Forum dyskusyjne
Wiza Włochy-Chiny
kategoria podróże po świecie
kraj Chiny
patrycja318 20:43 | 30.08.2011
Proszę o pomoc w sprawie wizowej. Obecnie mieszkam we Włoszech, chcę odwiedzić mojego chłopaka który pracuje w Chinach...co z tą wizą??? we włoskim biurze podróży odesłano mnie z kwitkiem, mówiąc, ze takie sprawy muszę załatwić w chińskiej ambasadzie w Polsce, w innym biurze Pani powiedziała, że teoretycznie mogę zrobić to w chińskiej ambasadzie na terenie Włoch, ale na własną rękę, oni mi nie pomogą...do ambasady dodzwonić od tygodnia się nie mogę:( a czas ucieka... ktoś wie jak to załatwić ??? jakie dokumenty są mi potrzebne, będę mieszkala u narzeczonego więc nie mam rezerwacji hotelowej, czy to będzie przeszkodą przy załatwianiu wizy???Może to infantylne pytanie, ale nie wiem jak sobie z tą sytuacją poradzić...będę wdzięczna za pomoc...
Beata & Tomek Globetrotting 13:15 | 31.08.2011
my mamy podobna sytuacje ale w UK. i mozna bez problemu zlozyc wniosek nawet jak sie jest innej narodowosci - ale samemu. Potrzebne bedzie zaproszenie prawdopodobnie i bilet powrotny albo poszukaj po prostu jakiegos hotelu i wpisz jego adress ze tam bedziesz zostawac. Wniosek mozna pobrac ze strony ambasady i potem zlozyc wypelniony juz z dokumentami. reszta tez powiina pisac na ich stronie. W UK zajmuje sie tym specjalna agencja rzadowa a nie ambasada ale mowa o tym na stronie rzadowej. Oplata dla obywateli PL jest 0 tylko trzeba zaplacic oplate za usluge.Powodzenia
B
marta 12:15 | 01.09.2011
Witam,do chińskiej ambasady rzeczywiście nie da się dodzwonić, próbowałam nieraz, może warto spróbować przez agencję, trzeba dostarczyć im komplet dokumentów i załatwiają wszystko. Nie trzeba żadnych rezerwacji hotelowych ani biletów lotniczych.
dw1 15:46 | 01.09.2011
U nich jest jak czapka stanie. Każda jednostka ma swoje procedury. Jak jedziesz z grupą wystarczy rezerwacja wycieczki i jakieś pisemko od tour operatora. Zresztą ten ostatni pośredniczy w załatwieniu wizy. Jak jechałem na własną rekę to poprosili o zaproszenie. Dostałem je z firmy, która przy okazji odwiedzałem. Natomiast regionalizację niestety nadal mają i robią problemy, jak idziesz do konsulatu nie obejmującego Twojego miejsca zamieszkania / pochodzenia czy co tam jeszcze biorą pod uwagę.
krukski 17:15 | 01.09.2011
hej! ja staralem sie o wize chinska w Londynie i nie ma z tym problemu, trzeba wypelnic aplikacje ze zdjeciem, paszport i osobna deklaracje jesli starasz sie o wize w kraju innym niz zostal wydany twoj paszport, czas oczekiwania 5 dni roboczych. na wniosku nie trzeba wpisywac gdzie sie zatrzymujesz, pytalem o to przy skladaniu aplikacji i powiedziano mi ze nie wymaga sie tych informacji od europejczykow, zaproszenie tez nie jest potrzebne. wszystkie informacje podane sa na stronie internetowej ambasady przynajmniej tej londynskiej. powodzenia
patrycja318 09:18 | 19.02.2012
Po powrocie z Chin :) Historia z wizą zakończyła się szczęśliwie, po odwiedzeniu ogromnej ilości biur podróży wreszcie znalazłam jedno, które bez większych problemów pomogło mi w zorganizowaniu spraw wizowych...okazało się, że pracownicy pozostałych agencji NIE CHCIELI, zająć się tą sprawą, kłamstwem więc było ich zbywanie mnie słowami ''NIE MOŻNA tego załatwić'' ah Ci Włosi ;)Jak załatwiono sprawę- w agencji otrzymałam plik dokumentów do uzupełnienia, do nich dołączyłam swój paszport, dokument ''residence'' ( zameldowanie na terenie Włoch), zaproszenie od firmy dla której pracuje mój chłopak, rezerwację biletów lotniczych...i gotowe, po 2 tygodniach sprawa rozwiązana....