Forum dyskusyjne
Przewodnik EBC konieczny
kategoria podróże po świecie
kraj Nepal
bynio 17:39 | 17.08.2022
Dostałem info od znajomego Nepalczyka, że od tego sezonu czyli od września 2022 niezbędny jest przewodnik na treku do EBC i 3 przełęczach. Proszę nie pisać mi, że wcześniej nie było potrzeba, bo wiem o tym doskonale, jeszcze wiosną 2022 nie był potrzebny. Jeżeli ktoś może sprawdzić tą informację to będę wdzięczny, a nie chcę pisać do agencji, bo ich odpowiedź znam.
Klim 04:43 | 14.09.2022
Nie trzeba, wymysl agencji turystycznych. Wczoraj wróciłem z Nepalu. Jak się przyciśnie tych agentów do muru, to one mowio że jak się wchodzi powyżej 5000m to dobrze byłoby mieć przewodnika w razie potrzeby gdyby coś się stało. Ale zadni strażnicy parkowi nawet mnie się nie pytali, czy mam takiego "guide 'a".
bynio 14:12 | 26.09.2022
Przecież to zupełnie inny trek w innym miejscu. Mi chodzi o Everest Base Camp and 3 Passes. Podobno powyżej Namche Bazaar konieczny jest przewodnik. Zobacz temat.:)
Klim 19:51 | 27.09.2022
Ale Nepal je Nepal.Na Annapurna tez mi agencje wciskaly przewodnika, bo potrzebny.
bynio 12:15 | 02.10.2022
Ale Śnieżka to nie to samo, co Rysy, a to przecież Polska. Pisz na temat ponieważ wprowadzasz czytających w błąd. Wciskanie nie ma nic do rzeczy. W temacie było wyraźnie EBC.
Piotr-Krk 16:57 | 02.10.2022
https://stingynomads.com/everest-base-camp-trek/"Guide – not compulsory, can be done independently, with a guide/a porter, or in a group."
Matthew, September 13, 2022 at 06:30 PM
Hey guys, thanks for sharing this post. I’m still hearing news of a mandatory guide for the trek. [...]
Stingy Nomads, September 14, 2022 at 12:07 AM
Hello Matthew, trekking with a guide has never been a requirement for trekking to Everest Base Camp and I can not find any reliable sources stating this has recently changed.
Klim 18:43 | 03.10.2022
[Treść została poddana moderacji!]
bynio 11:16 | 12.10.2022
Klim 22:18 | 14.10.2022
oli 18:03 | 30.10.2022
Klim 00:20 | 01.11.2022