Forum dyskusyjne
Bieszczad Wyprawa rowerowa
kategoria podróże po świecie
kraj Polska
Monika12345 15:13 | 08.03.2016
Witam. Szukam chętnych na wyprawę rowerową w Bieszczady. Chciałabym zrobić to jak najszybciej, tzn jeśli pogoda będzie na tyle zachęcająca :) (może koniec kwietnia) Chciałbym zacząć w Zagórzu a skończyć w Ustrzykach Górnych. Noclegi w pensjonatach. Miałaby być to wyprawa czysto rekreacyjna. Proste trasy, czas na szlaki piesze, relax. Będę również wdzięczna za wszelkie sugestie. W Bieszczadach bedę po raz pierwszy.
paweł.p 00:03 | 09.03.2016
Zjeździłem całe Bieszczady, co prawda bardziej downhillowo, ale w Zagórzu też kilka razy wysiadałem. Podam Ci kilka tras w samych Bieszczadach niewymagających, a fajnych widokowo i przyrodniczo. Pomiędzy Sanem i Otrytem (północna granica Bieszczadów) jest fajna stara opuszczona droga służąca kiedyś do zrywki drewna - na większej części asfaltowa - oczywiście w standardzie bieszczadzkim, to znaczy: trudno powiedzieć, czy jest to asfalt z dziurami, czy dziury z asfaltem. Dzika przyroda, przełom Sanu, zero ludzi. Na wschodnim krańcu Otrytu jest schronisko - Chata Socjologa. Zaczynasz w Bukowcu nad Sanem jedziesz kawałek Małą pętlą bieszczadzką i zaraz za mostem na Solince skręcasz w góry, albo trochę prościej z Rajskiego nad Sanem dalej przez nieistniejące wsie: Studenne, Tworylne, Krywe, Hulskie, aż do Chmiela. Dalej można do Dwernika i Nasicznego - na północ od Nasicznego jest największy i najładniejszy wodospad w Bieszczadach. Jedno z nielicznych miejsc w Bieszczadach gdzie możesz się wykąpać bez konieczności przyjęcia pozycji leżącej (-:. Jeżeli pojedziecie dalej, to dojedziecie do Berehów Górnych. Bardzo urokliwe miejsce - wąski przesmyk pomiędzy Połoninami Wetlińska i Caryńską - we wsi jest jeden dom i pole namiotowe. Na pewno będzie więcej ludzi ponieważ Berehy są przy Wielkiej obwodnicy bieszczadzkiej i jest to doskonały punkt wypadowy na Połoniny i Wielkie Rawki. Aby wyjechać z Berehów będziecie musieli nieźle popedałować na serpentynach - z jednej strony jest Wyżna Przełęcz, a z drugiej Wyżniańska Przełęcz - ale potem zjazd cud malina - z każdej strony spokojnie 60 km rozwiniesz. Można też zawrócić do Nasicznego i skręcić w stronę przełęczy Przysłup. Jedzie się szutrówką przez niezamieszkałą dolinę Caryńskiego Potoku. W tej dolinie istniała kiedyś wieś Caryńskie - widoki cudne, zero ludzi piękna przyroda. Na Przysłupie (moim zdaniem) jest najfajniejsze schronisko w Bieszczadach. Z przełęczy jest obłędny widok na najwyższe szczyty Bieszczadów: Bukowe Berdo, Krzemień, Halicz, Szeroki Wierch i Tarnicę. Stamtąd możecie zjechać szlakiem przez las do Bereżek (200 metrów różnicy w pionie) Z Bereżek do Ustrzyk Górnych jest 4 km drogą. Wziąłbym jeszcze pod uwagę zajechanie do Mucznego. Stamtąd macie najkrótszą drogę na NAJPIĘKNIEJSZE pasmo i szczyt w Bieszczadach BUKOWE BERDO – wycieczka na cały dzień. Droga do Mucznego jest pomiędzy Pszczelinami i Stuposianami. Kiedyś był to obszar zamknięty – w Mucznym był ośrodek dla partyjnych bonzów. Życzę udanej wyprawy – jak to napisałem, to aż smutno mi się zrobiło, że tak dawno tam nie byłem ))))-:
Monika12345 15:17 | 12.03.2016
Wielkie dzięki za wiadomość. Piękny opis i z pewnością się przyda. Opowiem po powrocie :) Pozdrawiam