/ / INDIE > Goa - parę pytań przed wyjazdem > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Goa - parę pytań przed wyjazdem

kategoria podróże po świecie

kraj Indie

Kuba989 dołączył
11.08.2013

Kuba989 17:12 | 11.08.2013

Witam,
Wybieramy się pierwszy raz do Goa - 2 pary w wieku 24 lat, termin - druga połowa listopada, czas pobytu - 12 dni. W związku z tym mam parę pytań związanych z naszą destynacją.
1) Lądujemy w Dabolim i co dalej? Kierować się raczej na północ czy na południe? Priorytetem dla nas są piękne, spokojne plaże i indyjskie knajpy z pysznym i tanim jedzeniem.
2) Czym jechać do danej miejscowości z lotniska? Taxi czy lepiej busem?
3) Czy rezerwować wcześniej nocleg? Nie ukrywam, że po podróży chcielibyśmy spędzić chociaż początek pobytu w przyzwoitych warunkach, jest sporo apartamentów, które wychodzą max. 50zł/os. Tylko, czy warto rezerwować nocleg na cały pobyt? Chcielibyśmy się przemieścić w inne miejsce, sporo czytaliśmy o domkach na plaży, które wychodzą b. tanio. Proszę o radę jeśli chodzi o tę kwestię, może jakieś konkretne namiary.
4) Czy domki na plaży posiadają elektryczność oraz dostęp do bieżącej wody?
5) Czy druga połowa listopada do dobry termin na Goa?
6) Co zwiedzić w okolicach Goa, tak aby nie zajęło to więcej niż 2-3 dni z całego pobytu?
7) Czy warto poświęcić jeden dzień na Bombaj?
8) Ile pieniędzy na dzień trzeba sobie odłożyć, jeśli chcemy się sami żywić? Nie ukrywam, że chcemy jeść głównie w tubylczych miejscach - czy są takowe knajpki w kurortach?
9) Czy wypożyczenie skutera jest możliwe wszędzie oraz czy to bezpieczne dla osoby nieprzystosowanej do tamtejszych zwyczajów na drodze?
10) Co ze szczepieniami? Jedni odradzają, drudzy zalecają... Ciężko się zdecydować.
Trochę tego jest, z góry dzięki za każdą pomocną radę, bo jeśli chodzi o Indie i tamte rejony świata to jesteśmy zieloni...

angi dołączył
11.08.2013

angi 23:58 | 11.08.2013

Witam!
1) Piękne plaże to Palolem na samym południu. Vagator też fajnie, ale już nieco inny klimat - to półnc. Zdecydowanie odradzam Bagę - po spędzeniu tam 4 dni miałam dosyć i żałuję nawet tych kilku dni tam!
2) Zdecydownie busem :)
3) W Indiach jest tak, że jak się wysiada z autobusu/rikszy/taksówki/ od razu pojawiają się hindusi proponujący nocleg. Warto zrobić tak, że część ekipy zostaje gdzieś i pilnuje bagaży, a reszta idzie na obchód - ogląda pokoje i negocjuje ceny. Potem wraca i wspólnie podejmują wszyscy decyzję. Na goa absolutnie nie ma sensu rezerwować nic wcześniej. Na miejscu można się dogadać ile się zostaje. Pokój w dwuosobowy w fajnych warunkach, z łazienką to już nawet 150 rupii za osobę (oczywiście, wszystko zależy od umiejętności negocjacyjnych :))
4) niestety nie wiem, bo nie spałam w domku na samej plaży.
5) Tak - już po monsunie. Ja byłam w trakcie monsunu - pod koniec sierpnia - i też było bardzo ok. Czasem był deszcz, a poza tym piękna pogoda - i bez turystów. listopad jak najbardziej ok.
6) Na pewno Panjim i Old Goa. Warto wypożyczyć skutery na miejscu i objeździć forty w okolicy etc. Dalsze podróże zajmą więcej dni. Gdybyście jednak zdecydowali się poświęcić jakiś nieco dłuższy czas - polecam HAMPI - to jest cudowne miejsce, do którego chciałabym wciąż wracać. W indiach podróże są długie, autobuem przejazd 20-30 km to ok 1 h (można więc przeliczyć sobie czas podózy).
7) Zależy na ile lecicie. Jeśli to tylko 12 dni, to nie. W Indiach ucieka się od wielkich miast, My byliśmy w Bombaju 2 dni - kiedy przylecieliśmy do Indii i kiedy z nich wylatywaliśmy. Myślę, że śmiało można sobie odpuścić. (byliśmy miesiąc, więc był na to czas)
8) W kurortach? :) Goa naprawdę nie wygląda jak wybrzeże w Hiszpanii :) Jeśli pojedziecie np. do Palolem, które polecam najbardziej - nie znajdziecie tam pizzerii czy innych europejskich knajpek. Wszystkie są "tubylcze" :) Kiedy byliśmy w Indiach, z reguły jedliśmy śniadania i obiadokolacje - jest gorąco, więc nie chce się jeść, a poza tym tam posiłki się celebruje - trwają dłużej niż w Polsce. Śniadanie średnio 150 rupii. Obiad nie więcej niż 300 rupii.
9.) Jak pisałam powyżej - to super sprawa! Nie ma stacji benzynowych, tylko kupuje się paliwo w sklepikach, przy domach - po drodze. Kiedy braknie Ci benzyny to po prostu kupujesz. Jest to możliwe wszędzie na goa przy głównych drogach. Jest to bezpieczne i bez problemu można jeździć. Oczywiście, trzeba uwaać na hinduskich kierowców. Ruch na Goa jest jednak niewielki, a widoki - przecudne!!
10) Szczepiłam się na WZW A, WZW B, tężec, polio, błonicę. (to w sumie 2 szczepionki) Dobrze je mieć. A jeśli chodzi o malarię - każdy sam musi podjąć decyzję. My zwiedzaliśmy południowe Indie w porze deszczowej i braliśmy Malarone. Jednak, stwierdziłam po powrocie, że następnym razem z tego zrezygnuję. W Polsce nie gryzą mnie komary, nie wiedziałam jak będzie w Indiach - okazało się że tamtym moskitom też nie smakuję - stwierdziłam więc, że nie ma sensu. Mój chłopak natomiast podejścia nie zmienia. So.... as U want :)

Gdybyście potrzebowali jakiejś pomocy/rady - chętnie pomogę :)

marcyl dołączył
04.08.2010

marcyl 15:44 | 13.08.2013

niewiele można dodać do wypowiedzi angi ale to i owo
coco domki na plaży są fajne ale trzeba wybrac w miarę nowy "ośrodek" te stare mogą być po prostu brudne i pełne robactwa, ja spałem w miarę nowym teoretycznie był prąd, woda, toaleta wentylator - ale w praktyce był może raz przez godzinę a przez tydzień była awaria, domek bierzcie na palach te na samej ziemi moga być bardziej zajęte przez pajaki - ale to bardzo przyjemna alternatywa na noclegi, najczęściej są przy jakiejś knajpie - jak u przedmówcy - warto połazić po plaży i poszukać optymalnych warunków
jak byłem w X czasem padało ale nie było skwaru więc całkiem przyjemnie było
z GOA koniecznie wycieczka całonocym autobusem do Hampi tam ewentualnie nocleg i powrót chociaż mi starczył jeden dzień i wieczorem pojechałem dalej jak kto lubi
co do jedzenia nie jestem miarodajny bo ichnie jedzenie mam za jedno z gorszych ale owoce morza na plaży były spoko

Viajanera dołączył
13.04.2016

Viajanera 13:02 | 26.09.2016

Na Goa można spokojnie znaleźć zajęcia nawet kilka dni. Zerknij sobie na http://indieszerokopojete.pl/goa-nie-tylko-plaze/ to może coś Cię zainspiruje

PodróżeZwykłychLudzi dołączył
14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 13:40 | 26.09.2016

Dzień dobry!

4) tak, spaliśmy właściwie na plaży i w drewnianym domku była woda i prąd
5) koniec października, początek listopada to początek sezonu. Będzie trochę więcej ludzi niż wcześniej, ale pogoda jak najbardziej ok.

Podróże Zwykłych Ludzi
---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com

Spotkaj przygodę na własną rękę!

kosmo dołączył
25.06.2016

kosmo 21:19 | 04.10.2016

mozesz podac miejsce i nazwe domku/osrodka? polecasz?

Kuba989 dołączył
11.08.2013

Kuba989 21:22 | 04.10.2016

Wracam po prawie 3 latach do tego wątku, który sam założyłem.
Polecam plażę Agonda, my spaliśmy w Madhu Beach Huts (znajdziesz to np. na tripadvisorze), bardzo polecam! Byliśmy w drugiej połowie listopada i był to rewelacyjny termin - mało turystów, spokój, cisza, do tego duży wybór domków i knajpek. Raczej nie musisz rezerwować, najlepiej zrobić to na miejscu bo wtedy możesz utargować dobrą cenę.
W razie pytań wal śmiało.

dux69 dołączył
13.12.2013

dux69 09:22 | 05.10.2016

Na Goa bywałem wielokrotnie.Pewnie co roku coś się zmienia ale udało mi się odwiedzić większość najpiękniejszych plaż.
Mój opis wybranych wg mnie najciekawszych znajdziecie na blogu z kwietnia.

http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/2016_04_01_archive.html

mm19_86 dołączył
14.10.2013

mm19_86 06:15 | 13.10.2016

1) Na północ do Arambol lub Benaulim. Odradzam Palolem (choć parę osób poleca ja zdecydowanie nie wybierałabym się tam, plaża nic specjalnego, w zasadzie malutki jej skrawek i większość niej jest zajęta przez stoliki)

2) Czym jechać do danej miejscowości z lotniska? Taxi czy lepiej busem?

Z lotniska można dostać się autobusem do Chikalim a stamtąd do Panaji,które jest węzłem komunikacyjnym Goi

3) Kiedyś było tak, że noclegi lepiej było znaleźć na miejscu.Teraz Hindusi stali się bardzo pazerni na pieniądze i czasami lepiej coś zarezerwować bez booking.com bo dość często mają wiele ofert.

4)Tak
5) Zdecydowania tak, domki i knajpki są już pootwierane ale nie jest jeszcze tłoczno.

6) Co zwiedzić w okolicach Goa, tak aby nie zajęło to więcej niż 2-3 dni z całego pobytu?
Jak już wspomniałam wcześniej Arambol i Benaulim jeśli szukacie pięknych oraz pustych plaż. Arambol posiada niezwykły klimat. Warto zobaczyć Panjim czy Old Goa. Choć to nie Goa to zdecydowanie polecam Hampi.

7) Tak, jeden dzień wystarczy.
8) Zawsze można znaleźć coś taniego. Jeśli chodzi o ceny to zapraszam do mojej strony gdzie o tym pisze: http://mmarcinek.wixsite.com/zwedrownegopunktu/indie
9)W większości miejscowościach. Po małych wioskach fajnie się jeździ.

10) Jeśli zamierzacie spędzić tylko 12 dni, nie widzę potrzeby.

Zapraszam do odwiedzenia mojej strony:

http://mmarcinek.wixsite.com/zwedrownegopunktu

Pozdrawiam,

Magdalena

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 07:20 | 16.10.2016

Od blisko 2 miesięcy mieszkamy sobie na Goa więc skoro wątek został odświeżony i ktoś będzie się wybierał to służę informacjami z 1 ręki ;-)

1. W odpowiedziach powtarza się informacja o pięknych plażach na Goa. Piękne plaże są na Dominikanie, na Filipinach, w Polsce ...

Na Goa prawdziwie pięknych plaż jak do tej pory nie znalazłem, a te które widzieliśmy lepiej wyglądają zazwyczaj na zdjęciach niż w rzeczywistości. Wszędzie jest kupa śmieci i stada krów (które może i są jakąś atrakcją ale pozostawiają też mało sympatyczne ślady po sobie ;-) Więc jeśli ktoś jedzie na Goa tylko dla pięknych plaż to radzę od razu zmienić kierunek.

O kilku plażach pisałem już na blogu - jeśli ktoś bedzie zainteresowany to: http://www.przedreptacswiat.pl/podroze/azja/indie/

W skrócie:

- Bogmalo - niedaleko Vasco - najładniejsza z do tej pory odwiedzonych plaż. Dookoła kilka pensjonatów i luksusowe resorty. Noclegi raczej z tych droższych. Można zanocować przy lotnisku lub w Vasco ale dojazdy są raczej mało przyjemne ;-)

- Agonda i Palolem - Ta pierwsza zdecydowanie bardziej mi się podobała ze względu na to, że przed sezonem była prawie pusta. W Palolem już we wrześniu większość sklepików jest otwarta, a na plaży roi się od naganiaczy. Palolem jest lepsza do kąpieli - mniejsze fale

- Calangute - ciekawa do zobaczenia - jedna z najbardziej zatłoczonych plaż i popularnych wśród miejscowych. Już we wrześniu jest tu tłum.

- Anjuna - przed sezonem cicho, dość ładnie jak na warunki indyjskie i spokojnie.

- Vagator - piękna widokowo - szczególnie oglądana z góry, do plażowania bardziej podobała mi się Anjuna.

Na Arambol jedziemy w tygodniu ...

2. taxi szybciej, autobusem taniej i ciekawiej ;-)

3. ktoś napisał powyżej, że coraz częściej rezerwując wcześniej na bookingu czy airbnb bywa taniej i prościej.

8. Takie bardzo, bardzo lokalne knajpki wiążą się z tym, że kilka dni spędzisz później w toalecie ;-) Takiego syfu jak w Indiach nie widziałem nigdzie. Te nieco lepsze restauracje to ceny na poziomie od 400-600 Rs za obiad dla 2 osób (7-10 usd) do 1000 Rs z napojami w knajpce bezpośrednio na plaży w Palolem czy Agondzie.Oczywiście zależnie od tego co zamówisz. W lepszych ! knajpkach samosy można dostać za 12 Rs (w Vasco) więc nie wiem czy jest sens oszczędzać złotówkę ...

9. Wypożyczenie skutera jest możliwe wszędzie - koszt ok 200-300 Rs za dzień. Jednak w większych miastach (i nie mówię o Bombaju) jazda to koszmar. W okolicy Agondy czy Palolem jeździ się nieźle, w okolicach Calangute i Anjuny zaczyna się robić mało fajnie, w Vasco nie odważyłem się wsiąść bo żadna to przyjemność, a ryzyko duże - motorki nie mają żadnego ubezpieczenia więc za wszystko płacisz z własnej kieszeni (na szczęście koszty zazwyczaj nie są duże ;-)

10. Zależy jakie, podstawowy pakiet - dur, żółtaczka, tężec warto mieć zawsze

Pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl