Forum dyskusyjne
Peru i Boliwia
kategoria podróże po świecie
kraj Peru
[konto usuniete] 10:52 | 23.02.2017
Dzień dobry :)Zrobiłam wstępny plan wyprawy do Peru i Boliwii. Czy możecie rzucić okiem? Na miejscu będziemy 19 dni.
Wg mojego planu 3 dni mam w zapasie. Co warto dodatkowo zobaczyć, lub gdzie wydłużyć pobyt żeby nie latać na wariata? Czy ten układ jest wgl realny? Dziękuję za uwagi. Pozdrawiam.
1. Wylot z PL/Europy do Limy.
2. Przylot do Limy zwiedzanie, nocleg w Limie
3. Lot do Arequipa zwiedzanie miasta, nocleg.
4. Kanion Colca
5. Kanion Colca
6. Kanion Colca, powrót do Arequipa i wyjaz do Puno.
7. Tititaca, nocny przejazd do La Paz.
8. La Paz i wylot do Uyuni.
9. Uyuni
10. Uyuni
11. Uyuni
12. Uyuni, wylot rano do Cuzco. Dzień w Cuzco.
13. Cusco
14. Święta Dolina, wieczorem przejazd pociągiem z Ollantaytambo do Aguas Calientes. Nocleg.
15. Machu Picchu i powrót do Cusco.
16. ?
17. ?
18. ?
19. Przelot z Cusco do Limy.
20. Lima, wylot do PL.
senia 15:05 | 24.02.2017
Plan realny. Robiliśmy w listopadzie wg dosyć podobnego schematu. Dni zapasowe polecam spędzić w Świętej Dolinie oraz zobaczyć Saliny w Maras.Z kanionu Colca nie warto wracać do Arequipy, można z Chivay pojechać od razu do Puno. Z Uyuni wracaliśmy autobusem nocnym do La Paz i stamtąd dalej też autobusem do Cusco. Rozeznawałam przelot, ale coś z nim było nie tak, że zrezygnowaliśmy. Tu widzę słaby punkt. W razie pytań pisz na maila.
[konto usuniete] 08:44 | 27.02.2017
Dziękuję za uwagi. Przyglądałam się trochę loty na trasie UYU-CUZ i zwykle jest przesiadka w La Paz, a lot kosztuje ok 1200-1300 zł, więc sporo.Z La Paz do Cuzco już lepiej wygląda, bo 650 zł. Muszę pomyśleć o nocnych autobusach.Chciałam zaoszczędzić na czasie, ale widzę, że w tamtych rejonach, to raczej tanich przewoźników nie ma...
Jacky 18:18 | 24.02.2017
Zgoda z senią, te loty to słabe rozwiązanie. Święta Dolina Inków oczywiście -Urubamba i indiański targ w Pisac.
My zrobiliśmy trasę, którą przedstawiasz w odwrotnym kierunku z Limy do Cuzco a po drodze PN Paracas i Islas Ballestas oraz Nazca.
Pływające wyspy Indian Uros na J. Titicaca nie polecam (trochę cepelia + sprzedaż pamiątek)
A po lagunach Uyuni pojechaliśmy do San Pedro de Atacama (Chile) , fajne miejsce a okolice niesamowite szczególnie Dolina Księżycowa i gejzery El Tatio. Potem już Arequipa (mumia Juanity - warto) i Lima.
Aha - szkoda że planujesz tylko 1 dzień w La Paz, dla mnie niesamowite miasto.
Kolorowe parady lokalesów z orkiestrą dętą należą do najlepszych. Podjazd w okolice Drogi Śmierci, Mercado de Brujas (Targ Czarownic) czy klimatyczne knajpy z dobrym jedzeniem.
Powodzenia
[konto usuniete] 08:51 | 27.02.2017
Jacky to może wgl powinnam wyrzucić Jezioro Tititaca i od razu z Kanionu Colca jechać do Boliwii? Wtedy zostanę dłużej w La Paz.Jeśli chodzi o Islas Ballestas to nawet mi się podoba, ale Nazca, to jednak nie moje klimaty :)
Dziękuję za uwagi :)
Jacky 10:59 | 27.02.2017
Hej.Byłem na Titicaca u Uros i opuściłbym to miejsce, jadąc dzisiaj.
Słabe to i pod turystów.
Natomiast wg mnie Nazca super.
Lot nad płaskowyżem nad rysunkami na skałach - z pilotem wsiada przewodnik i pokazuje dokładnie gdzie jaki sie znajdyje.
Ale cmentarzysko Chauchilla (ok.30 km od misata) z odkrytymi mumiami starożytnych członków ludu Nazca w tradycyjnych strojach zrobił na nas ogromne wrażenie. Ja polecam:)
Aha.
Dobry pomysł uważam : jechać z La Paz do Oruro autobusem a potem z Oruro dalej podróżować koleją do Uyuni. Pociąg w stanie bardzo ok. (autobus gorszy i drogi słabe na południe) i sama podróż przez pampę ciekawa np (indianie wypasający swoje zwierzątka :) Zdjęcia zachodu słońca przez otwarte okno :)
[konto usuniete] 11:45 | 27.02.2017
Ja chciałam z La paz do Uyuni samolotem lecieć haha.Powiedz mi, ile trwa mniej więcej taka łączona podróz La Paz -Oruro-Uyuni?
Przerażające są dla mnie te odległości w autobusie/pociągu i nie chodzi tu o samą jazdę, a stratę czasu. 3 tyg. to jednak mało, a niektóre trasy, autobusy pokonują nawet w 20 h.
Póki co nie mogę ogarnąć, ile na takie przejazdy stracę czasu :)
Jacky 13:47 | 01.03.2017
Jak wyjedziesz rano z La Paz to po ok 4 godzinach jesteś w Oruro idziesz na dworzec i łapiesz pociąg do uyuni , który jedzie ok 8 godz.Wieczorem dojedżasz na miejsce a przy wyjściu z dworca następuje atak organizatorów tripów po Altoplano. Bierzesz wizytówki (ceny są jednakowe, nie ma co za wiele szukać) i rano bukujesz trip a ok 10-11.00 już jedziesz Wazne żebu usytalić co i jak. koniecznie Isla de Pescado, Salary, Cmentarzysko pociągów, i wszystkie najlepsze laguny - chyba 5. Spanie w hostelach solnych na wysokości ok 5 000 mnp. niezbędny śpiwór i ciepłe ciuchy. Śniadanie i kolacja w cenie.
PS.Długie ponad 12 gosdzinne przejazdy robisz na noc.Nie tracisz czasu i kasy za nocleg.
A przewozy w Peru / Chile są na dobrym poziomie. czasem lepiej niż u nas
pozdr
[konto usuniete] 08:24 | 03.03.2017
Dziękuję za wszystkie cenne uwagi.Takie pytanie mam jeszcze... Jeśli zdecyduję, że do Arekipy będę przemieszczać się autobusem, zatrzymując się na wyspach Ballestas i Nazca, to ile potrzebuję czasu? Czy w każdym miejscu muszę brać nockę? Czy da się ogarnąć to szybciej? Nie ukrywam, że średnio mi na tym zależy i cały czas myślę czy do Arekipy nie śmignąć samolotem.
serpicco 17:09 | 03.03.2017
>Dziękuję za wszystkie cenne uwagi.>Takie pytanie mam jeszcze... Jeśli zdecyduję, że do Arekipy będę przemieszczać się
>autobusem, zatrzymując się na wyspach Ballestas i Nazca, to ile potrzebuję czasu? Czy
>w każdym miejscu muszę brać nockę? Czy da się ogarnąć to szybciej? Nie ukrywam, że
>średnio mi na tym zależy i cały czas myślę czy do Arekipy nie śmignąć samolotem.
trzymam kciuki za Twoją podróż , polecam autobusy dalekobieżne, bardzo wygodne siedzenia , można spokojnie się wyspać , przelot nad Nasca - rewelacja , Titicaca również odradzam
Jacky 14:43 | 04.03.2017
Hej.Trochę jestem zdziwiony że tak podchodzisz do Nazca.
Jest to jeden z niekwestionowanych symboli Peru.
Peru to ogromny kraj nie da rady więc zrobić kilku rzeczy jednego dnia.
My zrobiliśmy tak:
Po południu dojechaliśmy do mieściny Paracas, z Limy (dworzec Flores)
Załatwiliśmy na jutro rejs do Wysp Ballestas (pingwiny, słonie morskie, mega-meduzy) a potem PN Paracas bad wybrzeżem Pacyfiku.Po tripie zaklepaliśmy przejazd do Nazca i późnym wieczorem k.23.00 chyba , byliśmy w hostelu, gdzie właściciel zaklepał nam nazajutrz lot nad płaskowyżem Nazca i cmentarz Chauchilla. Po "zrobieniu" tego pojechaliśmy na noc wypasionym autokarem do Cuzco a nazajutrz po połuniu byliśmy już na miejscu.
pozdr.
senia 22:41 | 04.03.2017
Dokładnie tak samo zrobiliśmy Paracas i Nasca. Wieczorem można złapać autobus w dowolnym kierunku, a standard naprawdę wysoki. Wysiada się wyspanym, a w niektórych liniach nawet serwują śniadanie.
[konto usuniete] 08:47 | 06.03.2017
Chodzi o to, że moje wymarzone główne punkty to:Arekipa przy okazji Kanionu Colca,Cuzco, Machu P, La Paz, Jezioro Titicaca już teraz mniej :) i 3 dniowy trip na Salar i laguny.
Boję się, że jak dołożę jeszcze Nazca, wyspy Ballestas i oazę, to będę musiała, albo wszystko robić na wariata, albo nie zdążę zobaczyć czegoś z mojej bucket list :)
senia 10:09 | 07.03.2017
Oczywiście, że decyzja należy do Ciebie :-). Dobrze mieć zapas czasowy w Cusco. Często zdarzają się strajki, jak napniesz plan może Ci się przydarzyć dość niemiła niespodzianka. Tak jak nam, tydzień czekaliśmy i nie weszliśmy na MP :-(. Więc może i masz rację :-)
Jacky 13:23 | 07.03.2017
HejSenia ma rację. My też spotkaliśmy protest górników w :La Paz ale nie miało to wpływu na nasz trip.
Dolicz czas na różne opóżnienia bo oprócz starajków osunięć ziemi są też niestety wypadki drogowe i to niemało. Jak będziesz jechac przez Andy to sama zrozumiesz... Ale to oczywiście rzez jasna nie jest namowa z rezygnacji z wyprawy ( Kilka ulic dalej od miejsca gdzie mieszkam pijany pajac zabił autem 20-latkę i osierocił kilkumiesięczną dziewczynkę, zły los więc nie zna granic , krajów ani kontynentów)
Pozdrawiam
Buen Viaje :)
[konto usuniete] 15:03 | 09.03.2017
Senia i Jacky dziękuję za pomoc :)Jak kupię bilety to na pewno wrócę z pytaniami :)