Forum dyskusyjne
Kolumbia lotnisko bezpieczeństwo 17 lat
kategoria podróże po świecie
kraj Kolumbia
alepkt 18:59 | 19.01.2013
Witam,w sierpniu chciałabym polecieć do Kolumbii.
Będzie to moja pierwsza, samotna podróż samolotem.
Mam kilka pytań co do samotnej podróży samolotem osoby niepełnoletniej... Mam 17 lat.
Jeśli chodzi o loty międzykontynentalne , czy pod względem prawnym jest to dozwolone ?
Czy potrzebuję zgody rodziców?
Kiedy najlepiej zarezerwować bilety, czytałam, że można upolować naprawdę duże zniżki...
jak na tą chwilę najtańszy lot Lufthansą - ok 4700 zł.
Druga sprawa to bezpieczeństwo...
Słyszałam trochę o podkładanych do bagażu narkotyków...?
czy ktoś się z tym spotkał?
Czy osoba niepełnoletnia jest odprawiana bez problemu ? Najbardziej boję się odprawy w drodze powrotnej na ELDORADO... ( niby straszne kontrole )
co do mojego hiszpańskiego... podstawy.
Angielski o wiele lepiej. Jak tam z angielskim?
Czy ktoś miał przyjemność być na el dorado? Jak wrażenia ?
Jak Wam się podobała Kolumbia?
Muszę przyznać, że ja marzę o Cańo Cristales... :)
Polecacie coś?
w Kolumbii na lotnisku będzie na mnie czekał mój pełnoletni kolega, czy to coś zmienia?
Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc lub radę.
Pozdrawiam, Aleksandra
Smok-1 19:20 | 19.01.2013
Jak na pierwszy wylot, to gratuluję odwagi, co do lotów ostatnia promocja Lufthansy była w granicach 2900 PLN, raczej nie rzuca na kolana. Generalnie Kolumbia jest super, ale hiszpański powinnaś znać
alepkt 19:29 | 19.01.2013
dziękuje za odpowiedź.a czy orientujesz się może jak to jest z wiekiem i zasadami?
byłaś/eś w Kolumbii ? Jak oceniasz bezpieczeństwo?
Smok-1 19:35 | 19.01.2013
Z wiekiem ja nie miałem żadnego problemu. W Kolumbii byłem 3 tygodnie (Bogota, południe San Agustin, Popayan, Zona Cafetera (Pereira, Manizales, Salamina, Salento, Cocora) i północ - Monteria, Turbo, Mompox, Cartagena). Bezpieczeństwo: mi się nic nie przydarzyło, spotkałem natomiast ludzi, których okradli (Santa Marta, kilka przypadków) lub zaatakowali na ulicy (Popayan), więc - musisz sama ocenić ...
alepkt 20:33 | 19.01.2013
a ile miales lat jak byłeś? byłes sam ?powiedz mi prosze, jak wygląda to wszystko na lotnisku, przylot, odprawa..etc.
benbm 08:08 | 20.01.2013
Rok temu miałem 50plus ,wiek nie ma znaczenia ,nie znam Hiszpańskiego a przejechałem od Santa Marta -Pustynia Atakama i z powrotem ,nie jest to trudn a jechałem większość drogi autostopem ,co do ceny jeszcze obserwuj Lufę często trafić idzie za 1800 z HAJER
Smok-1 12:13 | 20.01.2013
Hajer, od conajmniej 2 lat Lufa nie schodzi poniżej 2000, a regularne promocje to są właśnie 2800, 2900, można próbować kombinowane multicity Alitalii do Am Południowej, ale ostatnio tez nic nie było na tym kierunku, zresztą multicity nie polecam komuś kto po raz pierwszy leci.
andrzej1961 02:32 | 21.01.2013
Pierwsza sprawa - zorientuj się dobrze, czy jako osoba niepełnoletnia nie potrzebujesz notarialnej zgody rodziców na wyjazd z Kolumbii. Taka zgoda jest bezwzględnie wymagana w Chile i Argentynie - i o ile Cię wypuszczą z Europy i wpuszczą do Am.Płd, to przy powrocie możesz mieć problem. Byłem kiedyś świadkiem w Chile - para on-Szwajcar, ona Niemka nie małżeństwo, ale ze wspólnym dzieckiem mającym nazwisko matki chcieli przekroczyć granicę Chile/ Arg i ich nie przepuścili, ponieważ nie było zgody ojca dziecka na samodzielny wyjazd z samą matką za granicę, a ponieważ nie było zgodności nazwisk facet nie mógł udowodnić, że jest ojcem. I karabinierzy chilijscy ich nie przepuścili - a było na głębokim południu Chile, więc pewnie musieli wracać do Santiago itd. Sugeruję kontakt z ambasadą Kolumbii w Polsce. Swoją drogą samotna 17-letnia dziewczyna do Kolumbii brzmi co najmniej zaskakująco.
andrzej1961 02:05 | 21.01.2013
Pierwsza sprawa - zorientuj się dobrze, czy jako osoba niepełnoletnia nie potrzebujesz notarialnej zgody rodziców na wyjazd z Kolumbii. Taka zgoda jest bezwzględnie wymagana w Chile i Argentynie - i o ile Cię wypuszczą z Europy i wpuszczą do Am.Płd, to przy powrocie możesz mieć problem. Byłem kiedyś świadkiem w Chile - para on-Szwajcar, ona Niemka nie małżeństwo, ale ze wspólnym dzieckiem mającym nazwisko matki chcieli przekroczyć granicę Chile/ Arg i ich nie przepuścili, ponieważ nie było zgody ojca dziecka na samodzielny wyjazd z samą matką za granicę, a ponieważ nie było zgodności nazwisk facet nie mógł udowodnić, że jest ojcem. I karabinierzy chilijscy ich nie przepuścili - a było na głębokim południu Chile, więc pewnie musieli wracać do Santiago itd. Sugeruję kontakt z ambasadą Kolumbii w Polsce. Swoją drogą samotna 17-letnia dziewczyna do Kolumbii brzmi co najmniej zaskakująco.
alepkt 02:17 | 21.01.2013
dziękuje za odpowiedź.Oczywiście, jutro dzwonię do ambasady Kolumbii w Polsce.
a osoba, która mnie odbierze z lotniska zadzwoni do ambasady w Kolumbii. Zgody będę miała. Na wszelki wypadek.
Przyznam, że czuję trochę strachu.... jednak kiedy myślę o cudownej Kolumbii robię się dzielna :)
Tak naprawdę jedyny moment kiedy będę sama to podróż, no i najgorsze... wjazd i wyjazd... jak sobie poradzę na lotnisku.
andrzej1961 02:14 | 21.01.2013
Jeszcze jedno, widzę, że nie samotna ale i tak stanowczo radzę się głęboko zastanowić nad koncepcją wyjazdu w tym wieku do takiego kraju jak Kolumbia. I przede wszystkim z kim się jedzie. Bo na odległość mi to wygląda trefnie, a jeśli nie - to i tak radzę się przygotować na dobre trzepanie na lotnisku zarówno przy wylocie z Bogoty jak i przylocie do Europy. I pod Bogiem nie brać żadnych prezentów nawet od najlepszych znajomych do kogokolwiek w Polsce/ Europie.
[konto usuniete] 21:47 | 21.01.2013
andrzeju ,a kiedy byles ostatnio w kolumbi ?to BARDZO przyjazny i bezpieczny kraj : JAK na ameryke..
do podrozy nalezy ZACHECAC ,a nie wymyslac problemy !!
kontrola na GRANICY ,.. to przyjemnosc jak jest sie CZYSTYM ,czego sie bac ??
jedz DZIEWCZYNO jedz !! tylko formalnosci zalatw ....peace !!
Smok-1 23:51 | 21.01.2013
Owszem zachęcać trzeba, ale co do tego bezpieczeństwa. Oczywiście mi się nic nie przydarzyło, nocą łaziłem po Cartegenie i innych miastach (Manizales, San Agustin, Bogota, Turbo), ale są tam cały czas obszary gdzie można zostać napadniętym (Santa Marta, droga z Popayan do Ekwadoru), czy kontrolowane przez FARC, czy paramilitares - np okolice San Agustin są aktualnie uważane za bezpieczne, bo miejscowi wolą aktualnie bazować na przychodach z turystyki, ale wcześniej cały ten region był kontrolowany przez FARC. Mimo wszystko pod względem bezpieczeństwa jest znacznie lepiej niż np. w sąsiedniej Wenezueli (tam może nie ma terrorystów, ale jest chyba największa na świecie przestępczość pospolita)Ale żeby nie było - zdecydowanie polecam, choć faktycznie na pierwszą dalszą podróż to będzie wyzwanie
alepkt 00:10 | 22.01.2013
1wowo1 - kiedy byłeś w Kolumbii?Prosze, czy możecie mi powiedzieć czy mogę wwieść żywność?
Jestem wdzięczna za odpowiedzi i za każdą radę.
andrzej1961 01:06 | 22.01.2013
Byłem w zeszłym roku w Kolumbii i faktycznie jak się trzymać w Bogocie strefy "zielonej" to jest OK. Ale mnie chodziło o coś innego- jak 17 letnia dziewczyna pewnie z niewiele starszym chłopakiem jedzie do Kolumbii i to jeszcze pierwszy raz to na odległość czuję coś trefnego, A przy wylocie z Bogoty do Europy lub USA max. pewne, że będą ich sprawdzać pod kątem narkotyków właśnie głównie z powodu wieku. W końcu ja jeżdżę regularnie do Am..Pld. i nie spotkałem ludzi spoza tego kontynentu podróżujących w tak młodym wieku. A wkopać się jest bardzo łatwo, albo przez głupotę, chciwość czy namowy "ukochanego" chłopaka/ dziewczyny.
alepkt 01:26 | 22.01.2013
Rozumiem .Mój kolega jest ode mnie starszy o siedem lat . Jest Kolumbijczykiem. Naprawdę nie mamy złych zamiarów. Nie planujemy tez wielkich wypraw w dalekie zakatki kolumbii, raczej te bezpieczniejsze partie kraju..
Nie wiem czy dobrze odczytuje Pana slowa, ale mam dziwne wrazenie, ze chce mi Pan powiedziec, ze bedac 17- letnia dziewczyna chcaca pojechac do Kolumbii knuje cos?
Cos trefnego?
Kontroli sie nie boje, bo bede " czysta ".
Nie wiem czy dobrze odczytuje Pańska intencje wypowiedzi...
W kazdym razie, rozumiem ewentualne podejrzenia..
Pozdrawiam.
andrzej1961 04:33 | 23.01.2013
Ja chcę tylko doradzić ostrożność. Znam sytuację, kiedy córka wkopała własnych rodziców na przemyt narkotyków - było to w Peru i dostali 8 lat więzienia, którego wg mnie nie przeżyli z głodu bo tam się biją o jedzenie. Sugeruję tylko głęboką ostrożność i zawsze myślenie o tym, aby nie być wykorzystanym. Nie znam Pani układów z tym Kolumbijczykiem, ale należy pamiętać, że jedną z metod jaką stosują narcotraficante jest wykorzystanie osób postronnych- np. pakują im 100 g koki do bagażu, dzwonią na policję że taka i taka osoba leci tam i tam, całe lotnisko jest zajęte tą osobą, a jednocześnie przechodzi obok kilku rasowych kurierów np. każdy z nich ma 5 -10 kg koki.Ponadto proszę pamiętać, że kraje typu Kolumbia/Peru/Ekwador dostają niezłą kasę z USA i UE na tzw."zwalczanie narkotyków" i policja musi się wykazać z jednej strony, z drugiej są zależni od lokalnych mafii narkotykowych, czyli najlepiej jest zamknąć wskazaną osobę która ma np.100 g koki (z reguły włożonej bez Swojej wiedzy), a przepuścić obok kilku zawodowych dilerów ma się niezłe pieniądze.Nie chcę tu oczywiście nic sugerować ale radziłbym mieć oczy cały czas otwarte
Waszek 15:52 | 25.01.2013
Zacząłem czytać wątek i od razu pomyślałem niestety o znajomości z Interentu. Mam nadzieję, że wiesz, do kogo jedziesz i że rodzice mogą Cię bezpiecznie puścić :)
mrcanberra 23:07 | 25.01.2013
Napisz co to za znajomość i skąd tego chłopaka znasz? Jeśli to ktoś bliski, albo ktoś z rodziny no to OK, ale inaczej na miejscu Twoich rodziców nie dałbym Ci pieniędzy na bilet.Jeszcze jesteś za młoda na takie ryzykowne podróże.
benbm 08:25 | 26.01.2013
Smoku w 2011 styczeń lufthansa 1640 zł spoko było ,a tak nawiasem czytam na tych postach o głodzie narkotykach ,stuknijcie się w czajnik zanim namieszacie dziewczynie w głowie
Smok-1 14:55 | 26.01.2013
Hajer, właśnie wtedy kupowałem, to była ostatnia fajna promocja na tym kierunku. A o dziewczynę po prostu się boją
Zeker 12:03 | 28.01.2013
el único peligro que espera te en Colombia es que deseas quedar allí para siempre
andrzej1961 03:06 | 29.01.2013
Hay lugares en America del Sur mas lindos que Colombia. Y ojos siempre tener abiertos.Si no, se puede estar en Colombia para siempre pero en la carcel.