Forum dyskusyjne

Kazachstan na 2 tygodnie

kategoria podróże po świecie

Hubercik dołączył
27.12.2011

Hubercik 17:27 | 15.12.2017

Hej,
Ostatecznie tydzień spędziłem w Kirgistanie co było świetnym wyborem, gdyż przypadł mi bardziej do gustu niż Kazachstan. Aczkolwiek Kazachstan też piekny, ale żeby go w całości poznać trzeba minimum miesiąc :)

zgłoszone do moderacji

Drogomił dołączył
08.11.2017

Drogomił 16:09 | 15.12.2017

Hej,
Jak było w Kazachstanie?

zgłoszone do moderacji

suave dołączył
10.04.2004

suave 10:21 | 27.08.2017

No wiec tak rozkminiłem troszkę temat i z biletami kolejowymi w Kazachstanie jest chyba podobnie jak w Indiach gdzie bardzo trudno o bilet od reki kupić. Ale jest fajna stronka kazachska Ticketskz coś podobnego własnie jak indyjskie Cleartrip tylko że na Ticketskz jest łatwiejsza rejestracja bez konieczności posiadania kazachskiego numeru telefonu a bilety tam nie tylko kolejowe kupuje się w bardzo prosty sposób. Własnie kupiłem sobie bilet i problem mam rozwiązany.

zgłoszone do moderacji

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 22:24 | 25.08.2017

Od ręki (chyba) nie kupisz biletu kolejowego. W lipcu (konkretnie 12) najbliższy wolny termin był na 19 bodajże 1 bilet, a kolejne terminy na 24, więc raczej w wakacje bym się nie nastawiał. Na powrót (Ałmaty - Astana) już nawet nie sprawdzałem. Za to autobus w miarę bezproblemowo, choć komfort mniejszy

zgłoszone do moderacji

suave dołączył
10.04.2004

suave 21:33 | 25.08.2017

No to nabiliście mi ćwieka z tymi biletami na pociąg bo myślałem ze kupi się od ręki tak jak piszą ludzie na necie a tu mowa o tym ze nawet na busa nie kupię w tym samym dniu co ląduje a ląduję tam za 3 dni.

zgłoszone do moderacji

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 23:17 | 24.08.2017

Busy na trasie Astana - Almaty nie takie tragiczne, jadą około 16 godzin, a generalnie w przeciwieństwie do biletów kolejowych, na busa bilet można kupić w miarę na bieżąco. Jest kilka firm, oprócz oficjalnych busów, odjeżdżających z dworca autobusowego w Astanie, są również takie, które jadą spod dworca kolejowego (w sumie tuż obok) ... A i jadą przez Karagandę, ale to zaledwie 3 godziny z Astany ....

zgłoszone do moderacji

kozula dołączył
27.07.2015

kozula 22:47 | 24.08.2017

Rozległy ten Kazachstan. Byłam miesiac i jeszcze nie wszystko obejrzałam. Wazna jest informacja o biurach podróży z Almaty. Mają coś w swojej nazwie ...ekologiczne... Faktycznie jeżdżą tylko w piątki soboty i niedziele. Czyli może z nimi zdążysz pojechać do 3-4 miejsc i będziesz padniety, ale zobaczysz. Almata/Astana na trasie kursuje pociąg nocny (24godzin) z postojem 8 godzinnym w K...Nie pamiętam już gdzie, ale po środku trasy. Bilety kupuje się wcześniej bo jest brak. Można też autobusem, tragicznie długo .Powodzenia, z pytaniami wal śmiało.

zgłoszone do moderacji

Agnika dołączył
22.09.2006

Agnika 16:23 | 26.06.2017

>W samym Kazachstanie byłem 10 dni, ale tylko w części południowej blisko granicy z
>Kirgistanem. Między dużymi miastami oraz do osad w pobliżu dużych miast marszrutki
>kursują często. Do maleńkich wiosek już raczej nie, w rachubę wchodzą taksówki
>zbiorcze lub taksówki indywidualne. Byłem w kilku małych osadach, byłych kołchozach,
>ale mnie nie urzekły, zresztą miasta również. Ciekawsze były wędrówki po górach.
>Jeśli znasz rosyjski to nie powinnaś mieć kłopotów z dokładną informacją.
>

spasiba, gawarju pa ruskij :), będę miała więcej czasu, więc nie muszę się spieszyć

zgłoszone do moderacji

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 19:20 | 25.06.2017

W samym Kazachstanie byłem 10 dni, ale tylko w części południowej blisko granicy z Kirgistanem. Między dużymi miastami oraz do osad w pobliżu dużych miast marszrutki kursują często. Do maleńkich wiosek już raczej nie, w rachubę wchodzą taksówki zbiorcze lub taksówki indywidualne. Byłem w kilku małych osadach, byłych kołchozach, ale mnie nie urzekły, zresztą miasta również. Ciekawsze były wędrówki po górach. Jeśli znasz rosyjski to nie powinnaś mieć kłopotów z dokładną informacją.

zgłoszone do moderacji

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 00:49 | 16.06.2017

W Almaty niezłym miejscem do nocowania jest niedawno (na początku maja) otwarty Nice Hostel przy jednej z głównych ulic Furmanowa mający aktualnie cenę 1450 tenge za miejsce w sali wieloosobowej.

zgłoszone do moderacji

benbm dołączył
09.06.2002

benbm 08:49 | 12.06.2017

Spałem pod namiotem w kanionie Szarskim nie było żadnego problemu ,w Ałmie spałem w Parku i nic się nie działo -jedynie na granicy Kirgistan Kazachstan chcieli zaświadczenie że nie jestem chory na Hif ,chcieli wyciągnąć kilka drobnych ale mieli pecha Hajer kasy nie rozdaje

zgłoszone do moderacji

Agnika dołączył
22.09.2006

Agnika 13:58 | 25.06.2017

Można wiedzieć jak długo byłeś. Wszystko wskazuje na to, że będę miała 6 tygodni wolnego i zamierzam się wybrać do Kazachstanu, w związku z tym, że wiza jest na 30 dni, pewnie pojadę na 2 tygodnie do Kirgistanu. Preferuję niespieszną podróż.
Coś Ciebie szczególnie urzekło?, lubię się włóczyć po wioskach, jak oceniasz to logistycznie?, raczej będę podróżowała sama.

zgłoszone do moderacji

Hubercik dołączył
27.12.2011

Hubercik 23:38 | 11.06.2017

Super, dzięki. Czekam na inne wskazówki :)

zgłoszone do moderacji

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 23:17 | 11.06.2017

Kilka dni temu wróciłem z tego obszaru.
Ad. 1 Z wyjątkiem paszportu niczego innego się nie sprawdza
Ad. 2 Wprawdzie na kartce wjazdowej jest jeszcze informacja o obowiązkowym meldunku w ciągu 5 dni, ale to już przeszłość. Bezwizowy pobyt do 30 dni.
Ad. 3 Bez problemu
Ad. 4 Euro, dolary, ruble, somy - kantorów jest sporo, również bankomaty
Ad. 5 Wjeżdżałem lądem z Kirgistanu, więc na to nie odpowiem
Ad. 6 W granicach 10 euro
Do Kanionu Szaryńskiego taksówka zbiorcza z dworca Sajahat, kombinacje z powrotem. W soboty i niedziele jeżdżą autobusy turystyczne (przejazd należy wykupić w jednym z biur podróży w Almaty, koszt 6000 tenge, ale powrót tego samego dnia).
Kilkudniowy trekking można zrobić z Karakol w Kirgistanie na trasie Jeti Oguz - Jezioro Ala-Kul - Altyn Arashan.
Wielkie Jezioro Almaty to mały staw, ale zerknąć warto.
Przyjemności!

zgłoszone do moderacji

Hubercik dołączył
27.12.2011

Hubercik 22:45 | 11.06.2017

Cześć,
Jak w temacie wybieram się do Kazachstanu na dwa tygodnie (28.08-11.09). Po odliczeniu straconego czasu na loty zostaje 13 pełnych dni. Ląduje 29.08 w Ałmie. Co polecacie na tak krótki czas? Zależy mi na 3-5 dniowym trekkingu. Czy warto np. na trekking podskoczyć do sąsiedniego Kirgistanu korzystając ze zniesienia wiz zarówno w Kazachstanie jak i Kirgistanie? Dodatkowo chciałbym zrobić z 2 dni z noclegiem w "hotelu tysiąca gwiazd" w Kanionie Szaryńskim. Czy ktoś spał tam pod namiotem? Do tego jeziora Kolsai i Kaindy (może to właśnie tutaj zrobić trekking?), jezioro Bałchasz, Wielkie Jezioro Ałmatyńskie, Karaganda (czy warto?), Bajkonur (jak z dojazdem? czy warto?). Chciałbym też zobaczyć Astanę szczególnie, że jest EXPO, ale obawiam się, że nie starczy czasu :( (znalazłem loty w obydwie na trasie Ałma - Astana za 347 z Bek Air - ciekawa nazwa, leciał ktoś? ;) ).
Doradźcie proszę swoim fachowym okiem z czego zrezygnować, a co zobaczyć :)
Ps. wystąpiłem o zmianę lotu z 28.08 na 25.08 więc mogę zyskać dwa dodatkowe dni :)

Kilka pytań praktycznych:
1. Jak wygląda kwestia badań na HIV? Czy ktoś to egzekwuje?
2. To samo z meldunkiem.
3. Jak wygląda sprawa nocowania w namiocie?
4. Dolary czy euro?
5. Czy ktoś leciał z przesiadką w Moskwie? Robią jakieś problemy? Przy przesiadce do 24 godzin nie jest potrzebna z tego co się dowiadywałem wiza.
6. Jaki dzienny budżet, jestem ogólnie niskobudżetowcem, ale bez przesady :)
Z góry dzięki za każde pomocne słowo :)
Pozdro,
Hubson

zgłoszone do moderacji

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl