Forum dyskusyjne
PERU BOLIWIA Salar de Uyuni plan do weryfikacji
kategoria podróże po świecie
kraj Peru
kayuss 19:34 | 22.02.2015
mi tez sie wydaje, ze na Lime jeden pelny dzien to wystarczajaco i lepiej ten dodatkowy dzien spedzic w Cusco albo Uyuni. Taki 3h wypad na jezioro to tez styka jak chcesz tylko odhaczyc jezioro. Spalem na Taquile i jest ladny widok ale jak masz taki harmonogram to chyba sobie lepiej odpuscic bo, az takiego wow mega przezycia nie ma.Wycieczka na uyuni bardzo fajna. Mialem 3 dniowa i mi sie bardzo podobalo. Mysle, ze warto.
zgłoszone do moderacji
Sylwia Perkowska 18:16 | 20.02.2015
Hej Aniu jeszcze może taka moja rada dla Ciebie podczas planowania wyprawy:Przed pojdęciem ostatecznej decyzji o tym, co zamierzasz zwiedzić, proszę usiąć spokojnie i zastanów się nad poniższymi kwestiami:
Po pierwsze, zastanów się, jaki masz budżet na wyprawę i czy chcesz wszystko organizować na własną rękę, czy też z pomocą agencji – np. niektóre atrakcje. Nieco inaczej sięwszystko planuje, gdy ma siębudżet bardzo organiczony, a nieco inaczej, a raczej zupełnie inaczej, gdy ma się pewne oszczędności.
Po drugie i najważniejsze: co kochasz, co Ci sprawia największą radość w podróżowaniu, w tym czy są to góry, czy są to wszelkiego rodzaju zbiornki wodne ocean, jeziora, rzeki, itp, czy są to ruiny i historia, czy ludzie, życie lokalnych społeczności w krajach, które odwiedzasz, czy są to jakieś konkretne rodzaje krajobrazów?
Równolegle zastanów się, jakie aktywności lubisz najbardziej, tj. czy trekking, czy rowery, czy konie, kajaki, a może wspinaczkę wysokogórską? I tu także, czy wolisz aktywny wypoczynek, czy może bardziej objazdowy, czy z aktywnościami podnoszacymi adrenalinę, czy raczej nie, itp.?
Pamiętaj, że Peru i Boliwia mają ogromnie wiele do zaoferowania, wszystko czego dusza zapragnie. Pytanie tylko co lubimy, jakąmamy sprawność fizyczną, ile mamy czasu i jakimi środkami finansowymi dysponujemy.
Mam nadzieję, że te ogólne bardzokwestie (ogólne, ale w mojej ocenie niezmiernie ważne), trochę Ci pomogą.
Nie czuję się na siłach pomóc Ci zaplanować czegokolwiek, bo musiałabym gdybać i pomagać z uwzględnieniem tego co ja lubię, a nie tego co ważne dal Ciebie. A Ty przecież, jak każdy z nas, jesteś indywidualnością, i na pewno są rzeczy, które nade wszystko Cię,interesują, o których marzysz, by je zobaczyć, i nie koniecznie są one takie same jak dla innych podróżujących.
Aby zaplanowaćdobrze wypraw, trzeba między innymi odpowiedzieć sobvie na pytania, które powyżej zaprezentowałam i na które warto byłoby, żebyś nie tylko Ty sama sobie odpowiedziała, ale także, aby wszyscy inni, którzy ewentualnie będą Ci pomagać i których będziesz oo tę pomoc prosić, też tę wiedzęi mieli. Tylko w ten sposób, w mojej ocenie uda Ci się uzyskać pomoc rzetelną, z której z radością będziesz mogła korzystać w trakcie Twojej podróży.
Pozdrawiam Cię jeszcze raz bardzo gorąco
Sylwia
zgłoszone do moderacji
Sylwia Perkowska 17:43 | 20.02.2015
Co do planu nie podpowiem, bo musialabym go ulozyc od poczatku i wszystko Ci poprzewracac, a nie o to tu chodzi. Moze tak podpowiem tylko, ze jak juz bedziesz w Puno, to warto wybrac sie po stronie Boliwii na wyspe Slonca na jeziorze Titicaca. Warto zostac tam choc na jedna noc, mozna tu sobie zorganizowac, samemu rzecz jasna, bardzo relaksujacy trekking :-)Wracanie do Limy i potem do La Paz to w mojej ocenie opcja nie bardzo trafna, i serdecznie Ci to odradzam. Strata czasu i pieniedzy, no i szansy na zobaczenie, w tzw. miedzy czasie, wielu ciekawych rzeczy. Jak lubisz wspnaczke wysokogorska, to warto przyzostac w Boliwii , jak juz bedziesz w Puno masz do Boliwii rzut beretem, i wowczas najpiet Wyspa slonca a potem La Paz i tu mozesz zlaiczyc 6000 - tysiecznika o nazwie Huayna Potosi Ale nie znam Twoich mozliwosci fizycznych. Ogolnie gora jedna z najprostrzych do wejscia, nie techniczna. Frajda ogromna. Kazdy kto lubi trekkingi, o ile uda si epokonac chorobe wysokosciowa, da sobie rade.
W Limie, w czasie w ktorym przyjedziesz bedzie szaro i ponuro, wiec ja na Twoim iejscu zostalaym w Cusco. Znam Cusco region bardzo dobrze, i jest tam zwiedzania na lata doslownie. Wiec jak juz musisz o Lime zachaczyc to max 1 dzien, reszte poswiec na Cusco region.
Pare tras, ktore moze Cie zainspiruja znajdziesz na moim blogu www.sylwiatravel.com
Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie i zycze udanej wyprawy.
zgłoszone do moderacji
suave 20:32 | 19.02.2015
Peru to moja "druga ojczyzna" i tylko do samej puszczy nie wybieram się krócej jak na miesiąc.
zgłoszone do moderacji
Smok-1 20:28 | 19.02.2015
Sugerowałbym podobnie jak suave - nie ma sensu latać, bo i tan nie zobaczysz wszystkiego, a wypad do Boliwii tylko na Salar to rzeczywiście małe nieporozumienie, poza tym będąc np w Kanionie Colca też polecam co nieco pochodzić (wycieczka po punktach widokowych nie zawsze to gwarantuje). Szczerze powiem, chorowałem na podobną "chorobę" rok temu (czyli jak zmieścić 2 tygodnie w Peru (dało się z jednym lotem) ale po roku wróciłem ...
zgłoszone do moderacji
suave 20:19 | 19.02.2015
Jeśli popłynie na Tekuile to automatycznie zaliczy Uros:)Uyuni niesamowite miejsce, ale może dać sobie spokój z Boliwią i dokładniej pozwiedzać Peru zaliczyć puszczę tropikalną np w Iquitos, Puerto Maldonado lub Pucallpa łatwy i w miarę tani dolot. W drodze do Arequipa można pominąć Ica ale pominąć Nazca i Islas Ballestas wydaje mi się niewybaczalne:) tym bardziej że zamiast samolotu można wziąć wygodny i wiele tańszy autobus.
Polecieć na 2 -3 dni do Uyuni i darować sobie całą resztę Boliwi... to niewybaczalny grzech, a darując sobie te 2 dni tym razem wiadomo będzie już gdzie się spędzi następny urlop:)
zgłoszone do moderacji
Ania_123 12:11 | 19.02.2015
Dziekuje za odpowiedz, znalazlam loty do uyuni, z cuzco przez la paz, cena nie zacheca ale zalezy mi na 3dniowej wycieczce w uyuni, stad pomysl przelotu a nie przejazdu bo urlop nie jest dlugi
zgłoszone do moderacji
Smok-1 09:31 | 18.02.2015
Plan uzależniony od tego co chcesz zobaczyć i co Cie interesuje, kilka aspektów musisz wziąć pod uwagę. W Arequipie o ile wykupisz wycieczkę w biurze - jeśli tylko punkty widokowe w Kanionie Colca - to będzie najlepszy sposób - to po drodze będziesz już na prawie 5 tys. m npm - będzie mało tlenu. Nie musisz się nastawić na jeden bus do Puno, bo tam będzie kilkanaście firm, i odjazdy busów przez cały dzień. Zamiast Uros może lepsza będzie Taquile, albo jeszcze lepiej Isla del Sol (i Copacabana, ze 2 dni by doszły ....). W okolicy Puno polecam Sillustani. Machu Picchu - z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc - lepiej zarezerwować wcześniej przez internet (bilet + opcje przejazdu, bo to determinuje dni, i gdzie będziesz).Przelot do Uyuni z Cusco? A są takowe ? Bezpośrednio na pewno nic nie ma. Jeśli są to na pewno przez La Paz, a nie wiem czy nie przez Limę i będzie bardzo drogo. Poza tym w Uyuni masz opcję albo jednodniowej wycieczki, albo 3 dniową z noclegiem na Salarze - lepsza opcja.
Podsumowując wybrałaś sporo latania i chyba zbyt punktowo niektóre obszary ....
zgłoszone do moderacji
Ania_123 12:11 | 16.02.2015
Wybieram sie do Peru na przełomie kwietnia/maja. Prześledziłam wszystkie watki na forum i na tej podstawie ulozylam plan. Chciałam zapytać czy ktoś z doświadczeniem mógłby rzucić okiem, będę wdzięczna za ewentualne sugestie na temat wykonalności tego planu.Dzien 1 przylot do limy (5 rano), samolot do Arequipy ok. godz 13, przylot do Arequioy
Dzień 2,3 Arequipa + Colca kanion ( bez trekingu, tylko punkty widokowe)
Dzien 4 rano wyjazd do Puno ( wg rozkładu autobus dojeżdża do Puno o 14.30, zwiedzanie UROS ( nie zalezy mi za bardzo na tym punkcie programu wiec 3 godzinna popoludniowa wycieczka) + powrot nocnym autobusem do CUSCO
Dzien 5,6,7,8 CUSCO i okolice (Machu Picchu itd. – dokładny plan na te dni do ułożenia)
Dzień 9 przelot z Cusco do Uyuni ( przylot do Uyuni ok. 15)
Dzień 10/11 Sala de Uyuni, po zakończeniu wycieczki Uyuni nocny autobus do LA PAZ
Dzień 12 LA PAZ
Dzień 13 Wylot z LA PAZ do Limy
Dzien 14 Lima
Dzień 15 Lima
Dzień 16 Wylot z Limy do Polski
Układając w ten sposób zostały 2 pelne dni w Limie, czy nie warto byłoby wydłużyć CUZCO? Bądź 3 dniowa wycieczka na Uyuni?
Chciałabym ominąc trasę Lima Arequipa stąd samolot na początku wycieczki ale czy to nie zwieksza ryzyka choroby wysokościowej od samego startu?
Pozdrawiam
Ania
zgłoszone do moderacji