Forum dyskusyjne
Wielki Mur
kategoria podróże po świecie
kraj Chiny
Smok-1 12:53 | 12.01.2013
Może głupie pytanie, ale za co płaci się za zwiedzanie Wielkiego Muru: podejście pod, czy wejście na górę ? Był ktoś może w tych mniej okrzyczanych turystycznie miejscach - poza Badaling, chodzi mi o sekcje: Juyongguan, Huanghuacheng, Mutianyu, Gubeikou, Simatai, Jinshanling. Będę wdzięczny za info.
Bo1 13:06 | 12.01.2013
nie ma głupich pytań :) - oprócz Badaling, byłam w Simatai. Podejście, wejscie, muzeum czyli masz w bilecie wszystko.
Smok-1 13:22 | 12.01.2013
Bo, a są jakieś miejsca nie obstawiane przez turystów ? Gdzie można sobie w spokoju pokontemplować, bez tłumów ?
Jadu 14:20 | 12.01.2013
ja byłem w Badaling (http://www.powerhousemuseum.com/walkingthewall/files/2007/05/img_6166.jpg) i w Mutyaniu (http://www.mutianyugreatwall.net/uploads/image/Site3.jpg) oczywiście nie zawsze tak jest, ale Badaling jest najbardziej zatłoczony, za to najlepiej utrzymany. W tygodniu poza wycieczkami Chińczyków polecam ten drugi ;)
[konto usuniete] 19:50 | 12.01.2013
bilet !! to pomylka..szukasz na mapie miejsca gdzie droga przebiega blsko muru , wsiadasz w autobus i juz.. druga opcja to taxi z hostelu/4osoby 100$/ i wiezie w miejsce nie komercyjne /przez krzaki przedzierasz sie do "dziury" w murze a potem...robisz co chcesz...peace !
Smok-1 21:24 | 12.01.2013
Wiesz, 100 dolców to dużo, chyba że chodziło o 100 Y ?
bigmark 10:38 | 13.01.2013
Mutianyu jest w porządku , na szczyt Muru jeździ kolejka, warto skorzystać , bo z powrotem zjeżdża się bobslejami, fajna zabawa, ale oczywiście płatna dodatkowo. Co do tłumów zwiedzających to owszem- są , ale wystarczy przejść sie po Murze kilkaset metrów w jedną czy drugą stronę od wejścia i jesteś praktycznie sam. Im dalej tym lepiej , ale to już zależy tylko od ciebie. Podobnie z porą zwiedzania- im wcześniej tym mniej ludzi. I raczej chodzi o 100$ za taxi , może nawet więcej. Sprawdź oferte liniowych autobusów, na pewno jest taniej ale wymaga troche zachodu, bo ciężko się dogadać.
sitha 15:05 | 13.01.2013
WitajGeneralnie placisz za wejscie na mur.Najtaniej jest w Gubeikou ok 12 zl.Jakosc muru w Simatai i Jinshanling podobna jak w Gubeikou./Simatai jest aktualnie w remoncie/.
W Gubeikou po sezonie bedziesz sam na sam z murem i jakies dziwnie dlugie ptaki. O bilet sie nie martw gosc Cie znajdzie, Dojazd ze stolicy w jedna strone ok 15 zl.
Jak masz czas to Badaling tez mozna zobaczyc.Nawet bez wejscia na mur bedziesz mial obraz calosci.Ze stolicy autobus 919 kilka zlotych w jedna strone.
[konto usuniete] 19:25 | 13.01.2013
100 $ to duzo ,..ale na 4 osoby /w hostelu zawsze sa chetni/ to wychodzi 25 $ /75pln/ i masz mur dla siebie ! a jak policzysz bilet i autobus to i tak wyjdzie wiecej !! jest tez opcja bezplatna /caly dzien woza Cie po sklepach i na koniec 15 min muru... Twoj wybor ! peace
Smok-1 22:12 | 13.01.2013
Czyli nie ma to jak stolica. W Yunnan za 100 Y wynajmowałem dziennie gościa z motorynką, też na cały dzięń, i tylko dla siebie... Dzięki za wszystkie info
[konto usuniete] 18:38 | 14.01.2013
Kto pyta , nie bladzi...
marcyl 12:25 | 15.01.2013
Simatai, Jinshanling - bardzo ciekawa trasa 20 wież do przejścia to ok 5 godzin marszu czasem bardzo strome podejścia , czasem duże nie zrekonstruowane fragmenty, można też wybrać wersję łatwiejszą wjechać wyciągiem i przejść tylko połowę do następnego wyjścia - braliśmy wycieczkę z hostelu z przewodnikiem ,żadnych muzeów , sklepów ani fabryk jadeitu - polecam
Smok-1 20:27 | 27.02.2013
Byłem, widziałem, wróciłem. Jak ktoś chce, odpowiem na szczegółowe pytania