Artykuły i relacje z podróży Globtroterów

Tropem bułgarskich smaków > BUłGARIA


Awa Awa Dodaj do: wykop.pl
relacje z podróży

Zdjęcie BUłGARIA / Południe / Okolice Melnika / Bułgaria południowa - niektóre drogi wykute są w litej skaleAwa tym razem zaprasza do Bułgarii, ale nie szlakiem zabytków czy znanych miejsc. Pokaże Wam południowy skrawek tej krainy przez pryzmat potraw i smaków, które ją urzekły.

Zdjęcia: Okolice Melnika, Południe, Bułgaria południowa - niektóre drogi wykute są w litej skale, BUłGARIA
Okolice Melnika, Południe, Bułgaria południowa - niektóre drogi wykute są w litej skale, BUłGARIA


Każdy nowy kraj, do którego decyduję się pojechać, oswajam najpierw poprzez reportaże, które wcześniej napisali inni globtroterzy. Gdy „wymyśliłam” sobie Bułgarię, znalazłam o niej tylko jedną książkę – „Tam, gdzie urodził się Orfeusz” Ałbeny Grabowskiej-Grzyb. Polka o bułgarskich korzeniach opisywała ojczyznę swoich przodków przywołując wspomnienia przygotowywanych w domowej atmosferze posiłków, pieczenia i gotowania, zbierania owoców i robienia przetworów. Wracała do smaków i zapachów, które towarzyszyły jej od dzieciństwa oraz zwyczajów i tradycji, które mimochodem przez lata obserwowała. I ten motyw – smakowania Bułgarii – przewijał się potem przez wszystkie dni mojego pobytu.

Zdjęcia: Okolice Melnika, Południe, Właściciele bułgarskich winnic nierzadko mieszkają w prawdziwych pałacach, BUłGARIA
Okolice Melnika, Południe, Właściciele bułgarskich winnic nierzadko mieszkają w prawdziwych pałacach, BUłGARIA



Sałatka grecka po bułgarsku

Mieszanina podstawowych warzyw, powszechnie dostępnych: pomidorów, ogórków, papryki i cebuli z dodatkiem lokalnych serów o wyrazistym smaku, np. sirene. Podawana w każdej restauracji i barze. Najpyszniejsza w przydrożnych jadłodajniach na świeżym powietrzu, ustawiona na ceratce i broniona przez nas zajadle przed sforą natrętnych much. Takiej „szopskiej sałaty” nie udało mi się nigdy powtórzyć w Polsce, choć wszystkie składniki są u nas osiągalne. Myślę, że zawsze będzie jej brakowało tego rozpalonego i wygrzewającego do bólu południowego słońca, które w warzywach pobudza soczystość i wyzwala głębokie pokłady smaku.

Zdjęcia: Kożuch, Południe, Kożuch - gorące źródło minaralne o temperaturze 75 stopni, BUłGARIA
Kożuch, Południe, Kożuch - gorące źródło minaralne o temperaturze 75 stopni, BUłGARIA



Mała czarna na każdy czas

Tak, jak wiele kultur Południa, Bułgaria również kawą stoi. I jest to zwykle tzw. typ włoski – krótkie, mocne espresso, najwyżej na trzy powolne łyczki. Może być z cukrem, ale na pewno bez mleka. Gdy poprosimy o kawę z mlekiem, to dostaniemy wersję amerykańską, czyli mleko z dodatkiem kawy, nie do przełknięcia dla prawdziwych kawoszy. Od czasu wypadu do Bułgarii (a więc już 3 lata), w pracy piję tylko małą czarną bez cukru.

Zdjęcia: Okolice Melnika, Południe, Równiny i góry południowej Bułgarii, BUłGARIA
Okolice Melnika, Południe, Równiny i góry południowej Bułgarii, BUłGARIA



W Bułgarii kawa jest wytchnieniem, zatrzymaniem w drodze, chwilą zadumy, zachętą do rozmowy, przyjemnością i codzienną koniecznością. Z kawą na 3 łyki można przesiedzieć na tarasie kawiarni wiele godzin, obserwując, rozmyślając i zagadując znajomych. Kawa jednoczy. Pobudza umysł i pomaga przetrwać miażdżący upał. Najtańsza mała czarna kosztowała nas … 1 złotówkę.

Zdjęcia: Melnik, Południe, Wiszący mostek nad Strumą, BUłGARIA
Melnik, Południe, Wiszący mostek nad Strumą, BUłGARIA



Wszędobylska woda dla spragnionych

Południe Bułgarii latem to rozżarzona patelnia. 28⁰C o 9.00 rano, 38⁰C w cieniu o 18.00. Bardzo chce się pić. Najczęściej na szczęście nie ma z tym problemu. „Wodopoje” znajdują się przy wielu drogach, ścieżkach i trasach, zwykle w postaci kamiennych mis z kranikiem. Za darmo. Taką ochłodę można też znaleźć w monastyrach. W Rożeńskim koło Melnika wody można się napić z metalowej chochli przyczepionej łańcuszkiem.

Zdjęcia: Riła, Południe, Monastyr Rylski - z widokiem na góry, BUłGARIA
Riła, Południe, Monastyr Rylski - z widokiem na góry, BUłGARIA



Monastyry mają w historii Bułgarii miejsce szczególne. Kraj ten przez całe wieki zmagał się z okupacją, zniewoleniem i usilnymi próbami wyniszczenia lokalnej kultury. Wtedy ostoją tradycji, sztuki i piśmiennictwa stawały się osadzone na trudnodostępnych szczytach zgromadzenia zakonne. Opatulone wysokimi murami, harde i uparte, pomogły Bułgarom zachować ich tożsamość.

Zdjęcia: Okolice Melnika, Południe, Rodopy - typowy budynek z dachem z kamiennych płytek, BUłGARIA
Okolice Melnika, Południe, Rodopy - typowy budynek z dachem z kamiennych płytek, BUłGARIA



Smakowita ljutenica w rodopskiej Kowaczewicy

Ljutenica to sos podawany jako dodatek do mięs. Przygotowywana jest z upieczonych pomidorów, papryki i bakłażanów przetartych na gęstą czerwoną papkę, z dodatkiem czosnku i przypraw. Takiej ljutenicy, jak w Kowaczewicy nie jadłam już nigdzie indziej. Do dziś pamiętam każdą łyżeczkę włożoną do ust na tarasie jednego ze starych rodopskich domów.

Zdjęcia: Rodopy, Południe, Kowaczewica - rezerwat architektoniczno-historyczny z domami w stylu rodopskim, BUłGARIA
Rodopy, Południe, Kowaczewica - rezerwat architektoniczno-historyczny z domami w stylu rodopskim, BUłGARIA



W Kowaczewicy czas się zatrzymał. Domy-twierdze o kamiennych podstawach i drewnianych szczytach w większości wydawały się opuszczone. W wąskich uliczkach hulał wiatr i biegały psy. Wieś zdawała się wymarła, jakby rzeczywiście miała przejść do historii. Zapisując w mojej pamięci jedynie smak ljutenicy i mocnej rakiji na pożegnanie.

Zdjęcia: Melnik, Południe, Tarator - zupa z kisieło mljako i ogórków, BUłGARIA
Melnik, Południe, Tarator - zupa z kisieło mljako i ogórków, BUłGARIA



Tarator niosący ochłodę

Trzeba by coś zjeść na obiad, ale jest tak gorąco, że nawet nie odczuwamy głodu. Wtedy najlepiej wstąpić do jakiejkolwiek jadłodajni i zamówić tarator. U nas znany jest pod nazwą chłodnik. W Bułgarii składa się on przede wszystkim ze startych surowych ogórków i zsiadłego mleka (kisjeło mljako), ale właściwie w każdym miejscu ma swój odmienny charakterystyczny rys. Mnie do gustu najbardziej przypadł ten z koperkiem w restauracji w Sandanskim.

Zdjęcia: Melnik, Południe, Malownicze skały wokół Melnika, BUłGARIA
Melnik, Południe, Malownicze skały wokół Melnika, BUłGARIA



Słodkie i pachnące drzemy ze smokini

Smokini to po prostu figi, ale dla mnie ta nazwa kojarzy się z czymś bardzo aromatycznym (może od angielskiego słowa „smoked” – wędzony, przypalany). Gdy przychodzi na nie sezon, można się nimi objadać w dowolnej postaci. Podobno najlepsze są prosto z drzewa. Ja nabyłam dwa słoiczki drzemu z figami brązowymi i zielonymi, wystawionymi na murku w Melniku. Owoce w całości zanurzone były w gęstym bardzo słodkim syropie. Wyjadałam je po jednej sztuce, wylizując dokładnie każdą łyżeczkę. Pozostało wspomnienie słodyczy, której na próżno szukać w innej postaci.

Zdjęcia: Melnik, Południe, Kebabcze - barani paluszek i kjufte - kotlecik mielony, BUłGARIA
Melnik, Południe, Kebabcze - barani paluszek i kjufte - kotlecik mielony, BUłGARIA



Pięknie brzmiące kebabcze i kjuftety

Mięsne kotleciki w formie paluszków lub kółek wspaniale dopełniały świeżutko przyrządzone szopskie sałaty. Tak najczęściej wyglądały nasze bułgarskie obiady. Jadąc drogą zatrzymywaliśmy się na poboczu i zasiadali za stołem otwartego baru w formie baraczku. Na przodzie stał piec, na którym przyrządzano potrawy. Wystrój i otoczenie wyglądały zwykle bardzo biednie, ale jedzenie zawsze było świeże i smaczne. W oczekiwaniu na dania obserwowaliśmy wolno toczące się życie bułgarskiej ulicy, luźne rozmowy, osiołki ciągnące wózki i rozległe pola wysuszone o tej porze roku.

Zdjęcia: Melnik, Południe, Melnik - domki przyleopne do zboczy, BUłGARIA
Melnik, Południe, Melnik - domki przyleopne do zboczy, BUłGARIA



Smakowita Bułgaria

Od czasu wyjazdu do Bułgarii moje przygotowania do kolejnych eskapad zawsze już obejmują listę lokalnych potraw. Dzięki nim obrazy nowych krain zapisują się w mojej pamięci z jeszcze większą intensywnością. Przy następnej podróży nie zapomnijcie sprawdzić, co warto wypróbować, by doświadczenie Inności (a może i swojskości) było jeszcze głębsze.

Zdjęcia

BUłGARIA / Południe / Okolice Melnika / Bułgaria południowa - niektóre drogi wykute są w litej skaleBUłGARIA / Południe / Okolice Melnika / Właściciele bułgarskich winnic nierzadko mieszkają w prawdziwych pałacachBUłGARIA / Południe / Kożuch / Kożuch - gorące źródło minaralne o temperaturze 75 stopniBUłGARIA / Południe / Okolice Melnika / Równiny i góry południowej BułgariiBUłGARIA / Południe / Melnik / Wiszący mostek nad StrumąBUłGARIA / Południe / Riła / Monastyr Rylski - z widokiem na góryBUłGARIA / Południe / Okolice Melnika / Rodopy - typowy budynek z dachem z kamiennych płytekBUłGARIA / Południe / Rodopy / Kowaczewica - rezerwat architektoniczno-historyczny z domami w stylu rodopskimBUłGARIA / Południe / Melnik / Tarator - zupa z kisieło mljako i ogórkówBUłGARIA / Południe / Melnik / Malownicze skały wokół MelnikaBUłGARIA / Południe / Melnik / Kebabcze - barani paluszek i kjufte - kotlecik mielonyBUłGARIA / Południe / Melnik / Melnik - domki przyleopne do zboczy

Dodane komentarze

brak komentarzy

Przydatne adresy

Brak adresów do wyświetlenia.

Strefa Globtrotera

Dział Artykuły

Dział Artykuły powstał w celu umożliwienia zarejestrowanym użytkownikom serwisu globtroter.pl publikowania swoich relacji z podróży i pomocy innym podróżnikom w planowaniu wyjazdów.

Uwaga:
za każde dodany artykuł otrzymujesz punkty - przeczytaj o tym.

Jak dodać artykuł?

  1. Zarejestruj się w naszym serwisie - TUTAJ
  2. Dodaj zdjęcia (10 punktów) - TUTAJ
  3. Dodaj artykuł (100 punktów) - TUTAJ
  4. Artykuły są moderowane przez administratora.

Inne Artykuły

X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2018 Globtroter.pl