Forum dyskusyjne
Jaka walute wziac na wyjazd
kategoria podróże po świecie
kraj Chiny
gunner14 12:33 | 29.07.2008
Wybieram pomiedzy dolarami, euro lub po prostu jakas mala sumka + karta kredytowa. Jakies podpowiedzi? Czy jesli bede wyplacal w bankomatach w Chinach to polska zlotowka tez najpierw zostanie zamieniona w euro/dolara/funciaka a potem dopiero w RMB? Jesli tak, to chyba roznica jest mala i caly sprawa sprowadza sie do tego czy chce nosic ze soba gotowke, tak?
Bintuprik 13:12 | 29.07.2008
ja postawiłam na karte. wydaje mi sie choc glowy nie dam, ze bank przelicza zlotowke bezposrednio a RMB.mimo wszytsko musisz pamietac ze sa miejsca w Chinach (choc jest ich juz coraz mniej), gdzie nei znajdziesz bankomatu, albo znajdziesz taki ktory obsluguje np. tyko karty Master Card.
I jeszcze jedno. Zdazalo mi sie ze w jakims bankomacie jakiejs karty nie chcialo przyjac, a inna - tak. Warto wiec miec ze soba kilka kart, na kazdej jakas ilosc pieniedzy. ma to sens rowniez dlatego, ze jak zgubi sie jedna karta, to sa jeszcze inne
ski 16:59 | 29.07.2008
Bank zawsze przelicza RMB najpierw na USD (Visa) lub Euro (Mastercard) i potem na zlotowki. Czyli to juz ok. 2%. Do tego prowizja od wyplaty gotowki najczesciej 4% i jeszcze odsetki okolo 2% za miesiac. Czyli jesli zadluzenie splacisz zaraz po powrocie to i tak uzbiera sie 8%. Jesli to jednak nie jest karta kredytowa to tylko 2%
Bintuprik 09:22 | 30.07.2008
mimo wszystko stawiałabym na kartę, ze względu na bezpieczeństwo. ciezko nosic tyle gotówki ze sobą, stresujące
gnome 10:14 | 03.08.2008
My pojechalismy bez gotowki, w Chinach są bankomaty i działają oczywiście nasze karty :] W dużych miastach możesz też płacić kartą w sklepach.Jeśli chodzi o noszenie gotówki to ja dzieliłem sobie kasę na 3 części i każdą chowałem w innym miejscu. Choć trzeba powiedzieć że ani przez sekunde nie czułem zagrożenia to mimo to wolałem nie zostac bez kasy. Przelicznik jest najkorzystniejszy jeśli wypłacisz sobie na miejscu e RMB z bankomatu, wymiana z PLN na EU z EU na RMB a później spowrotem to będzie cię dużo kosztowało :(
ski 11:00 | 03.08.2008
Ale niestety gnome, zaden bank w Polsce nie prowadzi rachunku w RMB. A zakładanie konta i karty w chińskim banku na jedną podróż nie ma sensu. Zresztą zeby wpłacic na takie konto RMB i tak najpierw trzeba by zamienic USD lub Euro. Twoj sposob gnome jest dobry dla osób tam przebywających parę miesięcy.