Forum dyskusyjne
Co warto zobaczyc w Chinach Prosba o rady
kategoria podróże po świecie
kraj Chiny
DannyMalarz 14:29 | 07.02.2013
Witam. Lece z siostra do Chin w kwietniu na 3 tygodnie. Wiadomo ze do zobaczenia jest mnostwo i nie ma szans w takim czasie zobaczyc wszystkiego czy te zpolowy wiec trzeba wybierac. interesuja nas glownie rzeczy takie jak przyroda i kultura, im wieksza egzotyka tym lepiej, duze miasta i nowoczesnosc nas nei obchodz zbytnio, Zaczynamy opd Kantonu bo tam mieszka kolega i konczymy w Pekinie (gdzie chcemy zobaczyc Mur i Zakazane miasto). Ktos byl i moze doradzic co najlepiej w takim czasie zobaczyc biorac pod uwage powyzsze zdania oraz fakt ze nie chcemy byc stale w podrozy tylko jednak ze srednia intensywnoscia zwiedzac?
towPawel 14:41 | 08.02.2013
Moja rada - kup bilet lotniczy z Pekinu do Urumchi. Kosztuje ze 100 dolarów. Dalej pojedź do Kashgaru - w Karakorum i na pustynię Takla Makan. W panelu Globa masz do ściągnięcia ebooka "Anioły Jedwabnego Szlaku" - obczaj go sobie i ułóż plan wyjazdu. Warto :)
DannyMalarz 14:43 | 08.02.2013
Spoko tylko najpierw to chce zobaczyc Chiny w ktorych nighdy nie bylem.
Beata & Tomek Globetrotting 16:45 | 08.02.2013
Nam sie najbardziej podobalo w Yunanie - tarasy Yuangyan sa najpiekniejszym miejscem w Chinach dla nas - lepsze niz te Dragon Backbone....Dali, Lijang tez super i oczywiscie okolice Gulinu - te wszystkie miejsca sa na poludniu kraju. Potem wsiadzcie w szybki pociag albo nocnymi sie dobrze podrozuje bo mozna przejechac cala prowincje przez noc i nie tracic czasu - sa wygodne i bardzo bezpieczne. Nikt nie poleca nocnych autobusow w Chinach, miejcie to na uwadze. Na polnocy polecamy Xian z armia terakotowa i najpiekniejsze starozytne miasteczko w Pingyao!!! stamtad jest juz tylko 10 godzin lub mniej pociagiem do Pekinu gdzie mozecie skonczyc. Nie zwiedzajcie muru w Badaling - szkoda czasu i kasy, wybierzcie inny odcinek i bedziecie miec niezapomniane wczasy:-)wszystkie nasze blogi z Chin sa pod http://www.travelblog.org/Bloggers/Beata-and-Tomek/Trips/12508 (patrzcie od tylu bo my jechalismy z polnocy na poludnie) lub na National Geographic PL pod blogami
najlepsze jedzenie bylo na poludniu i w Xian wiec nie omijajcie tego
pozdrawiamy,
B&T
izaschiza 17:11 | 08.02.2013
Jeśli interesuje was chińska kultura to dlaczego chcecie omijać nowoczesne miasta? to współczesne oblicze Chin i trzeba to zobaczyć: w jaki sposób Chińczycy gwałcą przyrodę zupełnie się z nią nie licząc. Polecam przejazd superszybką, nowoczesną koleją z Szanghaju do Pekinu - wycieczka nie jest może zbyt tania, ale uzmysławia przerost inwestycji infrastrukturalnych w Chinach, brak poszanowania dla natury, przerażającą zimną nowoczesność jak z filmów s-f, ale raczej tych o dość pesymistycznym przesłaniu.Według mnie w Chinach nie trzeba ganiać po turystycznych miejscówkach, zwłaszcza jeśli interesuje was kultura. Polecam np. spacer do zwykłego, miejskiego parku np. w Pekinie (najlepiej jeśli nie ma o nim mowy w żadnym z przewodników) wczesnym rankiem. Zobaczycie wtedy żywą chińską spuściznę kulturową, a nie martwy skansen bestialsko zamalowany farbą i zadeptany przez tysiące turystów (czyt. Zakazane Miasto).
Przyroda? Yunnan i okolice Guilin (Yangshuo, Xinping) na pewno warto. Trzymajcie się z dala od Gór Żółtych, bo rozczarowanie gwarantowane.
bynio 01:16 | 09.02.2013
A to dlaczego? Wybieram się tam.
Pojechana 19:18 | 16.09.2013
Polecam artykuł "10 miejsc w Chinach, których nie widać z kosmosu, a i tak warto je zobaczyć" --> http://pojechana.pl/2013/03/10-miejsc-w-chinach-ktore-warto-zobaczyc/
empe4 15:32 | 26.09.2013
Byłem w Chinach polecam Ci zwiedzić kilka ciekawych miejsca. Duże wrażenie zrobiło na mnie urwisko położone w Hangzhou znajdowały się tam buddyjskie płaskozeźby - dość ciekawie to wygląda ;)Również zwiedziłem Bezeklik kompleks skalnych światyn buddyjskich i polecam :)
Czy wiesz że wszystko jest z Chin ? klik.
empe4 15:33 | 26.09.2013
Byłem w Chinach polecam Ci zwiedzić kilka ciekawych miejsca. Duże wrażenie zrobiło na mnie urwisko położone w Hangzhou znajdowały się tam buddyjskie płaskozeźby - dość ciekawie to wygląda ;)Również zwiedziłem Bezeklik kompleks skalnych światyn buddyjskich i polecam :)
Czy wiesz że wszystko jest z Chin ? klik.