Forum dyskusyjne
kudik 19:33 | 19.02.2014
Najlepsze i najgorsze tanie linie lotnicze wg Was to ...?Mój wybór i prywatny ranking jest tu:
http://ww.wakacjeipodroze.com/item/198-ranking-najlepszych-tanich-linii-lotniczych
Na pudle zdecydowanie Easy Jet, który na kilkanaście lotów nie zawalił jeszcze nic. Myślałem, że na dole będzie Ryan Air, ale nie. Po ostatniej podróży z Londynu anty faworyt jest tylko jeden :)
[konto usuniete] 20:59 | 19.02.2014
kudik ..ostro spamujesz !dobra reklama , to ..platna reklama !
peace
kudik 21:10 | 19.02.2014
Pełna zgoda co do reklamy.Tylko, że reklama dotyczy usług, produktów itp Nie bardzo wiem co ja miałbym reklamować ? Wiedzę i doświadczenie ?
Ten link jak i zresztą cały ranking jest trochę żartem więc ok, mogłem nie wrzucać linka.
Natomiast jeśli dziś dodałem linka do hotelu w Sarandzie bo ktoś pytał o tanie i sprawdzone obiekty to też jest reklama ? Czy jeśli wrzucam temat o przewodnikach, o których słyszałem (bo jeszcze nie widziałem) to też powinienem zapłacić ? Tylko pytanie kto. Ja bo założyłem temat, wrzuciłem linka i napisałem kilka słów czy może wydawca ?
I jeszcze inaczej, jeśli wrzucę na odpowiedź kogoś link do dowolnej strony to jest ok, jeśli wrzucę linka do własnego, niekomercyjnego bloga to już jest be ?
Nie popadajmy w skrajności.
Post o przewodnikach już przyniósł moim zdaniem efekt bo dowiedziałem się, tak ja, jak i inni, że przewodniki być może tylko ładnie wyglądają.
[konto usuniete] 21:29 | 19.02.2014
wakacje i podroze ! to twoj link zawsze !albo reklamujesz 'konkurencje' albo ja nie znam zycia !!
tanie mieso ..psy jedza !
peace
kudik 21:50 | 19.02.2014
Tak, to mój link. Zresztą jest i w stopce mojego profilu, więc nie jest to tajemnicą.Konkurencję ? Rozpędzasz się. To mój prywatny blog, Globtroter to duży serwis.Więc żadna konkurencja, a raczej uzupełnienie. I Globtroter i ja staramy się promować podróże. Nie mam ambicji stać się drugim Globtroterem, natomiast jeśli ktoś pyta - odpowiadam, szczególnie jeśli znam odpowiedź, albo jest ona na moim blogu.
Wychodząc z założenia o konkurencji to wpisu o tym, że podoba mi się strona peron4.pl na swoim blogu tez nie powinienem dodawać ?A jeszcze link dodałem. Więc czyn karygodny zrobiłem. Na własnej stronie konkurencję reklamuję ...
Dobrych stron o tematyce podróży jest jak na lekarstwo i nie widzę w tym nic złego, że strony wzajemnie się uzupełniają i polecają czy wspierają.
Na globie jestem już dość dawno i wiele widziałem. Sporo fajnych ludzi się przewinęło, wielu trolli i krzykaczy.
Więc z całym szacunkiem, gdybyś zamiast na "naprawianiu" globtrotera skupił się na dzieleniu swoją, sądząc z profilu, sporą wiedzą to myślę, że byłoby to z pożytkiem dla wszystkich. Więc pokaż gdzie byłeś i co widziałeś, a jeśli mój blog tak Cię irytuję to nie wchodź, nie klikaj, nie czytaj ...
Jeśli admini uznają, że jest to niezgodne z regulaminem, szkodliwe dla użytkowników globa czy spamerskie przestanę się odzywać.
Póki co z mojej strony uważam, że wyczerpująco odpowiedziałem na Twoje "niepokoje" i na tym poziomie nie zamierzam dalej z Tobą polemizować.
Miłej zabawy :)
[konto usuniete] 22:13 | 19.02.2014
masz racje !! chce sie dzielic swoimi doswiadczeniami, a cwaniactwa itp nie znosze !pomilic kazdy sie moze..pozdrawiam/sorry/ i do zobacznia na szlaku !! peace
Jadu 00:11 | 20.02.2014
Co do samego rankingu to trochę uzupełnię, nie krytykując Twojej subiektywnej zabawy :)Odprawę na lotniskach robią pracownicy handlingowi (jest ich kilku na każdym z lotnisk) i bardzo często jest tak, ze po skończonej odprawie np. ryanaira zmieniają apaszki i odprawiają np easyjet albo swiss czy aeroflot itd. Zależy jaki przewoźnik z którym agentem ma podpisane umowy (to tak jakby usługi np. mpk oceniać po charakterze pana z kiosku, który sprzedaje bilety).
Germanwings w tej chwili należy do Lufthansy i obsługuje część jej połączeń, natomiast właścicielem AirBerlin jest Etihad. Obie te niemieckie linie zaczynały jako lowcosty a obecnie raczej ich do tej kategorii bym nie zaliczył.
Podstawową rzeczą, która odróżnia lowcosty od linii tradycyjnych jest specyfika połączeń. Lowcost nie świadczy usług przelotu z punktu A do C z przesiadką w B (tak jak np. Lufthansa, LOT czy inne), tylko na linii A-B i B-C. Nawet kupując bilet łączony w easyjet, w regulaminie jest zapis, że nie biorą odpowiedzialności za utratę połączenia. AirBerlin w tej chwili ma loty bezpośrednie np. do Miami czy Chicago i Bangkoku, lata 3 razy dziennie z Krakowa i Warszawy do Berlina.
To ile jest miejsca w danym samolocie zależy od zamówienia przez przewoźnika. Dla ciekawości np. różnice w A380 pomiędzy poszczególnymi zamawiającymi liniami wynoszą nawet blisko 150 foteli w klasie ekonomicznej. KoreanAir zabiera 301 osób w klasie ekonomicznej a AirFrance 449 osób, a cały czas mówimy o maszynie, która ma tą samą długość (oczywiście różnica wynika także z ilości miejsc w klasie premium economy, biznes i pierwszej, ale tutaj lnie mają mniej więcej podobny poziom).
http://www.flightglobal.com/blogs/asian-skies/2011/03/31/A380%20Configs%20updated%20with%20China%20Southern.jpg
Więc mogłeś mieć niestety pecha. Ja np. leciałem w listopadzie Qatar’skim dreamlinerem i uważam, że moje miejsce było mniej wygodne niż w mniejszym i starszym A321 tego samego przewoźnika.
W Ryanair od 01.02 drukuje numer miejsca na boardingu. Captcha była zabezpieczeniem, bo bardzo dużo biur podróży generowało zbyt duży ruch zapytań na stronie ryanaira i często były kłopoty, że nagle jest cena 39 zł a po wypełnianiu poszczególnych pól nagle nie było tych miejsc Itd. Itd.
PS. fajny blog
kudik 10:15 | 20.02.2014
Jadu, nie neguje, że 1wowo1 nie pomaga. Patrząc na jego podróżnicze portfolio uważam, że ma mnóstwo wiedzy, którą mógłby przekazać innym. Ja swoją próbuję przekazać m.in. na swoim blogu i na np. właśnie Globie, stąd trochę się obruszyłem na zarzut reklamy.Równocześnie, jeśli 1wowo1 poczułeś się urażony to wybacz. Być może za ostro gdzieś, coś napisałem. Wieczorne pisanie nie zawsze jest dobrym pomysłem :)
Dzięki za uzupełnienie informacji i miłe słowa o blogu. Ranking jest tylko próbą zebrania moich wrażeń z kilkudziesięciu lotów tymi liniami. O numerowanych odprawach Ryan-a zapomniałem dopisać. Air Berlin i Germanwings - fakt. Od początku ich działalności nie do końca przystawali do tradycyjnej definicji low - costów i próbowali znaleźć trzecią drogę :)
Reszta opinie to czysto subiektywne odczucia z dotychczasowych lotów, pecha nie wykluczam w przypadku Wizz Aira, natomiast bezwzględnie najlepiej natomiast latało mi się właśnie z EesyJetem. Za miesiąc kolejna próba :)
[konto usuniete] 11:16 | 20.02.2014
.., ryanair ma byc jeszcze tanszy , maja byc dostepne miejsca stojace !pozdrawiam , peace
Smok-1 11:52 | 20.02.2014
Kudik, przydałoby się dodać co nieco o lotniskach. W przypadku Warszawy Ryan wrócił do Modlina, Wizz jednak cały czas z Okęcia, to jednak spory plus. Modlin pod względem organizacyjno-komunikacyjnym to dla mnie porażka. Ryan, ale to może być moje odczucie, sprawniejszy przy procedurach, odprawianiu bagażu, rejestracjach od WizzAira. Air Baltic - mam podobny sentyment - niegdyś bardzo dobre ceny na Uzbekistan, obecnie duży minus za zaniechanie kierunku ...
kudik 12:01 | 20.02.2014
Fakt, jest to pomysł :) Nie pomyślałem, bo dla mnie Modlin i Wawa są odległe o lata świetlne - latam z Berlina lub Gdańska jak się da :)Zbieram się natomiast do krótkiego podsumowania lotnisk londyńskich. Ostatnio, w krótkim czasie odwiedziłem trzy z nich :)