:42 | 05.10.2015
Czy kanchi jest powalające,czy można z niego zrezygnować bo trochę mi sie plan zawęża a nie chce za bardzo lecieć,chciałbym ten munnar dodać.Co z Kochinem można opuścić czy jednak warto?
Pozd
mehran 19:37 | 05.10.2015
Kanchi to tylko świątynie i jeżeli świątynie cie nie kręcą to faktycznie można je pominąć, w moim osobistym rankingu najpiękniejsze świątynie Tamilnadu są bardziej na południu w okolicach Kumbakonam i w Tanjore
jamaj 01:32 | 06.10.2015
WitamBierz poprawkę z rezerwacjami to Indie a nie Europa jeden pociąg Ci się opóźni i cały plan się posypie,jak dla mnie to dość napięty i albo będzie cię to kosztować (tak się dzieje jak chcesz zwiedzić Indie na szybko) albo indian time dwa dni poślizgu to nie tragedia.Niestety jak dla mnie backwaters to totalna nuda poświęcił bym ten czas raczej na Munar ale jak kto woli Kochin też bym odpuścił kolejne wielkie miasto z zasyfioną plażą.
Powodzenia ;)
arnie 13:24 | 06.10.2015
W Kochin jest ten teatr,który chciałbym zobaczyć -ok pokombinuję,mam już lonely planet to jest mi łatwiej to posprawdzaćPozd
arnie 20:54 | 08.10.2015
A co myślicie o Hydalabad?Warto tam pojechać?Dzisiaj zarezerowałem loty do bombaju.
arnie 12:45 | 09.10.2015
Teraz plan jest taki: od 19 stycznia do 9 lutego19 wylot/PRZYLOT do Mumbaj 23:55
20 wylot do chennai dalej do mahalipuram - nocleg w mahalipuram
21 mahalipuram
22 mahalipuram -kanchipuram
23 mahalipuram-trichy-nocleg w trichy
24 trichy
25.trichy-maduraj/nocleg w maduraj
26. maduraj
27 wyjazd z maduraj do munnar
28 munnar
29.munnar –kochin/nocleg w kochin
30.kochin
31.kochin -allepey
1.allepey – wycieczka bacwaters
2. allepey - varkala
3.varkala
4.varkala
5.varkala
6.varkala - lotnisko -wylot do Bombaju
7.Mumbaj -nocleg
8.Mumbaj
9.Wylot
arnie 13:59 | 09.10.2015
Mam tylko jedno pytanie jeszcze,czy ja z Kochin załatwię bez problemu jakąś wycieczkę łodzią na backwaters?czy muszę jechać do Allepey?Łatwiej byłoby mi z Kochin.
jamaj 23:02 | 09.10.2015
Bez problemu coś znajdziesz zawiozą Cię nawet na księżyc byle byś tylko płacił i to z pierwszej agencji,nadal uważam że masz strasznie napięty plan za dużo chcesz zobaczyć w tak krótkim czasie,gdzie czas na poznanie ludzi większość wyjazdu spędzisz na dojazdach i zero czasu na zobaczenie czegokolwiek.
arnie 15:05 | 10.10.2015
Oj tam oj tam:)Dam radę - zawsze daję:)Wiem,że to Indie ale mam nadzieję,że nie będzie aż tak żle.
Pozd
arnie 17:55 | 11.10.2015
Jeszcze pytania:Jak dostać się najłatwiej z Maduraj do Munnar?
Ponoć nie ma bezpośrednio ani pociągów ani autobusów.
Poz
mehran 10:07 | 12.10.2015
Autobusy z Madurai do Munnar odjeżdżają z dworca autobusowego Arapalayam , autobusy są trzy albo cztery pierwszy odjeżdża o 8 lub 9.Warto wybrać się tam dzień wcześniej żeby sprawdzić czy nic się nie zmieniło.
dzikus12 15:02 | 23.10.2015
w niedziele wruciłem z indii! dobze ci radza to sa indie czas napiety jak baranie jaja wracam kolo 10 stycznia na 4 tygodnie i tez bede na poludniu wszystko ponizej Hampi ! ja bym odpuscił Bombai szkoda czasu i pieniedzy !!!!
arnie 09:31 | 08.11.2015
Dam radę:)Lubię jak się dzieje:)Do Munnar podjadę taksówką bo tam jest problem,w mumbaju jestem ostatecznie tylko 2 dni.
arnie 09:36 | 08.11.2015
Poza tym zrezygnowałem z Allepey,zostanę w Kochin dłużej i stamtąd pojadę na bacwaters,mam z resztą już to nawet zorganizowane:)
jamaj 04:17 | 18.11.2015
Przygotuj się na totalną nudę byłem i jeden gość zasnął po 15nim rejsu,w ogóle fajnie jest to zobaczyć itp.zakup na zapas chipsów bananowych (odkupię każdą ilość) najlepsze jakie jadłem w Indiach a jak Munnar to koniecznie spróbuj nerkowców prażonych z zieloną herbatą i chili,kupiliśmy pan nam ładnie za laminował i otworzyliśmy dopiero w domu to był błąd bo na pewno byśmy napakowali więcej choć do tanich nie należą.
jamaj 04:30 | 18.11.2015
Fakt Mumbaj bardzo drogi to się raczej odwiedza z konieczności bo warto być przed lotem żeby nie dać d... przed powrotem chociaż pralnie polecam warto zobaczyć reszta jakoś nie w moim stylu, plaża warto choć by żeby zobaczyć jak to wygląda.
Magz 07:22 | 09.12.2015
>Teraz plan jest taki: od 19 stycznia do 9 lutego>19 wylot/PRZYLOT do Mumbaj 23:55
>
>20 wylot do chennai dalej do mahalipuram - nocleg w mahalipuram
>
>21 mahalipuram
>
>22 mahalipuram -kanchipuram
>
>23 mahalipuram-trichy-nocleg w trichy
>
>24 trichy
>
>25.trichy-maduraj/nocleg w maduraj
>
>26. maduraj
>
>27 wyjazd z maduraj do munnar
>
>28 munnar
>
>29.munnar –kochin/nocleg w kochin
>
>30.kochin
>
>31.kochin -allepey
>
>1.allepey – wycieczka bacwaters
>
>2. allepey - varkala
>
>3.varkala
>
>4.varkala
>
>5.varkala
>
>6.varkala - lotnisko -wylot do Bombaju
>
>7.Mumbaj -nocleg
>
>8.Mumbaj
>
>9.Wylot
>
Chennai wlasnie nawiedzila powodz stulecia. Cala okolica jest totalnie zdewastowana, a drogi w gorzej niz tragicznym stanie - dziura na dziurze, Jeszcze kilka dni temu lotnisko bylo zalane i zamkniete a samoloty staly w wodzie. Absolutnie nie zwiedzaj Chennai ani Kanchipuram. W Kanchi sa tylko swiatynie. Niby blisko ale dojazd w tych korkach i dziurach zajmie Ci ze 3h, zwlaszcza ze po drodze kilka mostow sie zawalilo, wiec nie wiem czy nie utkniesz gdzies. Mahabalipuram - male miasteczko miejmy nadzieje, ze jakos je usprzataja do tego czasu. Na razie sytuacja w calym regionie jest dosc niepokojaca. Nie wiem, ja bym sobie Tamil Nadu w tym krytycznym czasie odpuscila. Przepiekna pogoda jest w tym samym czasie np. w Karnatace w Hampi (wrazenia tysiac razy lepsze niz niewielki kompleks swiatyn w Mahabalipuram). Maduraj chyba ok, glowna fala powodziowa tam nie dotarla. Backwaters (mnie nie nudzily absolutnie) - zadekuj sie w Kochin na wieksza ilosc dni i stamtad masz wszystko - wycieczki do wyboru do koloru. Varkala - tak! Super miejsce by odpoczac. Wieksza ilosc dni wskazana. Munnar - hmm.. tylko jesli bedziesz wiecej dni i bedziesz gotowa wydac wiecej kasy. Munnar jest drozszy. Rikszarz czy taksowkarz na wycieczke 1dniowa zabierze w sztampowe miejsca pelne turystiow do tego glownie indyjskich - srednio interesujace. Ale np. calodniowa wycieczka jeepem gdzies w dzicz po drogach gruntowych - tak. Tylko wlasnie kasa/czas. Zdecydowanie odpusc sobie Tamil Nadu. Ewentualnie zachacz tylko o Madurai. Poswiec wycieczke dla Kerali plus Bombaj. Dla mnie Bombaj jest super. Uwielbim to miasto. Choc bywaja to przezycia hardcorowe dla europejczyka.
agatttka 18:18 | 09.12.2015
Mnie się Kochin podobało, spacerowaliśmy po mieście. Pamiętam, że komary w styczniu gryzły, więc nocleg koniecznie z moskitierą (zabijaliśmy w nocy w pokoju). Co do teatru, hmmm... Pewnie jedni powiedzą, że warto zobaczyć, mnie jednak rozczarowało całe "widowisko", mój współtowarzysz zasnął ;) Może za daleko siedzieliśmy. Nic wielkiego jak dla mnie.Natomiast Munnar koniecznie. Warto załatwić sobie kogoś, kto poprowadzi po plantacjach i pogada, ale prywatnie (większą grupą wycieczka traci sens, a tam jest tak pięknie i spokojnie), popytaj w hostelu albo taksiarza. Najlepiej wyjść tuż po świcie. Warto zaopatrzyć się w Munnar w herbatę, w centrum jest taki duży sklep. Świetne ceny, a herbata pyyycha, kup dużo ;)
Marisol 13:22 | 04.01.2016
jedziecie poczatkiem tego roku ????
arnie 16:13 | 06.01.2016
>jedziecie poczatkiem tego roku ????jedziemy 19 stego stycznia z tym,że jeszcze nie mamy wizy :/wszystko przez tą wizę online-czekamy-pamiętajcie olejcie tą stronę,nie da się zapłacić,teraz jeszcze bilety kolejowe no i wiza...planu nie zmieniamy-jedziemy do tamil nadu również,ponoć sytuacja wróciła do normy
dzikus12 22:54 | 06.01.2016
ja spakowany za 3.5 godziny przyjedzie transfer na ltnisko jutro o tej porze bede w chennai 24 dni poludnie indii jak byscie mieli jakies pytania to pisac ))
arnie 13:25 | 07.01.2016
>ja spakowany za 3.5 godziny przyjedzie transfer na ltnisko jutro o tej porze bede w>chennai 24 dni poludnie indii jak byscie mieli jakies pytania to pisac ))
super!to pisz co i jak jak to wygląda tam na miejscu,ja jestem teraz na etapie rejestracji w indyjskich liniach kolejowychy-totalna masakra-wysłałem skan paszportu,żeby mi przesłali to hasło co poszło na telefon,który nie był moim telefonem bo zgodnie z instrukcją miał być dummy;)
żeby to zrozumieć to naprawdę trzeba mieć łeb:)
mrbm 14:22 | 07.01.2016
Właśnie też czekam na MOBILE OTP (czwarty dzień i nic). Tobie już przysłali?
Marisol 19:54 | 07.01.2016
Kto jedzie początkiem marca lub na 3 tyg???...pilne
arnie 19:49 | 09.01.2016
Dzisiaj przesłali ale kupiłem na koncie znajomych,słuchajcie oczywiście kolejne schody;)jestem na waitlist -5 i w drugim pociągu który rezerwowałem 3-mam to sprawdzać codziennie?jak to jest?mam drukować bilet wait list i z tym biletem iść na pociąg?a jak nie pojadę to mi zwrócą kasę?o co w tym wszystkim chodzi?
mehran 20:44 | 09.01.2016
Wydrukuj sobie ten bilet, możesz sprawdzać status przez internet, Jeżeli kupowałeś bilety na slepper class to powinieneś się dostać ale jęzeli na AC2 lub 3 to może być kiepsko, Z tym wydrukiem idziesz na stacje i nawet jeżeli wczesniej przez internet sprawdzałeś i byłeś na WL to kilka godzin przed odjazdem pociągu będzie ostateczna lista pasażerów możesz ją sprawdzić u bodajże STATION MANAGER .
arnie 21:03 | 09.01.2016
O mamo!Ok kupowałem przez cleartrip,będę patrzył na status,szkoda tylko,że będę musiał podjechać na stację z 30 km a potem się okaże,że d...no ale nic spróbuję,widzę,że Indie to naprawdę wyższa szkoła jazdy
mrbm 10:09 | 12.01.2016
arnie... Ile czasu czekałeś na hasło?
arnie 15:05 | 12.01.2016
Dziś dotarły wizy:)nareszcie,23 grudnia wysłane do warszawy.Bilety na kolej dalej na waitliście.
Marisol 15:29 | 21.01.2016
>Dziś dotarły wizy:)nareszcie,23 grudnia wysłane do warszawy.>Bilety na kolej dalej na waitliście.
>
Jaka masz wizę??? co trzeba im przesłać???? i ile sie czeka
Czy mozna załatwic e wize w krótszym czasie i ile dni wczesniej przed wyjazdem oraz na jak długo ona jest ważna ???
Prosze o cenne informacje
arnie 07:47 | 11.02.2016
Wróciłem,jak ktoś ma pytania chętnie pomogę:)Jedno zastrzeżenie,nie kupujcie biletów na pociągi wpisując się na wait list,na jednej byliśmy chyba 5i 6 i wskoczyliśmy tylko na 1 i 2 a na jednej byłem od poczatku na 1 i 2 miejscu...i tak zostało,to bzdury jakieś,że spokojnie do 30 można się ustawiać - bynajmniej w moim przypadku okazało się to bzdura,musiałem załatwiać kierowcę.
dux69 14:19 | 11.02.2016
Pociągi to warto rezerwować na miejscu w biurze podróży,ogólnie wolę podróżować samolotem a z lotniska gdy jadę np 200-400km zamawiać samochód w hotelu którym mieszkam nie na postoju.Dlatego najlepiej jezdzic na 2 pary lub 4 osoby bo wtedy jest tanio.Z autobusami też jest wesoło.Indie to inny świat,dziwny ,szalony i warto raz tam w życiu byćhttp://pozdrozeciwroze.blogspot.com/
zplecakiem.pl 14:35 | 11.02.2016
Witaj,Jeżeli chodzi o plan to opisałem bardzo szczegółowo praktycznie z godzinami i czym przejechać. Zerknij na mojego bloga:
http://zplecakiem.pl/indie-plan-podrozy/
Jakbyś miał pytania dodaj komentarz, a odpiszę.
pzdr,
Paweł
zplecakiem.pl 15:29 | 11.02.2016
O czym Ty tutaj opowiadasz ?????!!!!! Pociągi na miejscu ???? Byłeś w Indiach w ogóle ? Jak nie wiesz czegoś to nie wypowiadaj się i nie wprowadzaj ludzi w błąd bo potem będą mieli problemy na miejscu. Pociągi rezerwuje się na co najmniej miesiąc wcześniej przez internet i to w Polsce.Zerknij - poczytaj
http://zplecakiem.pl/o-kupowaniu-biletow-na-pociagi-w-indiach-online/
dux69 09:37 | 12.02.2016
Nie nie byłem ale widziałem słonia indyjskiego w ZOO.Przylatuję do Mumbai idę do biura i mam bilet,czasami trwa to parę godzin ale zawsze załatwią.Mozna tak ale tego sposobu nie polecam.Ogólnie jazda pociągiem to strata czasu.Lepiej załatwić samolot i zamiast tłuc się kilkanaście godzin za niewiele większe pieniądze jesteś na miejscu w dwie godziny.
Masz racje pisząc na miejscu miałem na myśli może nie miesiąc ale spokojnie 2-3 tygodnie wystarczy wcześniej .
Przylatując do Indii masz już dość .Jeżdżąc po Mumbai jesteś wykończony a tu jeszcze kilkanascie godzin w pociągu. Dlatego najlepiej jest przylecieć samolotem ,odlecieć samolotem a w drodze powrotnej dla oszczędności najwyżej i ciekawości wracać pociągiem.W tedy by po kilkunastu godzinach jazdy w pociągu najlepiej wziąść w Mumbai hotel zwiedzić miasto bramę pocztę, grotę na wyspie i na drugi dzień sobie odlecieć.
Spóznisz się a za hotel trzeba płacić.Już tak miałem nie raz.
http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/