Forum dyskusyjne
Yunnan i Guangxi
kategoria podróże po świecie
kraj Chiny
Domini 11:25 | 04.08.2007
Witam, wybieram się z mężem na wyprawę do ww prowincji. Jeśli ktoś z Was miał przyjemność podróżować z plecakiem po tych rejonach i może coś doradzić lub polecić proszę o info. Mamy tylko 10 dni na miejscu, więc chcemy wykorzystać ten czas jak najlepiej:)Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
malgoskak 14:11 | 05.08.2007
Byłam w obu tych prowincjach we wrześniu zeszłego roku. Podróżuje się z plecakiem bardzo dobrze. W Yunnanie numer jeden to Lijiang oraz jego okolice. Warto leniwie połazić sobie po starym miasteczku i nad Czarnym Stawem. Na głównym placu bez kłopotu można trafić na występy muzyczne i taneczne mniejszości narodowych Jest mnóstwo pensjonatów w obrębie starego miasta, można się targować i bez kłopotu coś wynająć, więc nie warto rezerwować. Na pewno warto pojechać do pobliskich wsi l(np. Zhongdian) ub w góry do wąwozu Skaczącego Tygrysa, ale ja tam nie byłam. Inne bardzo ciekawe miejsca to Dali i Kunming. W prowincji Guangxi to oczywiście spływ rzeką Li do Yangshuo. Są rożni naganiacze na dworcu, więc można szybko znaleźć niezły hotel i tani. Proponują też wycieczki. Ale uwaga. Sa łodzie angielskie i chińskie. Angielskie to stateczki, z posiłkiem, przeznaczone dla zachodnich turystów, z przewodnikiem Sa dość drogie. Inna opcja to nieduża łódź długorufowa, płynie się przyjemnie, siedzi na pokładzie, jest świetny widok.Ale trzeba się koniecznie dogadać, gdzie jest start i meta. Nas wysadził kilka kilometrów przed Yangshuo, wmawiając że jest niski stan wody. Z Yangshuo mnóstwo autobusów do Guilin, więc nie warto kupować opcji z jedzeniem i powrotem.W Guilin kiczowata (kolorowe światła), ale w sumie ciekawa Jaskinia Trzcinowego Fletu. Dojazd autobusem, czynna do szóstej po południu. Warto pożyczyć rower i powłóczyć się po okolicy. Wycieczka do Longsheng, do mniejszości narodowych i wspaniałe tarasy ryżowe (nie byłam). Są to najpiękniejsze, "najbardziej chińskie " miejsca w Chinach. Pozdrawiam
Domini 12:39 | 06.08.2007
Bardzo dziękuję za info, szczególnie jesli chodzi o rejsy po Li. Planujemy udać się jeszcze do Yuanyang w Yunnanie, ponoć jest tam niesamowicie, ale przewodniki jakoś milczą na temat tej okolicy. Mamy nadzieję poznać też okolice mniej uczęśzczane przez turystów. Pozdrawiam serdecznie
malgoskak 17:58 | 06.08.2007
Rzeczywiście w Lonely Planet China nic nie ma, ale w South-West China coś jest. W Yuanyang są wspaniałe tarasy ryżowe. Te tarasy są najbardziej imponujące od listopada do kwietnia, kiedy są wypełnione wodą i o wschodzie lub zachodzie słońca. Jest się tam trudno dostać, sypialny pociąg z Kunming jedzie 12 godzin (przewodnik jest z 2002 roku, mogło się coś zmienić). Rzeczywiście na zdjęciach wyglądają niesamowicie. Ale wy macie mało czasu. Longsheng (żebra smoka) leży chyba 3 godziny drogi odGuilin, a tarasy są też wspaniałe (nie byłam ani tu, ani tu, to tylko informacje z przewodnika). Podrawiam
Domini 11:48 | 07.08.2007
No właśnie, swoją drogą poluję na ten przewodnik ale chyba nie był wznawiany od 2002 roku:( Do Yuanyang nas ciągnie także dlatego, że tam nie kłębi się tak od turystów plus im bardziej na południe tym lepiej. Ale jak tu pogodzić np. Dali i Yuanyang? A gdzie Guilin? No cóż myślę, że częściowo wszystko się wyjaśni na miejscu:) Lecimy do Kunmingu a powrót mamy z Guilin. Tam myślę, że wystarczy 3 dni na twz. główne atrakcje ale Yunnan to ciężki orzech do zgryzienia... Może rzeczywiście zdecydujemy się tylko na Longsheng. O rany poprzednim razem gdy podróżowaliśmy po północnych Chinach mieliśmy miesiąc...ech.
Domini 11:53 | 07.08.2007
Dzięki za zdjęcia, są niesamowite... Zeby zrobić takie fotografie trzeba mieć sporo szczęścia i rękę artysty (no i pewnie niezły sprzęt;) Ale robią wrażenie...Pozdrawiam D.
Paweł_84 22:45 | 31.08.2007
Byłem w tym roku w Longsheng i widziałem tarasowe pola ryżowe, rzeczywiście warto. Mając nawet mało czasu w tej okolicy, warto spędzić chociaż 2 dni w rejonie Longji Titan. Bardzo łatwo dostać siętam z Guilinu (przesiadka z Longsheng i dalej busik); noclegi na miejscu bardzo tanie.Spływ rzeką Li - wybrałem łódź bez angielskiego przewodnika bo było sporo taniej, z wykupieniem spływu nie ma problemu - organizują chyba wszystkie hostele i biura CITS.
Yangshuo - samo miasteczko nie zachwyca, głównie z powodu tłumów turystów, ale jest świetną bazą wypadową dla zwiedzania okolicy. Można wypożyczyć rower lub skuter i wybrać się na przejażdżkę którymś ze szlaków w okolicy. Jeśli chodzi o noclegi to w weekend mogą być problemy ze znalezieniem czegoś taniego, ale generalnie jest w czym wybierać więc trzeba tylko cierpliwie szukać.
Nie wiem czy Wasz wątek jest jeszcze aktualny, ale po więcej szczegółów piszcie na mail.
Pozdrawiam