/ / KAZACHSTAN > Droga z Saty do Ałmaty > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Droga z Saty do Ałmaty

kategoria podróże po świecie

wariatka :) dołączył
25.05.2014

wariatka :) 22:31 | 26.08.2018

czy ktoś może podróżował z Saty do Ałmaty w Kazachstanie ? Jak najlepiej przemierzyć tą drogę ?

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 00:07 | 27.08.2018

Nie warto tam jechać, szczególnie na jezioro Kaindy - wszyscy maja to samo, jedno, zdjęcie, bo to jest JEDYNY widok warty tam uwiecznienia - reszta to syf i cepelia. To samo z jeziorami Kolsai - cepelia razy dwa. Ale jak już koniecznie chcesz się o tym przekonać sama, to ja znam tylko stopa - słyszałem, że rano z Ałma Aty jedzie na Kolsai marszrutka, ale nie wiem skąd i za ile. Ja do skrzyżowania na Szaryński dojechałem współdzieloną taxi za 5 tysięcy. Dalej jest trudniej, część drogi przejechałem gruzawikiem, im bliżej Saty tym gorzej - mieszka tam Kazachska odmiana naszych górali spod Moka. Zatrzymuje się każdy ino dutki muszą być - życzą sobie mniej więcej 3 tysiące, za 10/15 kilometrów. To najgorsze miejsce jakie odwiedziłem w Kazachstanie zarówno pod względem przyrodniczym jak i ludzkim.

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 00:29 | 27.08.2018

Oczywiście w drugą stronę jest tak samo. Współdzielony bus proponowali mi za 20 tys. tenge.

25.05.2014

wariatka :) 12:59 | 27.08.2018

Bardzo dziękuję za odpowiedz :)
Jakie miasto bys proponował na powrót z tamtego regionu do Ałmaty ?
Będę sama podróżowała wiec najlepiej aby było w miarę skomunikowane z Ałamta :)

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 18:35 | 27.08.2018

W okolicy nie ma innych miast (-:, same wiochy. Zresztą w Ałmaty (jak piszą i mówią miejscowi) też nie ma nic ciekawego do oglądania. Typowe miasto byłego CCCP. Cała historia miasta to niespełna 150 lat. Odwiedź rządowy punkt IT, czynny codzienne, tam dostaniesz darmowy mini plan z zaznaczonymi atrakcjami i koniecznie ściągnij sobie na smartfona (z androidem) aplikację do poruszania się po mieście - bardzo przydatna rzecz. Nie pamiętam nazwy - napisze Ci później. Ludzie w IT mówią po rosyjsku i angielsku. Tam najlepiej zamawiać tripy do odległych destynacji - ceny 5 razy mniejsze niż w Internecie.

25.05.2014

wariatka :) 19:44 | 27.08.2018

Do Ałmaty muszę się dostać ponieważ tam mam samolot do Mińska i do Warszawy :):)
Także spacerek po tym mieście będzie :):)
Będę w Kazachstanie 5 dni myślę ze cos zobaczę:) dzięki za podpowiedz z aplikacją i z IT :):) skorzystam :)

25.05.2014

wariatka :) 19:57 | 27.08.2018

przepraszam za zachowanie blondynki w tej chwili :):)
ale nie mogę zlokalizować w punktu IT . jak powinnam to wpisać ?

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 21:00 | 27.08.2018

Bo to wcale nie jest takie proste. To miejsce ukrywa się pod nazwą: Visit Almaaty Туристский информационный центр ЖК Элит, ul. Богенбай Батыра 81. A wszystkie trudne do zdobycia informacje, także tę o IT uzyskiwaliśmy u świetnej babki, która pracuje w sklepie turystycznym na prospekcie Сейфуллина 534, tam znajduje się centrum ze sprzętem turystycznym LIMPOPO. To jest pierwszy sklep od lewej strony (po schodkach) obok kantoru LIMPOPO - kantor też polecam. Babeczka mówi płynnie po angielsku i widać i słychać, że udzielanie informacji sprawia jej frajdę. A wszystkie adresy znajdziesz w aplikacji 2GIS - raz ładujesz, a potem działa ofliine, bez kosztów (oczywiście o ile już z niej nie korzystasz )

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 21:06 | 27.08.2018

Oczywiście Visit Almaty, a nie Almaaty

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 22:02 | 27.08.2018

Ze wszystkich destynacji o okolicach Ałmaty bezwzględnie nie do pobicia jest Park Narodowy Ałtyn Emel- zgłoszony na listę światowego dziedzictwa UNESCO - niebezpodstawnie. Zajmie Ci to dwa dni - około 100 $ z transportem, noclegiem i jedzeniem - wszystkie, łącznie, pozostałe atrakcje okolic Ałmaty nie umywają się do Ałtyn Emel - luknij sobie na fotki, (oczywiście z wyjątkiem Tien-Szan, ale to zupełnie inny rodzaj turystyki)

25.05.2014

wariatka :) 23:23 | 28.08.2018

bardzo dziekuję za dokładną instrukcje obsługi Kazachstanu :):):)
Tak koniecznie muszę odwiedzić park o którym piszesz i wydmy usiądę w weekend i poczytam :)
mam nadziej ze miło spędzę tam czas .
jak nasunie mi się coś jeszcze to bede pisała :)
pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl