Forum dyskusyjne
przewodnik
kategoria podróże po świecie
kraj Mongolia
Biforium 22:41 | 20.04.2015
Witam.Polecam przewodnika po Mongolii, super przewodniczka, mieszkanka Ułan Bator, znająca język polski, pomoże na pewno, we wszystkim.
Adres mailowy do Niej to : nomio.davaatseren@yahoo.com
Proszę dopisać że od Marcina z Łodzi. Będziecie zadowoleni. Polecam i jednocześnie poszukuję osób na wypad do Mongolii.
artuś 13:54 | 24.04.2015
Dzięki za namiar. Już z Nią nawiązałem kontakt i umówiłem się wstępnie na połowę maja:) Byłeś może w parku narodowym Gorchi-Tereldż ?Pozdrawiam, Artur
bananyicytrusy.blogspot.pl
gbury 16:41 | 28.04.2015
http://planetaziemia.blogspot.com/2015/04/polska-mongolia-propozycje-trasy.htmlDorzucam do tego 6 propozycji trasy do Mongolii.
Malgi 10:01 | 18.05.2015
Hej!Po ostatniej wyprawie do Mongolii zostało mi trochę lokalnej waluty chętnie wymienię po korzystnym kursie. :)
Skok_w_bok_Wyprawa 18:52 | 26.03.2019
Skorzystaliśmy z rekomendacji i była to najgorsza wycieczka, jaka nam się do tej pory przytrafiła :(Oczywiście nie mówię o Mongolii, bo kraj jest cudowny, niestety nasz "tłumacz" mąż Nomio rozumiał bardzo mało po polsku (po angielski nic) a miał być naszym łącznikiem z kierowcą. Płacenie 25 USD za dzień pracy przewodnika, który zamiast pomagać robi sobie selfie i korzysta z wakacji, mija się z celem.
Ostatniego dnia, gdy nasza irytacja już sięgała zenitu, pojechał sobie sam do kompleksu klasztorów, a my czekaliśmy w Guest house aż kierowca zdiagnozuje usterkę w samochodzie.
Albo nie znał historii swego kraju albo nie umiał go nam jej opowiedzieć (brak znajomości języka).
Zamiast zrobić wycieczkę, gdzie za dzień płaci się X mieliśmy płacić oddzielnie za wszystko (paliwo, wypożyczenie auta, jedzenie dla kierowcy) żadne biuro w Mongolii takich rzeczy nie robi. Czuć było totalne nieogarnięcie i zamiast się wyluzować na wakacjach zastanawialiśmy się co tym razem się wydarzy.
Żeby nie było, bardzo często korzystamy z usług kierowców i przewodników, dużo inspiracji bierzemy z globtrotera i pierwszy raz tak bardzo się przejechaliśmy.
Zdecydowanie odradzamy, nas uratowała Gaya z http://gayas-guesthouse.strikingly.com/ która na biegu pomogła nam ogarnąć wycieczkę.
Jak coś to odsyłam do artykułu, gdzie opisałam, całe przeżycie z tą parą:
https://czasnawywczas.pl/mongolia/jak-nie-rezerwowac-wycieczek-przez-internet-co-poszlo-nie-tak-w-mongolii/