Forum dyskusyjne
Chiny
kategoria podróże po świecie
kraj Chiny
drabby 13:50 | 25.11.2010
Niedawno wróciłem z kilkumiesięcznej wyprawy do Chin. Chętnie podzielę się wiadomościami, jeżeli ktoś potrzebuje jakiś informacji :)
Toms 18:49 | 25.11.2010
Jak było czy miiałeś problem z porozumiiewaniem się.Na ile uzyteczny jest angielski.Co polecasz .Ja będe w południowo wschodnich Chinach.Jakie ceny?.Czy bilety na pociąg trzeba rezerwować z dużym wyprzedzeniem?Pozdrawiam .Tomek
jberger 21:18 | 27.11.2010
Wprawdzie jadę za pół roku, ale muszę się przygotować finansowo. Interesują mnie ceny: np. obiad w skromnej restauracji, artykuły spożywcze ( chleb, masło, mleko, ser żółty, wędliny = chińskie odpowiedniki takich artykułów typu "chleb i coś do chleba"), owoce, alkohole, napoje np. woda nie gazowana, pepsi i sprite - podobne. Pozdrawiam - J. Berger
drabby 15:12 | 29.12.2010
Po Chinach jeszcze można jeździć tanio. Obiad w lokalnej restauracji można zjeść nawet za 10rmb. Noclegi w pekinie w hostelah to ok 60rmb na prowicji ok 20rmb. Generalnie po Angielsku jest się w stanie dogadać, choć czasami ciężko znaleźc kogoś kto mówi w tym języku. Całą swoją podróż opisałem na blogu: http://www.pawlowski.cc
Promyczek 14:23 | 09.01.2011
a ile to jest w USD?czy jezdziles szzybka koleja? jak tam ksztaltuja sie ceny?
jade za niecale dwa m-ce do Pekinu. Co wg Ciebie jest godne uwagi w tamtejszej okolicy?