/ / GRECJA > Kokkino Nero pytania > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Kokkino Nero pytania

kategoria podróże po świecie

kraj Grecja

Uzytkownik12986 dołączył
21.06.2021

Uzytkownik12986 06:38 | 21.06.2021

Witam! Jeżeli tylko mogę, to chciałabym zapytać o miejscowość Kokkino Nero. Jedziemy tam w lipcu z biurem podróży Rainbow i szczerze mam pewne obawy. Jak to bywa w dobie internetu, sprawdzam wszystkie możliwe informacje na temat tego miejsca i w większości trafiam na nieprzychylne komentarze: drogo, brzydko, nie ma co robić, zimno, ciężko jest się opalić, jedzenie okropne... Szczerze mówiąc, są to moje pierwsze wakacje w Grecji, jadę wraz z chłopakiem, mamy 20 i 21 lat. Chciałabym zapytać o to, jak wygląda życie turysty w tej miejscowości, czy rzeczywiście jest tak drogo, jak straszą na każdym możliwym kroku? Czy jest możliwość wypożyczenia skuteru lub samochodu? Myśleliśmy, żeby zwiedzać okolicę, a podobno komunikacji miejskiej praktycznie w ogóle nie ma. Czytałam też, że w Grecji osoba poniżej 25 roku życia wypożyczając samochód musi dopłacić kilkaset euro, czy to prawda? Jesteśmy młodzi, chcemy zwiedzać, a wiadomo, że dodatkowa dopłata np 200 euro za samo to, że nie ma się ukończonych iluśtam lat nie wchodzi w grę. Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce
Chcielibyśmy jak najwięcej skorzystać z tych wakacji, nie jesteśmy typami imprezowiczów, a raczej odkrywców. Luksusy są nam zbędne, Stąd też pomysł by wybrać tego typu miejsce.. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź, jest to dla mnie ważne, dostać informacje z pierwszej ręki, bo każda dodatkowa informacja, ciekawostka czy przestroga są na wagę złota. Pozdrawiam i życzę udanych podróży!

Darmodziej dołączył
08.06.2021

Darmodziej 11:22 | 25.06.2021

Nie byłem, ale koleżanka z pracy jeździła tam kilkukrotnie więc tak całkiem źle chyba nie było. Z pogody była zadowolona, ze zdjęć które pokazywała wyglądała że całkiem ładnie tam jest. Jedzenie to już zależy od hotelu. Ona chwaliła że bardzo dobre i do wyboru lokalne lub "kontynentalne". Na co narzekała to ceny i brak normalnego sklepu gdzie można kupić owoce czy choćby wodę za normalne pieniądze. Owszem stragany i obwoźne sklepiki dla turystów, ale ceny też dla turystów, a druga rzecz to bardzo kiepska komunikacja zbiorcza. Wypożyczalni samochodów o ile wiem to nie ma, bo to maleńka miejscowość, może jakieś skutery przy którymś z hoteli. Najbliższa chyba w miejscowości Larisa (to znaczy tam na pewno jest a bliżej chyba nic) Dopłata za młodego kierowce jest praktycznie we wszystkich wypożyczalniach na świecie i często full ubezpieczenie jest wymagane. Granica jest różna czasem 25, czasem 30 lat. Raczej kilkadziesiąt niż kilkaset euro. Większość wypożyczalni wymaga posiadania prawa jazdy ponad dwa lata. Ceny wynajmu w Grecji niestety jak widzę dosyć wysokie. I jeszcze o ubezpieczeniu bo jak domniemuje dużego doświadczenia w wynajmowaniu samochodów nie masz. Domyślna procedura wygląda tak że płacisz, odbierasz auto a wypożyczalnia blokuje Ci depozyt na karcie kredytowej. Zależy od kraju, samochodu i wypożyczalni, przeciętnie od kilkuset do kilku tysięcy euro, zwykle za mały samochód 900-1000€. Jak nic się nie stanie, przy zwrocie odblokowują Ci depozyt i to jest opcja najtańsza. Tyle że głupia ryska, czy puknięcie drzwiami przez sąsiada na parkingu, może się kosztować parę stówek. Jest droższa opcja, kupienia dodatkowego ubezpieczenia. Wypożyczalnia nadal blokuje ci depozyt, ale jak coś Ci z niego skubną to ubezpieczyciel powinien Ci oddać. Tu warto się wczytać w szczegóły, czego wymaga ubezpieczyciel (np. protokół z policji) bo to może być problematyczne zwłaszcza przy jakichś drobnych zdarzeniach kiedy niekoniecznie byłaś przy samochodzie. Trzecia opcja to ubezpieczenie zmniejszające odpowiedzialność z np. 1000€ do 200€ droższa niż druga no i nadal mogą Ci te 200€ skubnąć i najczęściej takie ubezpieczenie nie obejmuje szyb, lusterek i opon. I opcja czwarta najdroższa, ale dająca największy komfort, w domu nazywamy ją podatkiem od spokoju na wakacjach, czyli full ubezpieczenie. Nie wszystkie wypożyczalnie je oferują i jest drogie, bo koszt bywa niewiele niższy niż sama opłata za wynajem. Obejmuje wszystko z oponami, szybami i lusterkami, zatankowaniem złego paliwa i jeszcze paroma innymi. O ile jest taka możliwość to korzystam własnie z tej opcji i kilka razy się przydało. Np zaparkowałem na ulicy za samochodem z hakiem. Przychodzę rano, wybita dziura w zderzaku na wysokości tegoż haka a po gościu ani śladu, albo zatrzymałem się w korku a lala z tyłu najechała na mnie dostawczakiem. Cały tył rozwalony a gość w wypożyczalni: "A ubezpieczenie komfort plus? Nie ma sprawy, proszę oddać kluczyk, dziękuje do widzenia" . Kwestia wyboru, ryzykujesz i masz taniej, lub płacisz więcej ale masz pełny luz.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl