Forum dyskusyjne
program wyprawy
kategoria podróże po świecie
kraj Peru
signiorina 18:01 | 24.03.2013
Witam,bede w Peru koncem kwietnia. Poki co mam wstepny plan co chcielibysmy zobaczyc.
Chcialam zapytac czy ktos z doswiadczeniem, kto byl juz w Peru bylby tak uprzejmy i rzucil okiem na moj wstepny zarys trasy i podpowiedzial, czy jest wykonalny, biorac pod uwage podroz lokalnymi srodkami transportu? autokary nocne i jeden albo dwa loty wewnetrzne po kraju (jakie linie sa najtansze?).
Przylatujemy do Limy poznym wieczorem, (jak najtaniej i najbezpieczniej dostac sie do centrum w nocy?)
Bedziemy mieli do dyspozycji 18 dni, 19dnia rano wylot z Limy.Chcemy zobaczyc Wyspy Ballestas i Park Ica (1 dzien)- Arequipa i Canion Colca- Puno i jezioro Titicaca z wyspami Uros- La Paz-Moon Valley-Pustynia Solna- Cuzco i Machu Picchu, jak starczy czasu to 1 dzien Park Manu- powrot samolotem do Limy.
Prosze o rade, jak najlepiej to zaplanowac, aby sie udalo wszystko zobaczyc. Czy trzeba kupowac z wyprzedzeniem bilety wstepu do MP i jaki pakiet wybrac? Slyszalam, ze wprowadzili dzienne ograniczenia jesli chodzi o ilosc odwiedzajacych.
bede wdzieczna za wszelkie rady
Pozdrawiam
arysto 13:27 | 25.03.2013
Witam!Program bardzo dobry. Tylko musisz dobrze rozplanować czas i koszty, bo niekiedy wyskakują ciekawe rzeczy, a czasu lub środków brak.
Z lotniska do centrum w nocy najlepiej i najszybciej dostać się taksówką - niestety musicie liczyć się z tym, że zostaniecie orżnięci na cenie, ale niestety Lima jest tak ogromnym miastem, że nie ma innego wyjścia. Najlepiej jakbyście poprosili kogoś miejscowego by dogadał się co do ceny i miejsca. Najlepiej nawet żebyście się nie pokazywali bo sama obecność turystów dubluje cenę, szczególnie w nocy.
Kolejna rzecz to bilety do MP i lot Cuzco-Lima. Musicie sprawdzić ich dostępność na stronie MP i kontrolować ja cały czas. Wprowadzono ograniczenia ilościowe i nie wiem jak w kwietniu będzie z ich dostępnością. Osobiście byłem poza sezonem i bilet kupowałem dzień przed wejście. Jeśli macie czas i chęci to polecałbym zostać tam 2-3dni bo jest na prawdę dużo do zobaczenia i można zrobić świetny trekking. Jeśli chodzi natomist o lot to tutaj warto kupować bilety jak najszybciej, bo ceny dla turystów i swoich są diametralnie różne i bilety na niektóre loty szybko się kończą.
Jak będziesz miała bardziej szczegółowe pytania pisz śmiało!
Gabi145 15:45 | 15.04.2013
hej ja mam pytanie. Będę na miejscu tylko 2 tygodnie i zastanawiam się czy najpierw jechać Lima-Cuzco i się cofać z powrotem do Limy, czy z Limy po kolei zwobaczyć pare miejsc i na końcu Cuzco i powrót do Limy, bez Boliwii. Z góry dzięki.
Alek32 22:58 | 23.04.2013
Jako pustyni solnej chyba nie masz na myśli Salar de Uyuni ( Boliwia ) , bo z odwiedzeniem tego miejsca w 18 dni to dość ekstremalne tempo ?
Jacky 20:03 | 25.04.2013
Cześć signiorina. Kilka sugestii do planu. Całkiem niezły (podobny zrealizowałem niedawno) Kilka więc sugestii:Zarezerwuj przez net nocleg w Limie po przylocie (bo chyba po 12 godz lotu z Europy nie chcecie spać na lotnisku ani na ławce a spacery nocą po Limie odradzam) i poproś w recepcji o transport z lotniska za uzgodnioną cenę. Człowiek z hotelu będzie czekał na was przed wyjściem Ja tak zrobiłem.
W Peru jest wiele firm przewoźniczych trzeba po prostu znaleźć odpowiednią.
Odległości są ogromne więc podróżowanie w nocy będzie koniecznością. W-y Ballestas i PN Paracas polecam - super natomiast Uros -cepelia pod turystów.
Bez Salar de Uyuni wyjazd do Boliwii jest bez sensu. Słaba infrastruktura złe drogi itp. Do tego dopiero końcem maja opada woda na salarach i można jeździć tam jeepem wczesnie są zalane a jest to moim zdaniem jedno z najpiękniejszych miejsc na ziemi, choć w hotelach solnych w nocy temp.poniżej zera.
Bilet na samo Mach nie jest wielkim problemem ale dojazd (jeździ tylko pociąg) Ja zrobiłem tak. Zarezerwowałem przejazd z OIllantaytambo do Aguas Callientes przez net na wyliczony dzień oraz na powrót. W Agusa nocleg bez problemu. Samo MP magiczne. Dojazd do MP ok 10 $ w jedną stronę można iść pieszo 12 km. Arequipa super szczególnie klasztor Santa Catalina i Juanita. Colca z Cruz del Condor niezapomniane. Pozdro.
Atamanka 01:57 | 27.04.2013
hejkaNajpierw robic trase z Limy wybrzezem do Cuzco a nie leciec i nabawic sie choroby wysokosciowej, ktora popsuc moze caly pobyt w Andach :)