Forum dyskusyjne
wyprawa do Kolumbii 2011
kategoria podróże po świecie
kraj Kolumbia
viajero.mk 16:13 | 07.06.2011
Czy ktoś leci Lufthansą do Bogoty 12 czerwca, lub wraca 26 czerwca?
zgłoszone do moderacji
Smok-1 18:55 | 13.04.2011
Poczekaj chwilę, podobno Lufthansa może tę promocję do Kolumbii powtórzyć - trzeba śledzić stronę, albo zapisać się u nich na newslettera...
zgłoszone do moderacji
markoo 23:16 | 10.04.2011
planuje wyjazd do Kolumbii i Ekwadoru w połowie października . czy słyszeliście o jakiś fajnych cenach biletów lotniczych w tamtym kierunku ?
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 22:26 | 10.04.2011
Elo może ktoś napisze co zamierza zobaczyć i co poleca. Jak widać jest nas troszkę i warto wymienić doświadczenia. My wybieramy Leticie oraz Santa Marte jako dwie bazy. Na karaibach zapewne skorzystamy z oferty biura http://magictourtaganga.com/bahia_concha.html Organizują fajne trekingi. Jesteśmy w Kolumbi od 10 czerwca...
zgłoszone do moderacji
paco 11:08 | 13.04.2011
Wiam, ja wybieram się terminie 16/10 - 1/11, chcę zacząć od Leticii nad Amazonką a potem wybrzeże: Santa Marta + Taganga i Cartagena. Ze względu na odległości i bezpieczeństwo mam zamiar przemieszczać się liniami Copa (za 4 przeloty wychodzi poniżej 1 tys. PLN). Jakby gdzieś się drogi przecięły, to na browarka zawsze można się umówić.
zgłoszone do moderacji
gregory80 22:19 | 10.04.2011
Hej, lece z moją dziewczyną 18 czerwca i zostaję do 10 lipca. Jak ktoś jest chętny na spotkanie w tym okresie w Kolumbii, to zapraszam do kontaktu.pozdrawiam
Grzegorz
zgłoszone do moderacji
Smok-1 12:24 | 06.04.2011
Z innych wątków: był ktoś na Malpelo ? Da sie tam jakoś dostać inaczej niż z oficjalnymi łodziami - ceny dość kosmiczne ...
zgłoszone do moderacji
bynio 15:08 | 05.04.2011
Jak sprawdziłem ceny biletów lotniczych z Bogoty do Quito to wymiękłem, pojedziemy lądem (2 dni), ewentualnie samolot do Pasto, później lądem do Quito. Samolot Quito-Galapagos 400-450 $. Planowanie podróży zacznę jak wrócę z Chin. Wyjeżdżam 18 kwietnia.Zbyszek
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 14:33 | 05.04.2011
Czym na Galapagos zamierzasz dotrzeć?Ja na razie wybrałem dwa miejsca, które chcę zobaczyć i będą dla mnie wyznacznikiem pozostałych do których dotrę drogą lądową. Po przylocie do Bogoty lecę do Leticie a później do Santa Marty. Kolejno drogą lądową przemierzę z powrotem wzdłuż wybrzeża do Bogoty.
zgłoszone do moderacji
bynio 13:40 | 05.04.2011
Chcę leciec w terminie 25 październik 15 listopad powrót, ale mam w planie Galapagos na 10 dni. Może dołączysz?Pozdrawiam Zbyszek
zgłoszone do moderacji
Smok-1 10:26 | 05.04.2011
Szkoda, że w tym terminie.... Ja lecę 10-26 listopada, ale ze 2 dni wchodza w grę - może Cartagena ?
zgłoszone do moderacji
olejator 00:23 | 05.04.2011
Witam wszystkich wybierających się w czasie bliższym lub dalszym do kolumbii , dokonałem zakupu na termin 23 pazdziernik - 13 listopad , wybiera się może ktoś w podobnym terminie ?
zgłoszone do moderacji
mj123 14:36 | 30.03.2011
Ja z innej beczki:Jak wygląda sprawa z wężami/żmijami w Kolumbii?
Stoję przed wyborem - Kolumbia czy RPA na jesień i jest to jeden z argumentów na tak lub nie.
Czy nocując w namiotach, chatach jest szansa na spotkanie ich? Mam straszny lęk przed nimi.
zgłoszone do moderacji
lula 18:53 | 29.03.2011
cześć :)lecę do Kolumbii 6 maja 2011, a wracam dosłownie za chwilę bo 15 maja. Czy leci ktoś w podobnym terminie i kompana? Szczegóły na priv.
Pozdrawiam bardzo serdecznie,
lula
zgłoszone do moderacji
beskidy69 15:09 | 22.02.2011
Kolombia nie jest dobrym krajem do kupowania biletow lotniczych. Mianowicie bardzo wysokie podatki na bilety lotnicze prawie 300% wartosci biletu.Lepiej kupic bilet i to jest najtaniej z Bruxleli do Quito Equador i z tamtad kupic bardzo tanio bilet do Colombii. Do bruxeli mozna sie dostac t5animi liniami z Polski jak Rayenair za 100 zlotych tam i z powrotem
zgłoszone do moderacji
nahuali 23:13 | 26.01.2011
hejka! widze, ze szczsliwych posiadaczy bilety lufthansy jest wiecej! ;) Ja lece 20 maja, bylam poza tym w zeslzym roku w Kolumbii na semestrze zagranicznym i baaardzi cieplo wspominam, to wspanialy kraj i ludzie,szczegolnie w Cali, sa mega otwarci, a i klimat w Cali w calym roku praktycznie jest taki sam, temperatury utrzymuja sie na poziomie 30 stopni. w innych miejscach,np. bogota, wieczorami robi sie chlodno. zreszta nawet ok 20 minut od cali na otaczajacych ja gorach tez juz jest chlodnawo. w razie pytan,ale konkretnych, chetnie odpowiem, ale raczej przez maila,bo tu za duzo tych watkow i mozna sie pogubic:) nahuali@o2.plsaludos!
marta
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 14:37 | 05.04.2011
Jak tam plany wyjazdu ? Co zamierzasz zobaczyć?
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 14:39 | 05.04.2011
Jak Ci idą przygotowania do wyprawy?
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 09:45 | 31.12.2010
RANKING CIEKAWYCH MIEJSC W KOLUMBII CO POLECACIEJa proponuję Laguna de la plaza (śliczne jeziorko w górach).
Było, by miło abyście przedstawili miejsca, które nie koniecznie odnaleźć można na stronach przewodnika.
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU DLA WSZYSTKICH KOLUMBIJCZYKÓW
KUBA
zgłoszone do moderacji
Piter 09:56 | 16.12.2010
Z tego co poczytałem na necie połączenia są ale bardzo drogie.Tu jest artykuł o samolotach osoby tam mieszkającej:
http://www.kolumbijsko.com/kolumbia/taka_jest_kolumbia/niezwykle_drogie_latanie_samolotami.html
zgłoszone do moderacji
Bo1 20:48 | 09.12.2010
Najlepsze oferty ma Avianca, możesz też sprawdzić Aires
zgłoszone do moderacji
beskidy69 14:48 | 22.02.2011
Czesc !Akurat wrucilem z Bogoty trzy dni temu.
Jezeli znasz hiszpanski to bardzo ci pomoze w tym kraju. Dodam ze na poldniu wojna trwa od 40 lat ?rejony Cali i dalej na poldnie jak Putomajo .
Zeby nie placic oplat lotniskowych idz do okienka numer 19 na parterze i otrzymasz malom kartke ze stemplem ktura zwalnia ce z oplaty lotniskowej , ale musisz byc na wyjezdzie turystycznym a nie sluzbowym.
Powodzenia
Jedrus
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 14:35 | 09.12.2010
Czy może orientujecie się jak wygląda sytuacja z komunikacją lotniczą z Kolumbii do krajów ościennych np. Peru czy Wenezuela. Zastanawiam się czy da się okazyjnie znaleźć jakieś ciekawe oferty połączeń?
zgłoszone do moderacji
waldekc 10:14 | 30.12.2010
CzescTak, lecimy Lufthansa, start z Warszawy.
A pytan mam mase. Jakie miejsca szczegolnie polecalabys ? Planowalem rowniez odwiedzic okoliczne rejony, Belize i Karaiby. Ale jedna rzecz mnie martwi, oplaty lotniskowe. Czy pobieraja je przy kazdorazowym opuszczeniu kraju czy tylko raz w momencie powrotu do Polski (z Bogoty) ? Z checia porozmawialbym, gg, skype.
zgłoszone do moderacji
anaconda65 17:32 | 23.11.2010
Czesc !Ia wybieram sie do Cali 01-02 -11. i wracam 19-02-11. Chce odwiedzic Barranquilla w pierwszym tygodniu . W drugi tydzien chcialby wybrac sie do Quito Equador na kilka dni . Jak najlepiej sie tam dostac ?
Pozdrawiam
zgłoszone do moderacji
beskidy69 14:52 | 22.02.2011
CzescAkurat wrucilem z kolombi po trzytygodniowym pobycie .
Jesli masz jakiekolwiek pytania chetnie odpowiem.
Moj address beskidy966@yahoo.com
Pozdrawiam
Jedrus
zgłoszone do moderacji
vacaloca 16:52 | 22.12.2010
czesc ja tez lecę 5 maja na 3 miesiace lecicie Lufthansą? ja bylam juz w Kolumbii w tym roku w czerwcu i lipcu, jesli masz jakies pytania to chętnie odpowiem.
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 11:12 | 10.11.2010
My jesteśmy od 10 czerwca z tego co wiem to w tym okresie jeszcze jest viajero.mk Długi pobyt wybraliście nono Fajnie bo być może uda się zorganizować jakieś spotkanie gdzieś w Kolumbii
zgłoszone do moderacji
waldekc 22:34 | 09.11.2010
Wybieramy sie w 3 osoby do Kolumbii na 2 miesiaceStart 5 maj 2011
Rowniez jestem na etapie zbierania informacji
Czy ktos jeszcze w zblizonym terminie sie wybiera ?
zgłoszone do moderacji
Bo1 22:20 | 09.11.2010
już ogarnięte....więcej info na priv :)
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 09:27 | 31.12.2010
Hej,Świetne zdjęcia i jeszcze fajniejsze trasy, które przemierzyłeś. Gratulacje… Czy poruszając się w górach SIERRA NEVADA korzystałeś z pomocy przewodnika. Jestem ciekaw jak sobie radziłeś w tamtym terenie no i jak dotrzeć (laguna de la plaza). Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź. My lądujemy w Bogocie i chcemy jakoś zaplanować trzy tygodniową wyprawę.
Pozdrawiam
Kuba
zgłoszone do moderacji
szkot 10:17 | 29.10.2010
http://mariusztravel.com/kraje/kolumbiazdjecia1.phppod tym linkiem można znaleźć galerię zdjęć i relacje z podróży po Kolumbii. Na pewno pomoże w trudnej decyzji, jaką jest wybór miejsc które warto odwiedzić. Szczególnie polecam Sierra Nevada del Cocuy!
zgłoszone do moderacji
viajero.mk 00:48 | 23.10.2010
Z pracy !Jak skończysz szkołę, zaczniesz pracować i zarabiać, też cały świat będzie w twoim zasięgu:)
zgłoszone do moderacji
kasya24 13:19 | 22.10.2010
skąd Wy macie kase na takie wojaże, ja tez chcę :(
zgłoszone do moderacji
anaconda65 17:51 | 24.11.2010
Ja lece do Cali 1 lutego . Chce odwiedzic karnawal w Barranquilla .Czy ty tam sie tez wybierasz ?
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 12:48 | 21.10.2010
Dzięki za odpowiedź. Troszkę się obawiamy pogody, ale wiem, że to może być kwestia danego roku. Z tego co piszesz wyprawa autobusem zapowiada się atrakcyjnie :) Wyczytałem o linii kolejowej łączącej wybrzeże z Bogotą, może to dobry sposób przemieszczania się? Jechałeś może ichniejszą koleją? Czasu jest sporo my jeszcze też nie mamy planu i na razie analizujemy za i przeciw. Z tego co widzę również jesteś z Krakowa może kiedyś małe piwko? Łatwiej będzie się poznać w Bogocie hehe
zgłoszone do moderacji
viajero.mk 22:01 | 20.10.2010
Z pogodą nie powinno być źle, ale trudno teraz przewidzieć. Kiedyś przed podróżą do Quito sprawdziłem na weather.com i okazało się że codziennie będzie padać. Na miejscu okazało się, że przez 10 dni nie spadła ani kropla deszczu. Planu nie mam, może zostanę w Kolumbii albo pojadę do Ekwadoru. Około 5 lat temu jechałem autobusem z Bogoty do Cali. Autobus kilka razy był zatrzymywany przez mundurowych wojsko? partyzantów? kobiety na lewo, mężczyźni na prawo, ręce oparte na autobusie, w rozkroku i przeszukiwanie. Po każdej kontroli ubywało jakiegoś pasażera-tubylca, ale obcokrajowców oszczędzali.
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 20:06 | 20.10.2010
Fajnie to być może się spotkamy, bo my praktycznie w tym samym okresie będziemy w Kolumbii Masz już jakiś plan? Z tego co widziałem na twojej stronie to dużo doświadczyłeś podróżując, dlatego myślę, że wiesz więcej o pogodzie w czerwcu w tamtym rejonie. W zależności od źródła prognozy rysują się różnie. Niby w okolicy lipca zaczyna się druga pora sucha ale sam nie wiem czego można się spodziewać. Pozdrawiam
zgłoszone do moderacji
viajero.mk 20:50 | 19.10.2010
Pomyliłem się: miało być od 12 do 26 czerwca.
zgłoszone do moderacji
Bo1 14:25 | 19.10.2010
Poczekaj chwilę....planujemy burzę mózgów na 25 pażdziernika (do tego czasu gromadzimy informacje). Transportem drogowym (bus-y, autobusy i ewentualnie jakiś przelot, jeśli zabrniemy za daleko, a zechcemy oszczędzić trochę czasu - my mamy jedynie 20 dni:).
zgłoszone do moderacji
vacaloca 16:34 | 22.12.2010
ja będę tez kupilam bilet w tej promocji wylatuję 5 maja i zostanę 3 miesiące
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 14:58 | 19.10.2010
My będziemy od 10tego czerwca do końca czerwca. Hmm czy ty tylko na kilka dni lecisz?
zgłoszone do moderacji
viajero.mk 13:56 | 19.10.2010
Ja kupiłem za 1749 zł Warszawa-Bogota na 12-16 czerwca. Będzie ktoś w tym terminie?
zgłoszone do moderacji
beskidy69 15:04 | 22.02.2011
Luty to okres zimowy w Colombi.Poldnie , okolice Cali w tym miesiacu to wieczorem minimum 24 celciusz a dzien 32-36 celciusz . Jak na zime to super i prawie bez opadow
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 10:48 | 19.10.2010
My raczej się nie spotkamy, bo lecimy w czerwcu. Jestem ciekaw co planujecie zobaczyć i jakie miejsca odwiedzić. Jeśli to możliwe to skrobnijcie coś o waszych destynacjach :)Czym będziecie podróżować? Koleją czy transportem drogowym?
P.
Kuba
zgłoszone do moderacji
Bo1 10:38 | 16.10.2010
chętnie - czasami taniej, zawsze przyjemniej :D. Od 6 do 26 lutego. Pzdr.
zgłoszone do moderacji
benbm 08:13 | 16.10.2010
Kiedy lecicie ja kupie w poniedziałek bilet do Bogoty na 11-01-2011 i bende do kwietnia ,do połowy może gdzieś się zobaczymy HAJER
zgłoszone do moderacji
Bo1 15:05 | 15.10.2010
ogólnie cienko....mało informacji . Mapę już mamy (1:1,4), z przewodników Colombia (Footprinta) - całkiem przyzwoity i Lonely Planet (na ten czekamy). Czasem jakiś dobry ludż podrzuci jakiegoś linka. Też pzdr i dzięki...
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 10:33 | 14.10.2010
Wczoraj wieczorem poszukałem kilka ciekawych informacji o Kolumbii i natknąłem się na dwa interesujące źródła. Poniżej linki… A jak tam wasze zgłębianie wiedzy i poszukiwanie informacji?Warto zobaczyć kilkuczęściowy reportaż o Kolumbii. Troszkę komercyjny ale pokazuje kilka ciekawych praktycznych rzeczy, których próżno szukać w przewodnikach. Reportaż o Kolumbii - http://www.youtube.com/watch?v=40MyBrVcueo
Ten blog jest mega, niesamowite informacje i to w języku polskim. http://www.kolumbijsko.com/kolumbia/miejsca
Pozdrawiam i miłego dnia
zgłoszone do moderacji
beskidy69 15:01 | 22.02.2011
Czesc Bozena !pozdrawiam , sorry nie mialem czasu przed wyjazdem zkontaktowac sie z Toba . Jestem juz z powrotem w Holandi po trzy tygodniowym pobycie w Colombii .
Bylo super.
Zycze powodzenia , przedzwonie po 29 lutego to troszke podzielimy sie wrazeniami.
Ps
Tereny moich wypraw , poldnie Colombi granice z equadorem prowincja Putomayo
Pozdrawiam
Andrzej
zgłoszone do moderacji
Bo1 11:55 | 09.10.2010
Nam właśnie luty pasował. Przetrzemy Wam trochę szlaki... :D
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 11:25 | 09.10.2010
No to świetnie, że jest nas kilkoro zainteresowanych tematem. Możemy wymieniać się doświadczeniami. Co do lufthansy ja kupiłem po 1700 więc jestem happy. Lecimy w 6 os. Linia lotnicza zmieniła też daty objęte promocją, bo teraz już nie da się wyleciec w czerwcu a my własnie na ten okres mamy bilety.
zgłoszone do moderacji
Bo1 10:25 | 09.10.2010
myśl....już tych najtańszych nie ma (niedawno były po 1880) :D
zgłoszone do moderacji
benbm 09:26 | 09.10.2010
Mam dylemat teraz jest promocja Lufthanzy za 2300 3 miesiące uffff myślę
zgłoszone do moderacji
Bo1 23:15 | 08.10.2010
wracamy 27-go lutego. Jeśli będziesz miał pytania - chętnie odpowiem.
zgłoszone do moderacji
Jakub Hołysz 11:09 | 08.10.2010
Hej, Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem biletów do Bogoty. Wybieramy się w czerwcu przyszłego roku dlatego czasu jest sporo ale pytań też kilka? Jestem ciekaw co polecacie że warto zobaczyć? Drugie pytanie to pogoda? Co myślicie o przełomie czerwca i lipca. Będę wdzięczny za opinie, gdyż w necie co strona to rożne informacje co do terminów. Niby zima najlepsza ale niektóre źródła mówią o lipcu i sierpniu. będę wdzięczny za radę. Z góry dziekuję i pozdrawiam Kolumbijczyków.PS Wczoraj znalazłem fajny cytat :)
Jeśli chcesz poznać Karaiby,
wybierz się na Kubę lub na Dominikanę;
jeśli chcesz poznać Ocean Spokojny,
wybierz się do Chile;
jeśli chcesz poznać Andy,
wybierz się do Ekwadoru;
jeśli chcesz poznać amazońską puszczę,
wybierz się do Brazylii;
jeśli chcesz poznać kultury prekolumbijskie,
wybierz się do Meksyku lub do Peru,
ale jeśli chcesz zobaczyć to wszystko razem,
wybierz się do Kolumbii”.