Forum dyskusyjne
EBC z lokalnym przewodnikiem
kategoria podróże po świecie
kraj Nepal
soader 09:35 | 16.01.2024
Cześć, wybieram się na jesień na trekking do EBC prawdopodobnie przez Gokyo i Cho La.Najprościej oczywiście z Polską agencją - ale koszt jest spory (16 tys z przelotem z Polski).
Czy ktoś był na trekkingu organizowanym przez lokalną Nepalską agencję? np.:
https://www.greenvalleynepaltreks.com/everest-region-trek
Oferty są bardzo atrakcyjna cenowo i mają szeroki zakres z wyżywieniem włącznie - za portera trzeba dopłacić, ale nie jest to duży koszt, ubezpieczenie trzeba wykupić samemu.
Dodatkowo można sporo zaoszczędzić na lotach przy wyborze połączenia z Wiednia (mieszkam na południu więc mam tak samo daleko do Warszawy jak i Wiednia), przy wcześniejszej rezerwacji można polecieć tam i z powrotem za 2500zł.
Proszę o info czy ktoś był na trekkingu z Nepalską agencją, jakie wrażenia, ew. minusy takiego rozwiązania.
Pozdrawiam
trekker 13:33 | 16.01.2024
Koszt ok.2500 za bilet do KTM to standard. Ja kupuję ok.2-3miesiące przed wylotem. Na miejscu są setki/tysiące agencji i pośredników. Pewnie można zrobić taniej ale kosztem jakości i bezpieczeństwa.Ostatni mój trek wrz/paź 2023 kosztował 13200 ze wszystkiem (loty, wizy, ubezpieczenia, trek, wycieczki w ok.ktmn noclegi, jedzenie, wstępy, pamiątki) 18dni trek + 8dni KTM i okolice.
W tym roku również ruszam, kompletuję kameralną grupę
sanowis 22:44 | 17.01.2024
dokładnie taką samą trasę planuję na październik, zastanawiam się nad wynajęciem przewodnika i tragarza (jedziemy w 2 osoby). Chętnie poczytam doświadczenia kogoś kto był podobnie.
bynio 01:13 | 18.01.2024
Ostatni wyjazd do Nepalu w październiku ubiegłego roku, piąty raz w tym kraju. Trasa do Gokyo, Cho La, Ghorakshep, Kala Pattar i powrót. Porter na treku na 2 osoby. Czas trwania całego wyjazdu 23 dni. Koszt 7750 zł ze wszystkim czyli przelotem, noclegami, opłatami, jedzeniem, hotelem w Delhi, prezentami do domu i piwem na treku włącznie ( w Namche 400 rupii, wyżej drożej). Wyjazd na własną rękę, porter z zaprzyjaźnionej agencji. Bez portera koszt byłby o około 800 zł niższy. Na wyjeździe za 13 tys. to chyba homary był na treku jadł, byłoby na bogato. :) Nie żartujcie z tymi cenami. W kwietniu jadę do Nepalu z żoną.
bynio 01:31 | 18.01.2024
>Cześć, wybieram się na jesień na trekking do EBC prawdopodobnie przez Gokyo i Cho La.>
>Najprościej oczywiście z Polską agencją - ale koszt jest spory (16 tys z przelotem z
>Polski).
>Czy ktoś był na trekkingu organizowanym przez lokalną Nepalską agencję? np.:
>https://www.greenvalleynepaltreks.com/everest-region-trek
>Oferty są bardzo atrakcyjna cenowo i mają szeroki zakres z wyżywieniem włącznie - za
>portera trzeba dopłacić, ale nie jest to duży koszt, ubezpieczenie trzeba wykupić
>samemu.
>Dodatkowo można sporo zaoszczędzić na lotach przy wyborze połączenia z Wiednia
>(mieszkam na południu więc mam tak samo daleko do Warszawy jak i Wiednia), przy
>wcześniejszej rezerwacji można polecieć tam i z powrotem za 2500zł.
>Proszę o info czy ktoś był na trekkingu z Nepalską agencją, jakie wrażenia, ew.
>minusy takiego rozwiązania.
>Pozdrawiam
Jak idziesz przez Cho La to przydadzą Ci się raczki. Jest trochę lodu od strony Dzongla.
Powodzenia.
sanowis 10:02 | 18.01.2024
Dzięki za odpowiedz. Czy tragarz mówił po angielsku bo z tym wiem, żen różnie bywa ? Pomagał/ polecał noclegi czy sami zalatwialiscie ? Dasz namiary na niego najlepiej na whatsapp
bynio 09:58 | 20.01.2024
>Dzięki za odpowiedz. Czy tragarz mówił po angielsku bo z tym wiem, żen różnie bywa ?>Pomagał/ polecał noclegi czy sami zalatwialiscie ? Dasz namiary na niego najlepiej na
Rzeczywiście różnie z tym bywa. Akurat ten, Geysen mówił komunikatywnie po angielsku i był bardzo pomocny. Załatwił nam nocleg w hotelu w pensjonacie przy klasztorze Tingboche, gdzie trzeba rezerwować dużo wcześniej. Poza tym był uśmiechnięty, dbał o nas. Mogę go śmiało polecić, więc napiwek przysługiwał mu, a nie był obowiązkowym dodatkiem. Agencja Friendly Trekkers. Znam właściciela, organizował mi już kolejny trek. Wcześniej Manaslu z Tsum Valley i Upper Mustang, tam obowiązkowi są przewodnicy, ale z porterów korzystali moi znajomi. Mogę Ci dać dokładne namiary na priv. Napiszesz, że ode mnie to Cię uwiarygodni.
Pozdrawiam