Forum dyskusyjne
A B C trek czas do przejscia
kategoria podróże po świecie
kraj Nepal
Cykada 16:28 | 02.02.2016
Wybieram sie z Żoną do Nepalu w połowie marca. Mamy nie wiele czasu i zamarzyło się nam dotarcie do bazy pod Annapurną. Jakiego minimalnego czasu potrzeba aby tam dotrzeć? Czy spanie w namiocie wchodzi w grę czy lepiej nocować u miejscowych? Jesteśmy w wieku
bynio 00:09 | 03.02.2016
Spanie w lodge'ach, namiot niepotrzebny, wystarczy śpiwór. Minimalny czas 6 dni. Wszystkie formalności załatwicie w Pokharze, permit i TIMS.Zbyszek
mrbm 07:51 | 03.02.2016
Bynio, a jeśli ktoś chciałby z możliwie najmniejszym plecakiem iść, to czy od biedy śpiwór można sobie darować? (kwiecień 1-12). W sensie jakieś dodatkowe koce w lodge'ach ... Czy raczej odradzasz?
bynio 11:37 | 03.02.2016
Odradzam, ja wolę mieć zawsze własny śpiwór. Opcja dodatkowych kocy istnieje, ale czasem po prostu śmierdzą. W ABC lub MBC, zależy gdzie będziecie spali, zawsze jest zimno, temperatura poniżej 0 stopni. Możesz wziąć portera, ale to wydatek 12 USD za dzień. Porter nie musi iść z Tobą , on idzie z punktu A do B. Ja w Mustangu miałem plecak około 10 kg, do ABC można spokojnie zejść do 7-8 razem ze śpiworem.Pozdrawiam
Zbyszek
mrbm 08:43 | 11.02.2016
Chciałbym jeszcze zapytać o ew. ryzyko lawin na I poł. kwietnia?
paweł.p 11:07 | 11.02.2016
Mniej więcej takie jak w Górach Świętokrzyskich