Forum dyskusyjne
Patagonia
kategoria podróże po świecie
kraj Argentyna
senia 21:31 | 10.07.2017
Czy ktoś przemieszczał się ostatnio po Ruta 40? Jak jest tam z nawierzchnią? Ile potrzeba czasu na przejazd z El Calafate do Perito Moreno i dalej do granicy z Chile (Chile Chico)Poszukuje w miarę tanich noclegów w El Calafate i El Chalten.
No i jeszcze, jaki jest obecnie kurs peso, ten uliczny.
gastropoda 00:03 | 11.07.2017
RN 40 poruszałem się, ale już dawno i była to droga głównie szutrowa. Z El Calafate do tarasu widokowego na jęzor lodowca wpadającego do Lago Argentino jedzie się dobrą godzinę, to odległość rzędu 80 km, zaś czy do do osady Perito Moreno na północy Santa Cruz jeżdżą autobusy tego nie wiem, ale podejrzewam, że to przejazd zajmujący cały dzień.
senia 13:10 | 11.07.2017
O kursie czarnorynkowym peso ktoś coś wie?Jestem też zainteresowana info o wynajęciu samochodu, ktoś może polecić wypożyczalnię w Punta Arenas? Chcemy wypożyczyć tam, a oddać na lotnisku w Balmaceda.
senia 09:53 | 22.07.2017
Podbijam. Nikt nie był ostatnio w Argentynie?Ponoć czarnorynkowy kurs peso równa się obecnie oficjalnemu. To tak, jakby ktoś też szukał informacji.
el_gato 22:39 | 24.07.2017
Kurs blue dollar mozesz sprawdzić np. na http://www.ambito.com/economia/mercados/monedas/dolar/Poza Buenos może być gorszy, o ile w ogóle wymienisz. Np w Iguazu wymieniłem dopiero u szatniarki na dworcu autobusowym :)
AdriG 15:39 | 23.07.2017
>Czy ktoś przemieszczał się ostatnio po Ruta 40? Jak jest tam z nawierzchnią? Ile>potrzeba czasu na przejazd z El Calafate do Perito Moreno i dalej do granicy z Chile
>(Chile Chico)
>Poszukuje w miarę tanich noclegów w El Calafate i El Chalten.
>No i jeszcze, jaki jest obecnie kurs peso, ten uliczny.
Hej,
byłam w Patagonii w 2013 roku. W El Chalten nocowaliśmy w Hostel International Point, w El Chalten w Hostel Rancho Grande a w Chile Chico w Hostería de la Patagonia. Ceny sprawdż sobie na booking, bo sporo mogło się zmienić, ale hostele godne polecia. Ruta 40 jest spoko, miejscami szutrówka, ale do pokonania. MIeliśmy wynajęte auto terenowe, bo zwykłym po szutrówkach jeżdzić nie wolno (choć pewnie dałoby się przejechać). Ile na to nam czasu zabrało już nie pamiętam, ale nie były to żadne strasznie długie dystanse.
Całą podróż z opisami i praktycznymi informacjami znajdziesz na moim blogu:
http://www.just-a-travel.com/category/argentyna/
Pozdrawiam