Forum dyskusyjne
profilaktyka antymalaryczna w Indiach Pn
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
kasiulka08 20:11 | 06.08.2007
Drodzy Podróżnicy, czy profilaktyka antymalaryczna jest niezbędna w Indiach Północnych? Jeśli tak, to co się poleca: Lariam, Malarone, Arechine? Z góry dziękuję za info.
stepowa 22:14 | 06.08.2007
Biorąc pod uwagę obecną sytuację w Indiach Północnych, a mianowicie ogromne powodzie bez profilaktyki antymalarycznej lepiej się tam nie ruszać.
kasy1 22:26 | 06.08.2007
Zależy kiedy tam bedziesz i w jakim rejonie.Jezeli po porze deszczowej,czy w górach,to możesz sobie darować te 'trutki''.Oczywiście sam zdecydujesz..
artur_ek 00:07 | 07.08.2007
Generalnie zalezy kiedy jedziesz. Ale lepiej dmuchac na zimne i przyjmowac Arechine. Branie zaczyna sie tydzien przed wylotem i konczy 3 tygodnie po przylocie. Przy obecnej pogodzie jest tam jedna wielka wylegarnia komarow. Mokro i cieplo.pozdrawiam
Artur
www.zeber.pl
turkus 08:37 | 07.08.2007
Decyzja zależy od długości wyjazdu , jeśli to bardzo krórki okres 1-2 tygodnie to można bawić się w profilaktykę , jeśli wyjazd jest dłuższy , to szkoda organizm osłbiać , weż leki ze sobą , profilakktyka nie uchroni cię przed zarażeniem jedynie osłabi przebieg choroby , lepiej więc być przygotowanym do właściwego leczenia , polecam malaron , jest majskuteczniejszy i ma najmniej skutków ubocznych .
kasiulka08 12:01 | 07.08.2007
Dzięki serdeczne. Jadę na krótko (w samych Indiach 3 tygodnie ), w drugiej połowie wrzesnia. Chyba lepiej rzeczywiście dmuchnąć na zimne.Wiem, ze te leki są toksyczne, więc miałam nadzieję, że nie będę musiała się znowu nimi podtruwać.
12250 12:25 | 07.08.2007
Jeśli jedziesz dopiero we wrześniu, a nie teraz, to nie musisz się truć tym świństwem. Wrzesień (II połowa) jest w Północnych Indiach okresem po monsunowym gdy deszcz raczej nie pada. Rację ma "Kasy1".
Yanas 12:27 | 07.08.2007
bzdura.antymalaryki powinno sie stosowac w wyjazdach max2-3miesiecznych.chronia one przed zarazeniem (oczywiscie nie w 100%),skutecznosc leku zalezy od rodzaju lokalnie wystepujacej odmiany choroby,obecnie w zaleznosci od miejsca stosuje sie lariam,malarone lub ew. doxycykline,dlatego nie mozna pisac ze malarone jest najskuteczniejsze.
stepowa 19:32 | 08.08.2007
Jeszcze kilka dni temu przeczytałam w pasie, że w związku z powodziami należy się spodziewać wybuchu malarii, a powódź jak wiadomo na północy - Indie, Nepal, Bangladesz. Nie sądzę, żeby to całe robactwo, które się tam teraz wykluje do końca września miało zemrzeć. Przypominacie sobie ile much i komarów atakowało w Polsce na terenach popowodziowych kilka miesięcy po opadnięciu wody ? Wcale nikogo nie chcę straszyć. Sama jadę do Indii pod koniec września i też nie uśmiecha mi się truć się tabletkami.
gusika 15:38 | 09.08.2007
stepowa to cenna informacja, jade do Nepalu pazdziernik/listopad. Tez jestem zdezorientowana w kwesti ochrony antymalarycznej, ale widze ze jak piszesz powodzie moga zrobic swoje. Zreszta Indie nie naleza do czystych, a tam tez bedziemy.
artur_ek 20:50 | 08.08.2007
Jak masz jeszcze czas o idz do lekarza niech Ci przepisze recepte na zastrzyki przeciw żółtaczce. Przyjmuje się je w odstępie co miesiąć. Trzeba przyjąć 2 żeby działało. Jak poszedłem do pani doktur i po recepte na Arachine i powiedziaem że nie mam szczepień do babka się po głowie popukała. I teraz po czasie twierdze ze miała racje. Brud jest tam niemiosierny, a hindusi mają brzydki zwyczaj polegający na ponownym napełnianiu butelek po wodzie wodą z kranu. Raz coś takiego kupiłem aż mnie cofneło po otwarciu takim smrodem waliło. W Varanasi jako ciekawostke dodam że wszystkie hotelowe prześcieradła prane są w Gangesie. Widziałem to na własne oczy. Dowód jest na zdjęciach: www.zeber.pl w dziale Ganges River. Zatem lepiej kup te tabletki i jak masz czas zrób sobie te dwa zastrzyki nie będzie przykrych niespodzianek po powrocie.Artur
kasiulka08 15:33 | 09.08.2007
Dzieki wielkie! Komplet szczepien uzbieral sie po ostatniej podrozy, wiec wzw A i B tez jest. A kwestie malarii przegadam jeszcze z lekarzem...Pozdrawiam serdecznie / kasia
gusika 16:01 | 13.09.2007
by the way, zdjecia na podanej stronie...genialne:)