Forum dyskusyjne
Chiny w lipcu
kategoria podróże po świecie
kraj Chiny
LeDeoix 22:23 | 20.02.2014
Witam! Planuję podróż do Chin na przełomie czerwca i lipca. Czy jest sens jechac na południe w tym terminie (skoro w teorii jest tam pora deszczowa) chodzi mi konkretnie o okolice Guilin i rzeki Li. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i ewentualne propozycję zmiany trasy:)
aniaprzeworska 15:52 | 21.02.2014
>Witam! Planuję podróż do Chin na przełomie czerwca i lipca. Czy jest sens jechac na>południe w tym terminie (skoro w teorii jest tam pora deszczowa) chodzi mi konkretnie
>o okolice Guilin i rzeki Li. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i ewentualne
>propozycję zmiany trasy:)
Dość ogólny zestaw pytań :-) Jakaś trasa już opracowana?
LeDeoix 16:24 | 21.02.2014
Tak, przylatujemy do Pekinu i chcemy przemieszczać się na południe mniej więcej wzdłuż trasy Pekin-Xi'an-Chengdu-Chongqing-Guilin-Macau. Wylot mamy 20 lipca z Chongqing i chodzi o to czy warto zapuszczać się tam na południe (Guilin-Macau) w tym terminie? Mam na myśli pogodę, czy nie będzie baaardzo gorąco, duszno i non stop w strugach deszczu:) Może lepiej odpuścić Guilin i dłużej pokrążyć wokół Chengdu-Chongqing?Będę wdzięczny za wszelkie rady:)
Golik 19:57 | 22.02.2014
W moim odczuciu Południe Chin w tym okresie jest nieznośne, w tym nawet Czengdu, o Hongkongu (pewnie i Macau) nie wspominając. W sumie Pekin też do najłatwiejszych nie należy - upał, wilgoć w połączeniu ze smogiem tworzą nieprzyjemną duchotę. Najlepszy o tej porze wydaje się Xian, gdyż jest tam stosunkowo sucho i poprawiło się powietrze.Ogólnie trasa bardzo ciekawa i zróżnicowana, ale raczej na wiosnę lub jesień. Jeśli boisz się upałów, to może być męcząca.
Nie proponuję Ci zmiany trasy, bo moje propozycje radykalnie by się różniły od Twoich planów. Podpowiem, że sugerowałabym tereny albo suche albo wysoko albo na Północy...
chiny-info.pl 14:35 | 24.02.2014
Upaly w Xian tez daja popalic, bylem pod koniec czerwca i piekarnik byl konkretny.Co do zanieczyszczenia, Xian jest 9ty najgorszy na caly kraj. Sam nie potrafie ocenic bo mieszkam w Chinach, i to tych nienajczystrzych,ale statystyki sa. Srednie PM2.5 to 104,2 czyli slabo...
Pekin w 2013 byl 13ty z PM2.5 srednim 90.1
pzdr
Golik 21:09 | 26.02.2014
Mając perspektywę od 2007 r., mogę odnotować znaczącą poprawę xianskiego powietrza. To nie są problemy, które można załatwić w tydzień i chyba nikt nie oczekuje, że spore przemysłowe miasto otworzy sanatorium dla astmatyków. A zamknięcie 4 starych fabryk to obiektywny czynnik wskazujący na poprawę, po której można podziwiać niebo.Chyba autor wątku nie ma wątpliwości, że na chłody w tym czasie i miejscach mu nie grożą.