/ / CHINY > Wiza do Chin i Mongolii > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Wiza do Chin i Mongolii

kategoria podróże po świecie

kraj Chiny

FRO dołączył
08.09.2015

FRO 02:15 | 28.03.2016

Cześć! Mam do Was pytania odnośnie dokumentów potrzebnych do uzyskania wiz do Mongolii i Chin (tak, chodzi o podróż koleją transsyberyjską:))

Chiny i Mongolia
- oba te kraje wymagają wymagają szczegółowego planu podróży potwierdzonego kopią biletów lotniczych (w dwie strony) oraz rezerwacją noclegów
- ja chcę lecieć do Chin, a następnie kupić tam bilet kolejowy (będę miała bilet lotniczy tylko w 1 stronę), tak samo bilet z Mongolii do Rosji chce kupić dopiero w Mongolii
- jeśli chodzi o noclegi: będę korzystać z Couchsurfingu lub szukać hosteli na miejscu
- rozważałam więc dokonanie bezpłatnych lub w pełni refundowanych rezerwacji

MOJE PYTANIA:
Czy ktoś z Was ma jakieś porady odnośnie dokonywania / opłacania takich rezerwacji?
Czy wiecie jakie linie lotnicze pozwalają na w pełni refundowalne zwroty biletów (do Mongolii / Chin)?
Czy bezpłatna rezerwacja na booking.com będzie wystarczająca do uzyskania wizy?

Jeszcze nie znam trasy mojej podróży i chce być elastyczna - rezerwacje zrobiłabym na cały okres mojego pobytu w jakiś hostelu w poszczególnych stolicach - myślicie, że będzie ok?

Będę bardzo wdzięczna za Wasze wszelkie porady!
Pozdrawiam,
Kasia

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 19:25 | 28.03.2016

Chyba najlepiej będzie jak podpytasz bezpośrednio w ambasadzie. Parę lat temu dostałem wizę chińską bez żadnego problemu:bilet w obie strony, nie składałem żadnego szczegółowego planu podróży, zamiast rezewracji hotelu miałem maila z informacją o możliwości rezerwacji, i to na jedną noc. Swego czasu przy ubieganiu się o wizę do Burkina Faso / Ghany w wymaganiach było potwierdzenie noclegu, i rzeczywiście wtedy miałem rezerwacje na bookingu, które potem, po uzyskaniu wizy, bez żadnych kosztów anulowałem. Pozdrawiam

ania71 dołączył
14.02.2013

ania71 21:06 | 28.03.2016

Załatwiałam wizę do Chin w lutym tego roku i wprawdzie miałam bilety lotnicze w obie strony ale rezerwacje wydrukowaną tylko w hostelu w Pekinie. W rubrykach na wniosku wizowym gdzie wpisuje się plan podróży wpisałam do Luoyang i Shanghaju adresy do hosteli ze strony booking.com. Wiem że wiele osób robi rezerwacje przez booking.com a po wydrukowaniu jej anuluje bo to jest bezpłatne. Trzeba tez wydrukować stronę ze zdjęciem z paszportu .Może jak znasz termin kiedy chcesz jechać z Chin do Mongolii pociągiem to lepiej kupić bilet na pociąg teraz i kopie dołączyć do wniosku wizowego do Chin jako potwierdzenie terminu i sposobu opuszczenia Chin?

Antoni dołączył
04.03.2013

Antoni 22:09 | 28.03.2016

Wizy do Mongolii zostały zniesione w ubiegłym roku...

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 00:04 | 29.03.2016

A wizy do Chin, zdaje się, załatwia też konsulat w Gdańsku. Podobno przyjazny dla petentów :-)

FRO dołączył
08.09.2015

FRO 11:57 | 29.03.2016

Hej! Dzięki za odpowiedzi! Jak ktoś ma jeszcze coś do dodania - zachecam:) Chyba spróbuję z tym bookingiem - ambasada Mongolii telefonicznie powiedziała, że akceptują.

Wizy do Mongolii zostały przywrócone od 1 stycznia 2016 (60 EUR:( )

Chiński konsulat w Gdańsku widziałam na ich stronie, ale ja akurat jestem z Warszawy, więc tu będę działać.

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 12:39 | 29.03.2016

Jak z Warszawy to faktycznie bez sensu w Gdańsku. Teoretycznie obsługują petentów z 4-ech północnych województw, ale nie podchodzą do tego ortodoksyjnie :-) Komuś może się przyda.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl