/ / CHINY > Chiny - zwiedzanie praca > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Chiny - zwiedzanie praca

kategoria podróże po świecie

kraj Chiny

marekTravel dołączył
03.08.2007

marekTravel 17:41 | 01.07.2014

Hejka:)
Wybieram sie okolo pazdziernika 2014 do Chin uczyc angielskiego i oczywiscie troche popodrozowac po Azji. Najchetniej na poludnie (prowincja Yunnan) ze wzgledu na ladna pogode. Najchetniej chcialbym uczyc w szkole publicznej. Moze ktos z was rowniez sie wybiera lub moze tam uczy? Chetnie nawiaze kontakt.

Prosze wiadomosc tutaj lub na moj email
MAREK1 (@) EXCITE (kropka) COM

Marecki

Podróże Obieżyświatki dołączył
01.07.2014

Podróże Obieżyświatki 18:51 | 01.07.2014

Hej,
Mieszkałam przez rok w Chinach w Hangzhou (niedaleko Szanghaju) a później w Yangshuo w prowincji Guilin.
Czy masz już pracę i wizę pracowniczą?
Rok temu, gdy wyjeżdżałam z Chin kolejny raz przepisy wizowe się obostrzyły. Na tamten moment wizy pracownicze można było wyrobić tylko w kraju ojczystym, już nie w Hong Kongu. Chyba, że od tamtej pory się znów coś zmieniło.
Polecam znaleźć pracodawcę jeszcze przed wyjazdem. Tak naprawdę to teraz, bo szkoły jeszcze szukają nauczycieli. Załatwianie papierów zajmuje jakieś 2-3 miesiące. Koniecznie nalegaj na wizę pracowniczą Z a nie biznesową a już na pewno nie turystyczną. Nie mówiąc o konsekwencjach prawnych i legalnych, ale z wizą biznesową trzeba opuszczać kraj regularnie np. lecieć do HK a wielu pracodawców nie zwróci Ci za to kosztów.
Na pewno miałeś powody, aby zdecydować, że chcesz pracować w szkole publicznej. Doświadczenie moje i moich znajomych jednak sugeruje, że szkoły prywatne mogą być lepszymi pracodawcami. Zaczynając od zarobków. Szkoły publiczne proponują 4-4.5k rmb a prywatne zaczynają od 6k (kończąc na 14k albo i więcej) plus bilety, bonusy, wizy, mieszkanie i wyżywienie. Ale to zależy na jaką ofertę trafisz. Po za tym w szkole prywatnej w klasie miałam 35-40 uczniów max a w publicznych jest ich po 50-60. Przynajmniej tam gdzie ja mieszkałam.
Yunnan to piękna prowincja, ale spodziewaj się, że zimą nie ma tam ogrzewania, jak z resztą w całych południowych Chinach od Szanghaju w dół. My przez kilka miesięcy marzliśmy w naszym mieszkaniu.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz, chętnie pomogę. Mój wyjazd do Chin trochę mnie nerwów kosztował, więc jeśli mogę komuś tych nerwów oszczędzić to chętnie to zrobię :)
Powodzenia :)

marekTravel dołączył
03.08.2007

marekTravel 22:21 | 03.07.2014

Dzieki Obezyswiatko!!:)
Napisze na Twoj priv gdyz naturalnie chce dowiedziec sie duzo wiecej:)
Marecki

chiny-info.pl dołączył
13.07.2013

chiny-info.pl 12:31 | 04.07.2014

>Dzieki Obezyswiatko!!:)
>Napisze na Twoj priv gdyz naturalnie chce dowiedziec sie duzo wiecej:)
>Marecki

Jeśli po praktykalia w temacie pracy to polecam (się;)
http://www.chiny-info.pl/przewodnik/praca/
pzdr

marekTravel dołączył
03.08.2007

marekTravel 14:49 | 04.07.2014

Dzieki Peter!!
Bardzo dobre i fajnie opisane informacje.

wladglad dołączył
01.01.2014

wladglad 12:17 | 05.07.2014

Cześć, nie bede zakladał nowego wątku gdy to nie ma raczej sensu, do meritum.
Też planuje w październiku poleciec do Chin, konkretnie Pekin ->Shanghai->Pekin.
Nurtuje mnie ciągle kwestia meldunku na policji, trzeba się meldowac czy mozna sprawę zbagatelizować.
W chinach będe 14 dni, zakwaterowanie nie bedzie chotelowe tylko prwaty pokój, zarezerwowany przez airbnb.
pozdrawiam tomek

marekTravel dołączył
03.08.2007

marekTravel 13:43 | 05.07.2014

Jesli to nie jest hotel to powinno sie rejestrowac na policji do 24 godzin a w duzych miastach do 72 godzin na prowincji (przynajmniej tak bylo w 2012 roku gdy ostatnio bylem w Chinach).
W hotelach nie ma problemu gdyz to one podaja twoje dane na policje.
Jednakze jesli rezerwacji dokonala za ciebie airbnb to porozmawiaj z nimi gdyz oni mogli cie rejestrowac.

p.s. na trasie Pekin-Shanghai chodzi szybka kolejka (350km/h) - bardzo mila przejadzka:). Rekomenduje bardziej niz samolot.

chiny-info.pl dołączył
13.07.2013

chiny-info.pl 15:00 | 06.07.2014

na fly4 odpisałem,
w skrócie- nie przejmuj sie meldunkiem.
pzdr

marekTravel dołączył
03.08.2007

marekTravel 22:38 | 09.07.2014

mysle ze przepisy teraz sa "luzniejsze" niz dawniej

marekTravel dołączył
03.08.2007

marekTravel 15:39 | 23.08.2014

ponawiam swoj orginaly post odnosnie wyprawy do Chin:

marekTravel dołączył
03.08.2007

marekTravel 23:26 | 03.09.2014

Update:

Wyjazd w Listopadzie:)

chiny-info.pl dołączył
13.07.2013

chiny-info.pl 13:25 | 04.09.2014

Robote juz nagrales i formalnosci w trakcie zalatwiania czy nadal jedziesz na zywiol?
Wspomniales ze chcesz w publicznej sie zatrudnic- listopad to srodek semestru....
pzdr

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl