Forum dyskusyjne
Czy lipiec to dobry okres na trekking w Nepalu
kategoria podróże po świecie
kraj Nepal
radzias 12:56 | 13.01.2007
Witaj Camaro!
Probujesz byc kontrowersyjny, by zrobic z tego watku drugie "Indie"?? ;) Nie ze mna te numery Bruner ;-) no ale dobra, zaprezentuke swoje stanowisko:
Zgadza sie ze wyrab lasow to istotny problem w tym regionie. Mozna napotkac na cale zbocza, na ktorych pozostaly juz tylko pniaki. Podobno juz sie za to wzieli, ale optymista bym nie byl...
Poza tym nie dramatyzowalbym, tak bardzo, ze to przez nasza "herbate" wycinaja lasy. Akurat wysoko w gorach i to wlasnie na szlakach trekkingowych, pali sie w piecu wysuszonymi plackami jakow a nie drzewem! Palenie drzewem mozna zauwazyc w nizszych partiach, a tam akurat turystow jest niewielu. Rabunkowa gospodarka drewnem zrobila najwieksze spustoszenia w latach 80tych, a przeciez najwiekszy najazd turystow jest od lat 90tych. Aczkolwiek zgadzam sie z Toba ze ekologia w Himalajach to bardzo wazna kwestia, o której wiekszosc "tubylcow" nigdy nie slyszala.
camaro 10:31 | 13.01.2007
Drodzy podróżnicy,Czy ktoś zdaje sobie sprawę z tego, że podroż do Nepalu pociąga za sobą silna dewastację tamtejszego wysokogórskiego środowiska, które ze względu na trudne warunki klimatyczne tylko z trudem regeneruje się, jeśli wogóle? Myślę tu o wyrębie ( przez tubylców) karłowatych drzew rosnących wysoko w górach celem zagotowania wody na herbatę czy kawę dla strudzonego turysty. Jeszcze niedługo, a drzewa na zawsze znikną z himalajskiego pejzażu L.
Jeśli już ktoś naprawdę musi odwiedzić te strony to proszę o tym pamiętać. Ja osobiście zrezygnowałem z podroży do Nepalu.
Może ktoś ma inne zdanie na ten temat?
radzias 20:14 | 12.01.2007
Raczej nie dobry okres. Najlepszy okres to koniec września (zaraz po monsunie) - poczatek listopada. Dobry jest tez okres od polowy kwietnia do maja. Przed kwietniem bym nie ruszal, snieg moze przeszkadzac w przejsciu Thorung La. Czym blizej monsunu tym powietrze mniej przejrzyste i tym gorsze foty przywieziesz ;]
jedrzej 17:05 | 12.01.2007
Nie byłem w lipcu w Nepalu. Byłem w grudniu między innymi na trekkingu w masywie Annapurny. Widoczność była doskonała. Temperatury w dzień w granicach kilkunastu stopni Celsjusza. nocami było trochę chłodno, Spaliśmy w teahousach, Są to małe bardzo prosto urządzone schroniska. Najlepszy okres na trekking to październik, listopad ale wtedy jest niesamowity tlok (odradzam). Bylismy też w Himalajach na przełomie marca i kwietnia, (granica nepalsko-hinduska) w masywie Sandakphu. Pogoda była słoneczna ale widoczność nienajlepsza za to było cieplej i kwitły rododendrony. W okresie lata nawet samoloty z Europy nie latają do Kathmandu.
zgłoszone do moderacji
sindra 22:31 | 11.01.2007
W takim razie odradzasz lipiec? Jest az tak dramatycznie? Może cos wiecej na ten temat....
zgłoszone do moderacji
jedrzej 20:10 | 11.01.2007
Nie dość, że góry w chmurach to jeszcze mogą Ci pijawki wpadać za kołnierzsindra 14:46 | 11.01.2007
WitamWybieram sie do Nepalu w lipcu. Poradzcie mi prosze czy jest to dobry okres na trekking wokół Annapurny? Jest to ponoc pora monsunowa. Czy opłaca sie tam wtedy pojechac? Czy góry nie sa przesłoniete chmurami?