/ / KOLUMBIA > Kolumbia CZERWIEC - LIPIEC 2018 > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Kolumbia CZERWIEC - LIPIEC 2018

kategoria podróże po świecie

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 13:04 | 29.12.2017

Hej

Kolejna podróż przed nami - tym razem rozstajemy się z naszą ukochaną Azją i lecimy w drugą stronę - KOLUMBIA.

Bilety są w trakcie poszukiwań, okres niestety w przyszłym roku to CZERWIEC lub LIPIEC

Pytania następujące:
1. ma ktoś doświadczenie z pogodą w tym terminie ? Oczywiście klimat się zmienia i ciężko go przewidzieć natomiast zawsze lepsze Wasze doświadczenie niż średnia historyczna - tutaj interesuje nas głównie północna część kolumbii + wyspa San Andres

2. Plan wstępny: BOGOTA - CALI - MEDELLIN - CARTAGENA - SAN ANDRES (chill and relax)

3.Wypożyczalnia samochodów (doświadczenia Wasze) - po Kubie jeździliśmy wypożyczonym i tak też chcemy zwiedzić Kolumbię.

4. Noclegi temat dla nas jasny.
5. O bezpieczeństwo się nie boimy

6. Co warte jeszcze zobaczenia (18 dni mamy)
7. Noclegi w wymienionych miastach macie miejscówki dzielnice ulubione? tak by wieczorem życie nie zamierało i jedzenie - street food było na wyciągnięcie ręki ( taki Khao San w Kolumbii :)

Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękujęmy !

jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 14:20 | 29.12.2017

18 dni to niespecjalnie duża jak na tak rozległy kraj. W zeszłym roku byliśmy tak przez ok miesiąc (od 18 czerwca do 19 lipca).
1. pogodę mieliśmy przez większość czasu bardzo dobrą. Dni z całkowitym zachmurzeniem i deszczem mieliśmy tylko 2, z pogoda mieszaną (pół na pół z słońce i chmury z małymi przelotnymi deszczami - ok. 10, reszta dni o zdecydowanej przewadze słońca.
2. Wyrzuciłbym Cali - nie ma tam nic wartego zobaczenia. Medellin jest w miarę ciekawym miejscem - przed wszystkim z uwagi na uliczne rzeźby Botero (i jego muzeum), także ładne położenie i ciekawe rozwiązania komunikacyjne (polecam przejazd kolejką linową do pobliskiego parku narodowego).

6. Natomiast polecałby wizytę w Villa de Leyva - niezwykle urokliwe miasteczko z kolonialna zabudową. Tutaj możesz zobaczyć kilka naszych zdjęć z tego miasteczka (i oczywiście innych miejsc Kolumbii):

http://www.art-kozien.cracow.pl/16_Villa_de_Leyva.html

Fajnym punktem jest też park Tayrona położony na wschód od Cartageny na wybrzeżu morskim

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 10:04 | 31.12.2017

Jaszon rewelacja.

Dziękujemy za podpowiedź i faktycznie z CALI rezygnujemy,

Niestety z urlopem nie damy rady więcej, max to jest to 18 dni i to takie naciągane tam gdzie pracujemy (krzywo patrzą :) )

Masz lub macie może doświadczenie z wypożyczalniami samochodów?
Bezpieczeństwo, styl jazdy kierowców, oszuści w wypożyczalniach (szkody samochodów ukrywane itp )

Co do pogody to rozumiem Jaszon, że również byliście w okresie czerwiec ?

Co do VILLA DE LEYVA piękne miasteczko - MUST SEE !

Również myślę o SANTANDER.

Dużo tego jest dlatego auto dla mnie będzie idealnym rozwiązaniem.

Będąc na kubie też 18 dni zrobiliśmy ponad 3000 km, zatrzymujesz sie tam gdzie chcesz, nie jesteś uzależniony od nikogo...

jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 16:30 | 31.12.2017

"Co do pogody to rozumiem Jaszon, że również byliście w okresie czerwiec ?"
Tak jak wcześniej napisałem byliśmy w Kolumbii w okresie 18 czerwca - 19 lipca, więc podobnym do Twojego planu.

Nie wypożyczaliśmy samochodu. Odległości w Kolumbii są znacznie, znacznie większe... I do tego w górach ( a to właściwie cała Kolumbia) zwariowanie kręte. Jednak pewnie samochód da Wam większą mobilność.

pozdrawiam

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 19:30 | 31.12.2017

Po pierwsze pomyślcie o przelotach wewnętrznych, wtedy można byłoby coś dołożyć do tego waszego planu .... np. coś na południu San Agustin / Tierradentro / Popayan.

Po drugie: Zona Cafetera, czy miejsca w stylu Salento i wtedy dolina Cocory albo Salamina.

Co do wypożyczenia samochodu: drogi są płatne, styl jazdy mocno południowy.

Noclegi: w Cartagenie nie ma problemu, cała starówka jest pełna różnych hotelików na każdą kieszeń, w Bogocie ciężej, ale też się coś znajdzie.

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 20:34 | 01.01.2018

Ok wzieliśmy kilka Waszych rad i trasa wygląda następująco:

31.05.2018 lądujemy w BOGOCIE

02.06.2018 wyruszamy do VILLA DE LEYVA (BUS z BOGOTY)

04.06.2018 wyruszamy do SALENTO (BUS z VILLA DE LEYVA do BOGOTY, później lot do PEREIRA i transportem złapanym do SALENTO. Chyba, że macie jakś inną propozycję?

06.06.2018 wyruszamy do MEDELLIN bus do PEREIRA i samolot do MEDELLIN

08.06.2018 wyruszamy do CARTAGENY (lot z MEDELLIN) - podczas pobytu w Cartagenie chcielibyśmy zobaczyć PARK TAYRONA - natomiast spora odległość jest od Cartageny - macie jakiś pomysł?

Na sam koniec 3 dni chcemy spędzić na wyspie SAN ANDRES - mały chill po podrózy.

Jak zacząłem to analizować, mało czasu :( może uda się jeszcze cały pobyt wydłużyć o jeden dzień...ale to już MAX.

Macie pomysł jak to logistycznie ogarnąć ? może kolejność zmienić?

Jedną z opcji jaka mi przyszło do głowy to szukać lotu z Europy do BOGOTY a wylot z CARTAGENY by już nie tracić czasu na powrót do stolicy...

Maja z Podlasia dołączył
12.12.2017

Maja z Podlasia 02:42 | 02.01.2018

Drogi bardzo dobre, paliwo tanie, punkty poboru opłat. Jeżdżą normalnie. Wypożyczalni sporo ale jest dość drogo. Za chevroleta March (sprawdził się polecam) na 13 dni zapłaciliśmy 700 euro.
Zrobiłbym tak: Wypożyczalnia w Bogocie i samochód na 2-3 dni do Medelin, tam go zostawić, następnie przelot wewnętrzny do Cartagena, tam znowu samochód na zwiedzanie okolicy i tym samochodem dojazd do Santa Marta. Tam Park Taurona i Ciudad Perdida w dżungli jak chcecie pomachać maczetą. Powrót samolotem do Bogoty.
Tanie wewnętrzne linie Viva Colombia. Spróbować danie bandeja paisana, hotel w Bogocie w samym centrum przy muzeum złota (La Candelaria), w Cartagenie blisko centrum historycznego, ale nie w samym bo drogo (Getsemani) w Medelin polecam dzielnicę el Poblado.
Proszki tanie, kobiety piękne, jedzenie dobre, ludzie mili, pogoda super. Nic tylko zostać na stałe, co mi się może uda w przyszłym roku.
Powodzenia, będziecie mieli wspaniały czas.
Saludos!

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 10:35 | 02.01.2018

Dziękujemy za cenne wskazówki.

Można wiedzieć z jakiej wypożyczalni korzystaliście ?
Gdzieś na jednej z relacji wyczytaliśmy, że przy oddaniu auta wyszukali na siłe rys na samochodzie których nie zaznaczyli przed wypożyczeniem i mieli dość nie miłą sytuację...

Kolejny temat, co z tymi "bojówkami" które wystepują w niektórych regionach kolumbii, czy droga z BOGOTY do VILLA DE LEYVA, później do SALENTO i MEDELLIN jest bezpieczną drogą?

O jakość dróg i sposób jeźdzenia się nie martwimy, Kuba miała mega kiepskie drogi (akumulator nam pod wypływem dziur się wyrwał :) a Azja pod względem jazdy dla nas mały hardcore ale 1 dzień i już wszystko było z górki...

Później tak jak piszesz, samolot z Medellin do Cartageny i tam na miejscu.

Tak patrząc na ten plan nie chce bookować z góry noclegów, raczej zostanę przy tym co robiliśmy na Kubie czyli dojeżdzamy do punktu i sie rozglądamy za noclegiem

Maja z Podlasia dołączył
12.12.2017

Maja z Podlasia 02:13 | 03.01.2018

"Localiza rent a car" blisko lotniska, przyjeżdżają po Ciebie na lotnisko i wiozą do biura. Żadnych problemów przy zdaniu samochodu, tylko musieliśmy zapłacić dodatkowo za jego mycie :)
Jak macie obawy wystarczy przecież nagrać telefonem krótkie video podczas odbioru auta gdzie wszystko będzie udokumentowane. Gdzie problem?
Trasa Bogota- Medelin super, spaliśmy w połowie drogi w El Dorada. Innych dróg o których wspominasz nie znam.
Nie czytajcie głupot na temat " bojówek", Kolumbia to najbezpieczniejszy kraj ze wszystkich swoich sąsiadów.

jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 15:34 | 03.01.2018

"Nie czytajcie głupot na temat " bojówek", Kolumbia to najbezpieczniejszy kraj ze wszystkich swoich sąsiadów."

To raczej bardzo subiektywne wrażenie. Ja po pobycie w San Pedro de Sula (Honduras) mogę napisać, że czułem się bezpiecznie bo wokół mnie nic się nie działo, Nikt mnie nie napadł ani nie zaczepił. Trupów nie widziałem. A to jest ponoć najbardziej niebezpieczne miasto świata. Rekordzista w liczbie popełnianych zbrodni. Ale ja idąc ulicami tego miasta nie czułem zagrożenia i mógłbym napisać - nieprawda to najspokojniejsze miasto. Dopóki bym mi się coś nie przytrafiło.

Kolumbia rzecz jasna nie jest obecnie tak groźna jak jeszcze parę lat. Jednak w Bogocie będąc w muzeum policji rozmawialiśmy z bardzo sympatycznym policjantem. Zaprowadził nas na dach gmachu i pokazywał palcem gdzie można swobodnie i bez obawy łazić nawet w nocy (na pewno La Candelaria i okolice Plaza de Bolivar, tam zresztą głównie zatrzymują się turyści), ale też wskazał dzielnice gdzie nawet policja nie zagląda.

Resztki dawnych partyzanckich oddziałów różnych formacji nadal jeszcze działają w rejonach południowo -wschodnich. Również na drogach na południe od Papayan zdarzają się napady.

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 20:07 | 03.01.2018

Cenne wskazówki dajecie.

Raczej zdecydujemy się na wypożyczenie auta i od 2 czerwca do 6 będzie w trasie od VILLA DE LEYVA oraz SALENTO i auto zostawimy w MEDDELI z którego udamy się już samoltem do CARTAGENY.

Co i jak z wypożyczeniem to wiemy by foty porobić, tak też robiliśmy w Europie, na Kubie czy Azji nigdy nie mieliśmy problemów, braliśmy auta w sieciówkach jak AVOS , HERTZ itp.
Najbardziej obawiamy się w przypadku problemów brakiem znajomości języka Hiszpańskiego - tylko Angielski.

Bojówek hmmm nie będę mówił, że się nie boimy, natomiast patrząc na mapę Jaszon to w tamte okolice co piszesz PAPAYAN nie będziemy się zapuszczać.

ddoris dołączył
17.07.2016

ddoris 14:30 | 06.01.2018

Jak będziecie w Medellin i to autem to koniecznie odwiedźcie Guatape.
Plan napięty, ale wykonalny.
Kolumbia to piękny i wbrew pozorom całkiem bezpieczny teraz kraj, choć jak wszędzie trzeba zachować granice rozsądku, może na południu zdarzają się jeszcze bojówki, ale tam się nie zapuszczacie z resztą jak większość turystów.
Ja akurat mówię po hiszpańsku, ale wydaję mi się że w Kolumbii zwłaszcza w miastach jest lepiej z angielskim niż w wielu krajach ameryki płd. poza tym mają już całkiem nieźle rozwiniętą infrastrukturę turystyczną, więc dacie radę;)

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 16:38 | 07.01.2018

Guatape mamy na liście :)

Plan napięty ale ogarniemy (najwyżej na miejscu coś zmodyfikujemy :) )

Dziękujemy wszystkim za pomoc.

Teraz polujemy na bilety i fruuuu !

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl