/ / > Ranking tanich linii lotniczych > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Ranking tanich linii lotniczych

kategoria tanie podróżowanie

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 19:33 | 19.02.2014

Najlepsze i najgorsze tanie linie lotnicze wg Was to ...?

Mój wybór i prywatny ranking jest tu:
http://ww.wakacjeipodroze.com/item/198-ranking-najlepszych-tanich-linii-lotniczych

Na pudle zdecydowanie Easy Jet, który na kilkanaście lotów nie zawalił jeszcze nic. Myślałem, że na dole będzie Ryan Air, ale nie. Po ostatniej podróży z Londynu anty faworyt jest tylko jeden :)

[konto usuniete] dołączył
02.10.2012

[konto usuniete] 20:59 | 19.02.2014

kudik ..ostro spamujesz !
dobra reklama , to ..platna reklama !
peace

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 21:10 | 19.02.2014

Pełna zgoda co do reklamy.

Tylko, że reklama dotyczy usług, produktów itp Nie bardzo wiem co ja miałbym reklamować ? Wiedzę i doświadczenie ?

Ten link jak i zresztą cały ranking jest trochę żartem więc ok, mogłem nie wrzucać linka.

Natomiast jeśli dziś dodałem linka do hotelu w Sarandzie bo ktoś pytał o tanie i sprawdzone obiekty to też jest reklama ? Czy jeśli wrzucam temat o przewodnikach, o których słyszałem (bo jeszcze nie widziałem) to też powinienem zapłacić ? Tylko pytanie kto. Ja bo założyłem temat, wrzuciłem linka i napisałem kilka słów czy może wydawca ?

I jeszcze inaczej, jeśli wrzucę na odpowiedź kogoś link do dowolnej strony to jest ok, jeśli wrzucę linka do własnego, niekomercyjnego bloga to już jest be ?

Nie popadajmy w skrajności.

Post o przewodnikach już przyniósł moim zdaniem efekt bo dowiedziałem się, tak ja, jak i inni, że przewodniki być może tylko ładnie wyglądają.

02.10.2012

[konto usuniete] 21:29 | 19.02.2014

wakacje i podroze ! to twoj link zawsze !
albo reklamujesz 'konkurencje' albo ja nie znam zycia !!
tanie mieso ..psy jedza !
peace

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 21:50 | 19.02.2014

Tak, to mój link. Zresztą jest i w stopce mojego profilu, więc nie jest to tajemnicą.

Konkurencję ? Rozpędzasz się. To mój prywatny blog, Globtroter to duży serwis.Więc żadna konkurencja, a raczej uzupełnienie. I Globtroter i ja staramy się promować podróże. Nie mam ambicji stać się drugim Globtroterem, natomiast jeśli ktoś pyta - odpowiadam, szczególnie jeśli znam odpowiedź, albo jest ona na moim blogu.

Wychodząc z założenia o konkurencji to wpisu o tym, że podoba mi się strona peron4.pl na swoim blogu tez nie powinienem dodawać ?A jeszcze link dodałem. Więc czyn karygodny zrobiłem. Na własnej stronie konkurencję reklamuję ...

Dobrych stron o tematyce podróży jest jak na lekarstwo i nie widzę w tym nic złego, że strony wzajemnie się uzupełniają i polecają czy wspierają.

Na globie jestem już dość dawno i wiele widziałem. Sporo fajnych ludzi się przewinęło, wielu trolli i krzykaczy.

Więc z całym szacunkiem, gdybyś zamiast na "naprawianiu" globtrotera skupił się na dzieleniu swoją, sądząc z profilu, sporą wiedzą to myślę, że byłoby to z pożytkiem dla wszystkich. Więc pokaż gdzie byłeś i co widziałeś, a jeśli mój blog tak Cię irytuję to nie wchodź, nie klikaj, nie czytaj ...

Jeśli admini uznają, że jest to niezgodne z regulaminem, szkodliwe dla użytkowników globa czy spamerskie przestanę się odzywać.

Póki co z mojej strony uważam, że wyczerpująco odpowiedziałem na Twoje "niepokoje" i na tym poziomie nie zamierzam dalej z Tobą polemizować.

Miłej zabawy :)

02.10.2012

[konto usuniete] 22:13 | 19.02.2014

masz racje !! chce sie dzielic swoimi doswiadczeniami, a cwaniactwa itp nie znosze !
pomilic kazdy sie moze..pozdrawiam/sorry/ i do zobacznia na szlaku !! peace

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 23:22 | 19.02.2014

1wowo1
mi pomógł ze skanami z EBC za co jeszcze raz wielkie dzięki :)

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 00:11 | 20.02.2014

Co do samego rankingu to trochę uzupełnię, nie krytykując Twojej subiektywnej zabawy :)

Odprawę na lotniskach robią pracownicy handlingowi (jest ich kilku na każdym z lotnisk) i bardzo często jest tak, ze po skończonej odprawie np. ryanaira zmieniają apaszki i odprawiają np easyjet albo swiss czy aeroflot itd. Zależy jaki przewoźnik z którym agentem ma podpisane umowy (to tak jakby usługi np. mpk oceniać po charakterze pana z kiosku, który sprzedaje bilety).

Germanwings w tej chwili należy do Lufthansy i obsługuje część jej połączeń, natomiast właścicielem AirBerlin jest Etihad. Obie te niemieckie linie zaczynały jako lowcosty a obecnie raczej ich do tej kategorii bym nie zaliczył.

Podstawową rzeczą, która odróżnia lowcosty od linii tradycyjnych jest specyfika połączeń. Lowcost nie świadczy usług przelotu z punktu A do C z przesiadką w B (tak jak np. Lufthansa, LOT czy inne), tylko na linii A-B i B-C. Nawet kupując bilet łączony w easyjet, w regulaminie jest zapis, że nie biorą odpowiedzialności za utratę połączenia. AirBerlin w tej chwili ma loty bezpośrednie np. do Miami czy Chicago i Bangkoku, lata 3 razy dziennie z Krakowa i Warszawy do Berlina.

To ile jest miejsca w danym samolocie zależy od zamówienia przez przewoźnika. Dla ciekawości np. różnice w A380 pomiędzy poszczególnymi zamawiającymi liniami wynoszą nawet blisko 150 foteli w klasie ekonomicznej. KoreanAir zabiera 301 osób w klasie ekonomicznej a AirFrance 449 osób, a cały czas mówimy o maszynie, która ma tą samą długość (oczywiście różnica wynika także z ilości miejsc w klasie premium economy, biznes i pierwszej, ale tutaj lnie mają mniej więcej podobny poziom).

http://www.flightglobal.com/blogs/asian-skies/2011/03/31/A380%20Configs%20updated%20with%20China%20Southern.jpg

Więc mogłeś mieć niestety pecha. Ja np. leciałem w listopadzie Qatar’skim dreamlinerem i uważam, że moje miejsce było mniej wygodne niż w mniejszym i starszym A321 tego samego przewoźnika.

W Ryanair od 01.02 drukuje numer miejsca na boardingu. Captcha była zabezpieczeniem, bo bardzo dużo biur podróży generowało zbyt duży ruch zapytań na stronie ryanaira i często były kłopoty, że nagle jest cena 39 zł a po wypełnianiu poszczególnych pól nagle nie było tych miejsc Itd. Itd.

PS. fajny blog

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 10:15 | 20.02.2014

Jadu, nie neguje, że 1wowo1 nie pomaga. Patrząc na jego podróżnicze portfolio uważam, że ma mnóstwo wiedzy, którą mógłby przekazać innym. Ja swoją próbuję przekazać m.in. na swoim blogu i na np. właśnie Globie, stąd trochę się obruszyłem na zarzut reklamy.

Równocześnie, jeśli 1wowo1 poczułeś się urażony to wybacz. Być może za ostro gdzieś, coś napisałem. Wieczorne pisanie nie zawsze jest dobrym pomysłem :)

Dzięki za uzupełnienie informacji i miłe słowa o blogu. Ranking jest tylko próbą zebrania moich wrażeń z kilkudziesięciu lotów tymi liniami. O numerowanych odprawach Ryan-a zapomniałem dopisać. Air Berlin i Germanwings - fakt. Od początku ich działalności nie do końca przystawali do tradycyjnej definicji low - costów i próbowali znaleźć trzecią drogę :)

Reszta opinie to czysto subiektywne odczucia z dotychczasowych lotów, pecha nie wykluczam w przypadku Wizz Aira, natomiast bezwzględnie najlepiej natomiast latało mi się właśnie z EesyJetem. Za miesiąc kolejna próba :)

02.10.2012

[konto usuniete] 11:16 | 20.02.2014

.., ryanair ma byc jeszcze tanszy , maja byc dostepne miejsca stojace !
pozdrawiam , peace

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 11:52 | 20.02.2014

Kudik, przydałoby się dodać co nieco o lotniskach. W przypadku Warszawy Ryan wrócił do Modlina, Wizz jednak cały czas z Okęcia, to jednak spory plus. Modlin pod względem organizacyjno-komunikacyjnym to dla mnie porażka. Ryan, ale to może być moje odczucie, sprawniejszy przy procedurach, odprawianiu bagażu, rejestracjach od WizzAira. Air Baltic - mam podobny sentyment - niegdyś bardzo dobre ceny na Uzbekistan, obecnie duży minus za zaniechanie kierunku ...

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 12:01 | 20.02.2014

Fakt, jest to pomysł :) Nie pomyślałem, bo dla mnie Modlin i Wawa są odległe o lata świetlne - latam z Berlina lub Gdańska jak się da :)

Zbieram się natomiast do krótkiego podsumowania lotnisk londyńskich. Ostatnio, w krótkim czasie odwiedziłem trzy z nich :)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl