/ / GRECJA > Rodos i Kos > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Rodos i Kos

kategoria podróże po świecie

kraj Grecja

martyna11123@wp.pl dołączył
20.07.2017

martyna11123@wp.pl 10:38 | 22.07.2018

Witam, proszę o informację, co warto zobaczyć podczas jednodniowej wycieczki na Rodos i Kos :)

Krzysztofsta dołączył
26.02.2020

Krzysztofsta 08:18 | 26.02.2020

Dzień dobry...byłem na Kosie w roku ubiegłym...warto zrobić wycieczkę do Asklepiejonu - kolebki współczesnej medycyny......

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 13:07 | 26.02.2020

>Dzień dobry...byłem na Kosie w roku ubiegłym...warto zrobić wycieczkę do Asklepiejonu kolebki współczesnej medycyny......

Coś Ci się pomyliło. To mogła być, co najwyżej, kolebka starożytnej medycyny. Współczesna medycyna zaczęła się w drugiej połowie XIX wieku od badań Jennera Londyn) i Kocha (Berlin).

Krzysztofsta dołączył
26.02.2020

Krzysztofsta 07:14 | 05.10.2020

Hm...nie spierajmy się ...może zatem z mojej strony sprostowanie: zamiast "kolebki współczesnej medycyny" niech będzie "kolebki medycyny"...OK?

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 19:06 | 05.10.2020

>Hm...nie spierajmy się ...może zatem z mojej strony sprostowanie: zamiast "kolebki współczesnej medycyny" niech będzie "kolebki medycyny"...OK?

No, nie wiem :)
Kult Asklepiosa rozwinął się w III-IV w p.n.e. a za protoplastę greckiej medycyny można uznać Demokedesa z V w p.n.e. (Hipokrates jest dopiero z V w n.e.!).

O wiele wieków wcześniej rozwinęła się medycyna egipska (Imhotep XXVII w p.n.e.).

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl