/ / NAMIBIA > Namibia nasza miłość > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Namibia nasza miłość

kategoria podróże po świecie

kraj Namibia

Kajka dołączył
21.11.2016

Kajka 22:21 | 05.06.2017

Dzień dobry

Byliśmy w Namibii kilkakrotnie i przemierzyliśmy tam w sumie ponad 20000 km w przeważającej części po bardzo bocznych drogach.
Kraj jest piękny tą naturalną urodą, której u nas już nawet w Bieszczadach brak.
Ludzie uroczy.
Zwierzaków pełno.
Tylko ze stolicy należy uciekać.

Ostatni pobyt z nawiązaniami do poprzednich opisaliśmy na stronie
http://kajkaikokosz.pl/namibia

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 22:56 | 07.06.2017

Lektura na stronie upewniła mnie, że wybór nasz, mojej koleżanki i mój to strzał w dychę.
Zastanawiałyśmy się nad wynajęciem auta w dość znanym ichniejszym biurze, ciekawi nas jednak alternatywa pokonania naszej trasy bez pośredników.
Wyjazd planujemy na styczeń, cała nasza ekipa nie jest zbytnio ograniczona czasowo, tzn nawet do 27-28 dni na miejscu wchodzi w grę, ale cena podana przez wspomnianego pośrednika jest z lekka zaporowa...
Pomożecie? Poradzicie?

Kajka dołączył
21.11.2016

Kajka 21:30 | 08.06.2017

Styczeń to nie jest dobry czas na Namibię - trwa pora deszczowa. Ulewa w porze deszczowej to nie jest taka nasza letnia burza, tylko ściana wody. Można wjechać i nie wyjechać. Poza głównymi drogami nie ma mostów, tylko zagłębienia w terenie. Podczas pory suchej przejeżdża się przez suchą rzekę, w porze deszczowej może być gorzej niż różnie. Do tego dochodzą komary, zieleń szaleje więc trudniej zobaczyć duże ssaki (jedynie koty łatwiej).
Na początku braliśmy samochód przez Rentalcars Niisana X-trial 2X4 i okazało się, że był wystarczający w bardzo wielu miejscach. Teraz widzieliśmy wiele Dusterów, które dawały sobie bardzo dobrze radę. Na pewno warto przejrzeć oferty kilku biur i porozmawiać telefonicznie - często udawało nam się znaleźć coś fajnego cenowo.
Po drogach szutrowych jeżdzi się trochę inaczej - nie wolno ostro hamować, bo konczy się to utratą opony. Trzeba patrzeć daleko w przód, wypatrując zwierzaków - jeśli nie zwalnia się ostro, można często przyglądać im się z samochodu z bliska długo, długo ... jadący czasami z drugiej strony samochód trzeba mijać w jak największej odległości, żeby nie stracić szyby, co bywa niełatwe w wąskich miejscach.
Jazda w dwa samochody bywa nieciekawa, bo za pierwszym leci kurz i ziwerzaki uciekają. Na pewno warto wtedy mieć walkie-talkie z jak największym zasięgiem.
Nie bałabym się wyjazdu w dwie dziewczyny, jeśli umiecie zmieniać koło.
W co bardziej turystycznych miejscach warto zarezerwować sobie noclegi (strona namibian.org), a resztę zostawić na żywioł.
Czeka Was cudny czas.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 00:09 | 10.06.2017

super, wielkie dzięki, bardzo nam to rozjaśnia obraz. Jeśli już, to we dwie nie pojedziemy, mamy ekipę 4 osób.
Ale trochę mnie zmartwiłaś tym opisem pory deszczowej. Rozumiem, że byliście w tym czasie i to, o czym piszesz przeżyliście sami?
Generalnie po lekturze wniosek wyciągnęłam taki, że styczeń to najgorszy okres na Namibię :( Bardzo się nastawiłyśmy na ten kierunek, ale w sumie nic na siłę... Który miesiąc polecasz najbardziej?

Kajka dołączył
21.11.2016

Kajka 13:12 | 12.06.2017

Nasze osobiste doświadczenia z porą deszczową to grudniowe, podmokłe i trudno przejezdne tereny.
Za to nasłuchaliśmy się ostrzeżeń i opowieści co niemiara na przykład o tym, jak kamienny cmentarz woda roznosi w przeciągu godziny. Znajomi Polacy w kwietniu, na sam koniec pory deszczowej, nie byli w stanie samochodem 4*4 wrócić do głównej drogi, bo długi odcinek w nocy zamienił się w jezioro. Przypadkiem jechał tamtędy ktoś doskonale znający teren, wyjechali jadąc za nim i cudem zdążyli na samolot powrotny.
Za najlepszy okres uważa się porę suchą, czyli maj-październik. Ja najmilej wspominam czerwiec - zwierzaków dużo, nie jest koszmarnie gorąco i nie jest to główny okres urlopowy dla Europejczyków.
Jeżeli planujecie także zahaczyć o Botswanę, to polecamy Tsodilo Hills - świętą górę Buszmenów. Ewentualny wyjazd do BotswanyZambii trzeba zgłosić wcześniej wynajmującemu samochód (opłaty) i potem wnieść kolejne opłaty na granicy (w Zambii sporo wyższe niż w Botswanie).

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 20:11 | 12.06.2017

Podjęłyśmy decyzję o zianie kierunku na styczeń, wystraszyły nas te deszcze. Dzięki wielkie za sugestie, myślę, że jeśli zdecydujemy się na Namibię to obstawimy sugerowany czerwiec :)
Pozdrawiam

Ela30 dołączył
12.05.2011

Ela30 20:50 | 13.06.2017

My byliśmy w połowie sierpnia i pogoda była super, nad ranem chłodno, w ciągu dnia bardzo ciepło ale nie upalnie.
Byliśmy 3 tygodnie, które dość dokładnie opisałam tu: http://corazdalej.pl/category/namibia-i-botswana/page/5/

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 22:45 | 13.06.2017

poczytam :)

prastarzec dołączył
24.04.2007

prastarzec 14:13 | 14.06.2017

my bylißmy grudzien/ styczen i nie bylo zle, ale za bardzo nie mielismy wyboru. zapraszam na www.przedsiebie.geoblog.pl

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl