Forum dyskusyjne
Plan wyprawy - proszę o komentarz
kategoria podróże po świecie
kraj Chiny
Herktrotter 16:00 | 09.02.2016
Drodzy podróżnicy, we wrześniu planuję spędzić około 2-2,5 tyg. w Chinach, mam już bilety do Pekinu na 3 września. Wykiełkował nam taki plan wyprawy (będę wdzięczny za opinie):- Przylot do Pekinu + zwiedzanie
- Klasztor Shaolin
- Przejazd do Szanghaju + zwiedzanie
- Przelot Szanghai - Hongkong
- Góry Tianzi
- Przejazd do Tianmen
- Chengdu
- Jezioro 5 kwiatów
- Góry Tęczowe
Chciałbym zapytać o możliwość transportu z poszczególnych punktów (całość trasy to ponad 6.000km), możliwość zrealizowania tego od 3.09 do 19.09, oraz sposób w jaki można się dostać do Ułan Bator z okolic Gór Tęczowych. Czy wjeżdżając do Hong-Kongu trzeba zadbać o wizę dwukrotnego wjazdu do Chin? Czy macie jakieś inne wskazówki? Będę wdzięczny!
Pozdrawiam,
Łukasz
zplecakiem.pl 19:20 | 09.02.2016
Jak wyjezdziesz z Chin do HK i chcesz wrócic to musisz mieć wizę dwukrotnego wjazdu. Możesz aplikować o wielokrotnego ale i tak nie dostaniesz.W Pekinie to od razu do Mao bo jak byłem to nie był czynny codziennie.
Jak Pekin to wypada podjechać na Chiński Mur - ja bralem wycieczke organizowaną lokalnie - znajdziesz tego pełno w hotelach w necie lub po prostu zapytasz sie jakimś guesthouse.
Po mieście jeżdzilem autobusami i ale jakbyś bral taxi to na licznik - nie umawiaj sie z nimi bo Cie oszukają.
Jeżeli chodzi o wskazówkę w zakresie podróży do Shaolin to zerknij sobie link ponizej. Dojedziesz tam z Zhengzhou (tekst pisalem 3 lata temu, więc do weryfikacji niektore rzeczy)
http://zplecakiem.pl/jak-sie-dostac-do-shaolin-z-zheng-zhou-zhengzhou/
Herktrotter 09:05 | 10.02.2016
Dzięki za garść informacji:)Swoją drogą, jak wygląda sprawa ze stopem w Chinach w praktyce? Biorą chętnie czy to raczej droga przez mękę dla turysty?
zplecakiem.pl 09:45 | 10.02.2016
Nie podróżowałem po Chinach stopem, ale podobno jest bardzo łatwo, tyle tylko, że jak widzę masz ograniczony czas i ze stopem jest jeden podstawowy problem, tam miasta są naprawdę ogromne. Stracisz dużo czasu wyjeżdzając na rogatki miasta. Kolej za to nie jest jakaś niesamowicie droga i jeżdzi całkiem porządnie. Np. jechałem z Pekinu do HK to jest około 2400 km i pociąg dojechał z 2 minutowym opóznieniem. Jak będziesz kupował bilet to dobrze mieć napisane na karteczce co chcesz kupić na jaki pociąg, o której itd. Pani w kasie może powiedzieć, że nie ma biletów, tylko dlatego, ze Cię nie zrozumie. No i pilnuj kolejki, trochę się rozpychaj, bo Chińczycy potrafią podejść do kasy bez kolejki i jest to nagminne, także np z 15 osób w kolejce może zrobić się praktycznie 30 :)Na niektórych wieszych stacjach można zobaczyć długie barierki prowadzące do poszczególnych kas, głównie z powodu aby nikt się nie wpychał.
Jak się uprzesz na stopa to też pamiętaj o cudownych karteczkach napisanych przez kogoś z kim się dogadasz po angielsku
Herktrotter 14:26 | 10.02.2016
Dzieki serdeczne za wskazowki!A rzeknijcie, byl ktos moze w okolicach Gor Teczowych? Chodzi mi o mozliwosc dostania sie stamtad do Ulan Bator na Transsyb. Z lotniska w okolicy nic w tamta strone nie fruwa.
Pozdrawiam!
Lukasz
ania71 16:13 | 10.02.2016
Ja lecę do pekinu 1 marca do 15 marca ale mam plan znacznie skromniejszy od Twojego.Pekin 4 dni ,Luoyang 3 dni Shanghaj 4 dni a część nocy mam zaplanowenych na przejazdy pociągami nocnymi żeby zaoszcządzić czas:)Fajny masz plan ale obawiam się że czasowo może być trudno go zrealizować,ale trzymam kciuki .Pozdrawiam
Herktrotter 11:26 | 11.02.2016
Do podobnych wniosków doszedłem, dlatego zamierzam rozszerzyć pobyt do końca września. Mam do Ciebie przy okazji pytanie, bo podejrzewam, że wizę już masz. Czy do wniosku wizowego musiałaś dodać potwierdzenia rezerwacji noclegów?Życzę udanej wizyty, mam nadzieję, że się podzielisz wrażeniami!
Ł.
Kosteczka 17:16 | 11.02.2016
Nie wiem, jak wygląda kwestia uzyskania wizy w Warszawie, ale w Gdańsku konsulat w ogole nie przyjmuje wniosku bez potwierdzenia rezerwacji noclegów na cały pobyt.
Herktrotter 17:30 | 11.02.2016
A zatem, kwestia dla mnie zasadnicza, co poczac z couchsurfingiem? W czesci miejsc chcialbym sie zdecydowac na taki wlasnie kwaterunek. Jak rozpatruje to konsulat?
Kosteczka 17:50 | 11.02.2016
Wyjściem jest oczywiście zarezerwowanie hotelow np na booking w miejscach, gdzie można bez żadnych kosztów odwołać rezerwacje , no i oczywiście zrobić to przed wyjazdem :-) Z doświadczenia nie polecam podejmowania dyskusji... :-) Możesz tez spróbować pójść z wnioskiem bez rezerwacji i czekać na rozwój wypadków. Ja spróbowała,ale się nie udało :-)
ania71 19:35 | 11.02.2016
Tak ja rezerwacje hosteli dodałam do wniosku wizowego i nawet ksero biletu lotniczego dolotu do Londynu bo tak mi poradzili.A rezerwacje to tak jak pisali najlepiej na booking bo bez zaliczki ,wydrukować dołaczyć do wniosku a potem zrezygnować po uzyskaniu wizy.Jak wrocę to napiszę na priv i w razie pytań pomogę .Ja lecę pierwszy raz do Chin i tez mam różne obawy :))
Herktrotter 19:52 | 11.02.2016
Dzięki za pomocne informacje! Tak uczynię:)Mam tylko nadzieję, że wiza amerykańska w paszporcie im nie będzie preszkadzać;)