Forum dyskusyjne
11 dni w okolicach Pekinu - co polecacie
kategoria podróże po świecie
kraj Chiny
melodynelson 11:23 | 18.02.2013
Cześć,Udało nam się z chłopakiem dorwać tanie loty do Pekinu i lecimy tam na przełomie kwietnia i maja na 11 dni. Chcielibyśmy zobaczyc jak najwięcej, nasz budżet nie jest imponujący;) Póki co mamy plan parę dni spędzic w Pekinie, potem pojechać pociągiem do Xi'an zobaczyć terakotową armię. Czy możecie może polecić coś ciekawego do zobaczenia po drodze z Pekinu do Xi'an? Interesują nas historyczne zabytki i azjatyckie krajobrazy:) Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie. Kupiłam już kilka przewodników, ale chciałabym też skonsultować plan podróży z bardziej doświadczonymi globtroterami.
Pozdrawiam serdecznie!
Beata & Tomek Globetrotting 22:43 | 18.02.2013
witaj, po drodze do Xian jest jedno z najlepiej zachowanych starozytnych Chinskich miasteczek PinYao - zobaczcie sobie nasza relacje co do zdjec i przezyc;-) Czyli wezcie sobie nocny/spalny pociag do PinYao a potem pociag to Xian. Jak zarezerwujecie hotel/hostel wczesniej to was odbiora ze stacji zarowno w Xian jak i w PinYao. Jest to standard tam. Te 3 miejsca w 11 dni powinny byc fajne;-)http://www.globtroter.pl/artykuly/1620,chiny,dokladnie,tak,jak,sobie,wyobrazalismy,chiny,,,.html
wiecej zdjec mamy na Facebook
pozdrawiam,
Beata
bynio 23:02 | 18.02.2013
Na trasie z Pekinu do Xian jest Datong, Hanging Temple, Wooden Pagoda, Wutai Shan, na koniec Pingyao. Popatrz w poprzednich wątkach opisywałem jak tam trafić.Zbyszek
bynio 23:03 | 18.02.2013
Te wszystkie miejsce są ciekawsze od Pekinu, oczywiście moim zdaniem.
Beata & Tomek Globetrotting 19:46 | 21.02.2013
Datong jest przeciez na polnoc od Pekinu a nie na poludniu po drodze do Xian??? yez ciekawy szczego.nie groty
Smok-1 20:26 | 21.02.2013
Właśnie wróciłem z 10-ciodniowego wyjazdu (Pekin i okolice), z tym, że u mnie to było, poza samym Pekinem rzecz jasna, Chengde i Mongolia Wewnętrzna. Jak chcecie jakieś info, dajcie znać...
bynio 23:03 | 21.02.2013
Proponuję zapoznać się z mapą Chin. Datong jest po drodze do Xian.Pozdrawiam Zbyszek
melodynelson 23:51 | 21.02.2013
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Wstępnie już układa nam się rozkład jazdy, chciałabym go z wami skonsultować. Bynio, inspirowałam się troszkę rozkładem, który proponowałeś na 18 dni, ale muszę go zmodyfikować do naszych 11 niestety:(Plan wygląda tak:
Pekin : dzień 1-2
Wielki mur: 3 dzień
Wutaishan: dzień 4-5 (chcielibyśmy złapać nocny pociąg z pekinu do wutai shan, wiecei może coś o takim połączeniu? wiem, że pociąg jedzie do shahe i potem trzeba się przesiąść. może lepiej jechać autobusem z pekinu? wiecie może gdzie można by sprawdzić rozkłady?)
dzień 6: poranny bus do datong, z datong do Yungang caves, wieczorem powrót do datong i nocny pociąg do pingyao
dzień 7-8: Pingyao, 8smego dnia nocny pociąg do Xi'an
dzień 9-10: Xi'an (warto zostawać w Xi'an na dwa dni? oprócz zwiedzania terakotowej armi praktycznie nic tam nie planujemy, macie może jakieś sugestie?). nocny pociąg do pekinu
dzień 11 Pekin (wylot w nocy)
Troszkę przeładowany ten plan, ale chciałabym zobaczyć jak najwięcej w te 11 dni, zwiedzanie chin zawsze było moim marzeniem, więc chcę z tej wycieczki wycisnąć ile się da;) Jeśli możecie na poszczególnych przystankach polecić jakieś niedrogie noclegi to też byłabym bardzo bardzo wdzięczna. Pozdrawiam !!!
bynio 23:30 | 21.02.2013
Oczywiście, że Datong i okolice są dużo bardziej ciekawe od Pekinu (jedzie przez Datong pociąg do Pingyao i Xianu). Groty w Datong są bardziej surowe niż te w Longmen, dla mnie piękniejsze, również mniej skomercjalizowane. Z Datong można pojechać zobaczyć Hanging Temple, jest ona opisywana jako świątynia na palach i jest we wszystkich większych zbiorach widokówek z Chin oraz w albumach Chin. Z Hanging Temple można lokalnym autobusem dotrzeć do Yingxian, aby obejrzeć Wooden Pagoda nazywaną też Pagoda of Fogong Temple zbudowana w 1056 roku i wysoka na 67 metrów. Znana jest z tego, że to najstarsza i najwyższa drewniana budowla w Chinach. Znajduje się 85 km na południe od Datong, okolo 40 km na zachód od Hanging Temple. Stamtąd można pojechać do Wutai Shanu, najlepiej dotrzeć tam na weekend, można nocować w buddyjskim klasztorze, a sam pobyt w tym miejscu dostarcza niesamowitych wrażeń zarówno wizualnych jak i duchowych. Na Wutai Shan potrzeba zarezerwować co najmniej 2 dni. Z Wutai Shanu przez Taiyuan można dojedziesz do Pingyao, na nie wystarczy 1 dzień. Ładnie wygląda szczególnie wieczorem, w Pingyao można odwiedzić chrześcijański kościół, nabożeństwo po chińsku robi wrażenie (jedyna co zrozumiałem to Alleluja). Czy rzeczywiście Beato i Tomku nie ma co oglądać między Pekinem, a Xian poza Pingyao? Moim zdaniem są to dużo ciekawsze miejsca niż Pekin. niestety nie są po trasie pociągu ani autostrady i dzięki temu na szczęście nie ma tam zbyt wielu białasów, wycieczki też nie jeżdżą, niewygodny dojazd. Prawie wszyscy robią oklepaną trasę Pekin-Pingyao-Xian.pozdrawiam Zbyszek
bynio 09:08 | 22.02.2013
Nie ma pociągu do Wutai Shanu, to jest Park Narodowy. Możesz tam dojechać autobusem z Datong. Na Twoim miejscu zrobiłbym tak. Z Pekinu nocny pociąg do Datong, w ciągu dnia groty Yungang Caves, dojeżdża się miejskim autobusem, blisko. Dalej tak jak opisałem, po kolei. nie ma sensu wracać do Datong z Wutai Shanu (spójrz na mapę). Masz stamtąd autobus Taiyuan i dalej pociąg do Pingyao. Cięzko jest o miejsca w nocnym pociagu z Pingyao do Xian. Licz się z tym, że bedziesz musiał jechać autobusem w ciągu dnia.Zbyszek
melodynelson 17:57 | 28.02.2013
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Bynio, czy możesz polecić jakiś nocleg w Wutai Shan? Orientujesz się, czy trzeba rezerwować wcześniej, czy wystarczy pojechać i coś się znajdzie? Próbowałam znaleźć jakąkolwiek sensowną stronę z hostelami w tym miejscu, ale znalazłam tylko drogie hotele. Będę bardzo wdzięczna za wskazówki!
Amichol 21:42 | 22.02.2013
Plan baaaaardzo napięty, moim zdaniem jeśli chcecie pozwiedzać wypocząć i nie żałować, że na coś poświęciliście za mało czasu to może warto się zastanowić nad wycięciem kilku atrakcji. Na pewno warto poświecić więcej czasu na Pekin, tam naprawdę jest co oglądać i 3-5 dni włączając wielki mur jest w miarę optymalne. Xian jest bardzo sympatycznym miastem mimo że baaardzo zanieczyszczonym 2-3 dni pozwalają poznać jego uroki.Pozdrawiam
www.cosniecos.pl
czesiu 08:38 | 22.02.2013
Smoku; to chyba niezle domarzłes ?
czesiu 08:03 | 11.04.2013
Wbrew pozorom Chiny nie sa takie łatwe do podrozowania, a szczegolnie w terminie, w ktorym sie wybieracie. 1-3 maja to dniwolne w całych Chinach; beda problemy z zakupem biletow na podroze wewnetrzne.Na Pekin potrzebne min 4 dni, a i 7 to nie za duzo. Xian to bardzo przyjemne miasto i warto tam pojechac.
Wg mnie wiecej mozna sprobowac zaliczyc, ale nie zobaczyc.
Powodzenia.
Smok-1 10:18 | 22.02.2013
Czesiu, zmarzłem to zbyt mało powiedziane ....
bynio 18:12 | 28.02.2013
My to zrobiliśmy z marszu, nie było problemu, dużo hoteli i hosteli, ceny zachęcające. Wutai Shan to jedno z niewielu miejsc, gdzie nie rezerwowaliśmy wcześniej noclegu.Pozdrawiam
Zbyszek
melodynelson 20:11 | 10.04.2013
Hej hej, jeszcze jedno pytanie: jak wymienialiście pieniądze? W Polsce czy na miejscu, w Chinach? Czy może bardziej się opłaca wziąć ze sobą np dolary i w chinach wymienić na yuany? Będę bardzo wdzięczna za sugestie!
Smok-1 20:56 | 10.04.2013
Kup trochę w Polsce, pociąg z lotniska do Dongzhimen kosztuje 25 Y, tyle musisz mieć. Zaraz obok Dongzhimen jest oddział Bank of China, można wymienić dolary / euro na yuany. Oczywiście musisz być w takim czasie jak bank jest otwarty (ale BoC jest czynny nawet w niedziele)