Forum dyskusyjne
Co można zwiedzić w ciągu 7 dni w Mongolii
kategoria podróże po świecie
kraj Mongolia
Stanisław Garbaszewski 18:08 | 04.06.2010
Dzięki za te podpowiedzi. Myślę że wybierzemy jedną z tych dwóch pierwszych tras. Pozdrawiam
zgłoszone do moderacji
Hrihorij 08:35 | 02.06.2010
Jeśli chodzi o Gobi to do Dalandzadgad jechaliśmy kursowym autobusem (1 dzień jazdy). Bilety kupowaliśmy wcześniej ale paru Amerykanów przyszło bez wcześniej kupionych biletów i też pojechali.W Ułan Bator mieszkaliśmy w "Gobi Tour Guesthouse" (nocleg 6$), na przeciwko poczty głównej. Tam też załatwiliśmy wycieczkę na Gobi. 4 dni za 55$ + paliwo.
Wyjazd nad Chubsuguł wygląda podobnie. Autobusem kursowym na miejsce i ewentualne załatwianie trekkingu na miejscu lub za większe pieniądze załatwienie wszystkiego w stolicy.
Jeżeli chodzi o Park Narodowy Terelj to poszliśmy tam na piechotę. Autobusem miejskim dojechaliśmy do pętli za miastem i potem na azymut do przodu. Drugiego dnia marszu przechwycił nas jakiś koleś i zabronił dalszego przemieszczania się w tajgę. Niby to sie go posłuchaliśmy ale obeszliśmy go z dala po krzakach i później nikt już nas nie niepokoił.
Mapy tego parku są trudne do zdobycia. Znaleźliśmy fajną topograficzną na półce w guesthousie i sobie pożyczyliśmy. Po powrocie ją oddaliśmy więc może jeszcze jest.
zgłoszone do moderacji
Stanisław Garbaszewski 17:34 | 01.06.2010
Dzięki za informacje. Gdybyś jescze mógł powiedzieć czym tam najlepiej dojechać
zgłoszone do moderacji
Hrihorij 11:15 | 01.06.2010
Hej.7 dni wystarczy na pobieżne posmakowanie Gobi. W jeden dzień docieracie w do Dalandzagdad i robicie 4-ro dniowy treking ( Wąwóz Jolin Am, Hongoryn Els, Park narodowy Gurwan)
Druga opcja:
Wypad nad Chubsuguł. Czasu wystarczy.
Ewentualnie wariant najbliższy. Park Narodowy Terelj leżący na NE od Ułan Bator. (piękna tajga)
We wszystkich tych miejscach byłem w ubiegłym roku i polecam.
Współczuje Wam, że musicie wybierać.
zgłoszone do moderacji
Stanisław Garbaszewski 22:40 | 31.05.2010
Po pobycie nad Bajkałem planuję się przemieścić się do Mongolii. Wizę mam od 14.VII, natomiast samolot do Polski 22.VII. Jedzie ze mną jeszcze 2 osoby. Co można zwiedzić w tak krótkim czasie i żeby była pewność zdążyć do Ułan Bator na odlatujący samolot. Ewentualnie zapraszam chętnych do przyłączenia się do naszej grupy (np. wspólne wynajęcie środka transportu)
zgłoszone do moderacji