Forum dyskusyjne
W jaką walutę zaopatrzyć się przed wyjazdem do Kijowa
kategoria tanie podróżowanie
kraj Ukraina
[konto usuniete] 18:08 | 05.07.2019
Witam wszystkich.Rozmawialiśmy dziś z kolegami w biurze o tym, że sporo Polaków nie wie w jaką walutę zaopatrzyć się przed wyjazdem na Ukrainę?
Oczywiście jak jedziesz do Lwowa to nie ma z tym problemu - wszędzie kantory chętnie biorą złotówki.
Trochę inaczej wygląda sytuacja w Kijowie. Kantory na każdym kroku też są, ale przeważnie kupują albo euro albo dolary. Żeby wymienić złotówki, to musisz postarać się i poszukać takiej placówki.
Co polecamy?
1. Płacić kartą bankową wszędzie gdzie jest to tylko możliwie.
2. Wybierać z bankomatów jak najmniej - większość banków ukraińskich zabiera wysoki procent za swoją usługę (niektóre do 30%!)
3. Nie korzystać z kantorów na dworcach lub lotniskach - tam zły kurs.
4. Brać ze sobą euro lub dolary.
Mamy nadzieję, że jeżeli jeszcze nie miałeś takiego doświadczenia, to nasze rady pomogą Ci w podróży
A Ty jakie doświadczenie masz w tym temacie?
szpak 21:38 | 05.07.2019
Olgo, można dodać jeszcze że banknoty muszą być nie pomięte, nie popisane jakimś długopisem oraz żeby nie były naderwane, w niektórych bankach zwracają na to uwagę i nie chcą wymieniać, pozrawiam
[konto usuniete] 13:33 | 06.07.2019
>Olgo, można dodać jeszcze że banknoty muszą być nie pomięte, nie popisane jakimś>długopisem oraz żeby nie były naderwane, w niektórych bankach zwracają na to uwagę i
>nie chcą wymieniać, pozrawiam
Masz rację, jeżeli wymianę zrobią to mogą zaoferować obniżony kurs o 10%. W takim razie stracisz jeszcze więcej. To znaczy na takie drobiazgi też trzeba uważać.
Jacek 66 17:42 | 08.07.2019
Mnie sprawdziła się karta Revolut. Utworzone na niej konto hrywnowe warto doładować jednak poza weekendem.Z racji tego,że Revolut hrywnę traktuje jako walutę "wysokiego ryzyka", kurs przewalutowania w czasie weekendu jest obciążony prowizją bodajże 2% (ze względu na ryzyko dużego wahnięcia kursu hrywny np. do dolara).
W Rosji też się ta karta sprawdziła, z identycznym zastrzeżeniem.
szpak 19:25 | 09.07.2019
a ile płacisz za korzystanie z karty, i ile pobierają za jej korzystanie na Ukrainie?
Lukasy 00:44 | 22.07.2019
Na Ukrainę wystarczą polskie złotówki jest bardzo dużo kantorów, które tworzą dla siebie konkurencję i przez to dobry kurs wymiany. Najlepszy widziałem bodajże na Pid Dibum 6, koło Centrum Handlowego Forum.Poza tym karta Revolut lub PKO BP i bankomat Privat Bank (PKO BP) wtedy nie pobiera prowizji i dobry kurs.
Lukasy 00:47 | 22.07.2019
w Kijowie też b. dużo kantorów i ta sama sieć co we Lwowie (zielone szyldy podświetlane)
szpak 09:26 | 24.07.2019
Generalnie jak korzystasz z karty visa to w bankomatach nie masz prowizji ( przynajmniej ja tak mam), prowizja jest pobierana w niektórych sklepach, ale to też zależy jaką masz kartę płatniczą. Korzystając z kart płatniczych polskich banków generalnie nie ma problemu z transakcjami i nie trzeba się martwić żeby doładować konto przed weekendem.
[konto usuniete] 12:23 | 25.07.2019
>Generalnie jak korzystasz z karty visa to w bankomatach nie masz prowizji (>przynajmniej ja tak mam), prowizja jest pobierana w niektórych sklepach, ale to też
>zależy jaką masz kartę płatniczą. Korzystając z kart płatniczych polskich banków
>generalnie nie ma problemu z transakcjami i nie trzeba się martwić żeby doładować
>konto przed weekendem.
Miałam kartę MBanku (polskiego) tak bankomaty Приватбанк zabierali 30% prowizji (a ich najwięcej). Na pewno znam, że ОЩАДБАНК i Дніпробанк 0% tzn nic nie kosztuje.